TILBAKE HIT: Det er i Iowa at det virkelige presidentløpet trolig starter om to år. Fredag reiser Palin hit for å spise middag og holde tale, noe som sees på som et viktig signal om at hun stiller til presidentververvet i 2012. Her fra valgkampen i 2008. Foto: Charlie Neibergall/AP
TILBAKE HIT: Det er i Iowa at det virkelige presidentløpet trolig starter om to år. Fredag reiser Palin hit for å spise middag og holde tale, noe som sees på som et viktig signal om at hun stiller til presidentververvet i 2012. Her fra valgkampen i 2008. Foto: Charlie Neibergall/APVis mer

Blir dette Palins første knep på vei mot presidentvalget i 2012?

Sarah Palin besøker minidelstaten som kandidatene ofrer alt for å vinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Delstaten Iowa, der Obama i 2008 vant sin første seier i det lange løpet mot det ovale kontoret i Det hvite hus, får fredag besøk av valgkampens andre store stjerne.

Vakler Da skal tidligere visepresidentkandidat, republikanernes Sarah Palin, holde tale på en middag i Des Moines, melder britiske Guardian. For å overvære seansen må man ut med rundt 600 per snute.

Palin har ennå ikke sagt om hun stiller som presidentkandidat i 2010, men hun har allerede startet å bygge valgkampapparat og en organisasjon for pengeinnsamling til å finansiere kampanjen med.

Stadig flere medier følger nå med på Palins turbulente politiske reise, der hun tidvis antyder at hun stiller som presidentkandidat, og i neste øyeblikk blir fullstendig slaktet i en bok eller uttalelser fra McCain og republikanernes eget valgkampapparat i 2008.

- Det ville være absurd å ikke vurdere alt jeg kan gjøre for dette landet, sa Palin i vinter.

- Resultatet blir katastrofalt, vurderer McCains valgkampstrateg Steve Schmidt.

- Hun er toppers Den lokale småbedriftseieren og republikaneren Marilea David har ikke råd til å gå på Palins middag fredag, men vil gladelig bruke mye av fritida si på å arbeid politisk for Alaska-kvinnen.

- Hun er toppers og den eneste som jeg blir begeistret over akkurat nå, sier 52-årige David til Guardian.

I 2008 gikk Obama til valg på å løsrive amerikansk politikk fra polarisering og gammeldagse tilnærminger sementert i hovedstaden Washington DC. Palin oppfattes av mange som et alternativ til «de gamle gutta» i det republikanske partiet og amerikansk politikk generelt.

- Spekuleres kraftig Politisk kommentator Kathie Obradovich i avisa Des Moines Register tror Palins middagsbesøk i byen kan være starten på en presidentkamp.

TEA PARTY: Sammen med den konservative radio- og tv-verten Glenn Beck vier Palin mye tid til Tea Party-bevegelsen, en aktivistgruppe på tvers av USA som jobber for å få deres egne republikanske kandidater valgt til kongressen. Her deltar hun sammen med Beck på et  arrangement ved Lincoln Memorial i Washington. Foto: Nicholas Ka,mm/ AFP
TEA PARTY: Sammen med den konservative radio- og tv-verten Glenn Beck vier Palin mye tid til Tea Party-bevegelsen, en aktivistgruppe på tvers av USA som jobber for å få deres egne republikanske kandidater valgt til kongressen. Her deltar hun sammen med Beck på et arrangement ved Lincoln Memorial i Washington. Foto: Nicholas Ka,mm/ AFP Vis mer

- Palin vet at det spekuleres kraftig i om hun stiller som presidentkandidat. Å komme til Iowa heller bensin på bålet, sier Obradovich til Guardian.

Obradovich tviler på at Palin vil si noe om hvorvidt hun stiller allerede fredag kveld, men at tegnene vil kunne leses ut av hvem den tidligere visepresidentkandidaten omgås med og hva hun finner på under oppholdet.

Partivalget i Iowa er ikke planlagt før februar 2012, men kandidater lanseres ofte mellom 12 og 18 måneder i forveien, lenge før de formelt annonserer kandidaturet sitt.

Tea Party En organisasjon som vet å bruke Palins folkelige framtoning og meget kristenkonservative holdninger, er the Tea Party Movement, en erkekonservativ bevegelse som hittil har lykkes med å få en rekke av sine kandidater innstilt foran kongressvalgene i amerikanske delstater.

Palin har deltatt på en rekke arrangementer i Washington og lokalt for å få bevegelsens kandidater innstilt eller valgt. Ofte er kandidatene langt til høyre for republikanernes etablerte travere.

Tea Party ønsker å framstå som en grasrotorganisasjon, men har også knyttet til seg profiler som tv-verten Glenn Beck og Palin.

Sees ned på Store deler av eliten i det republikanske partiet ser ned på Palin. Hun er en av USAs mest splittende politiske aktørene i nyere amerikansk politisk historie, samtidig med at grasrota som heier henne framover viser enorm entusiasme.

I den grad kampen i 2012 står om sentrum i det politiske landskapet, vil hun slite, tror Schmidt.

Hennes politiske motstandere har hauger av ammunisjon som jevnlig flyter til overflaten.

WILL THE REAL SARAH PALIN PLEASE.... Her er hennes etterlikner, Patti Lyons fra Philadelphia, med en demonstrant på et Tea Party-møte i april. Thursday, April 15, 2010. Siden den gang har Palin selv vært på en rekke slike demonstrasjoner. Foto: Jessica Hill/AP
WILL THE REAL SARAH PALIN PLEASE.... Her er hennes etterlikner, Patti Lyons fra Philadelphia, med en demonstrant på et Tea Party-møte i april. Thursday, April 15, 2010. Siden den gang har Palin selv vært på en rekke slike demonstrasjoner. Foto: Jessica Hill/AP Vis mer

At Palin i et intervju med CBS-journalisten Katie Couric i 2008 ikke klarte å navngi en eneste amerikansk avis hun leste hjalp ikke John McCains kamp for presidentskapet den gang.

For mange representerer allikevel Palin en slags «medelsvensson» eller «mannen i gata». Å takke engler for beskyttelse mot demoner er kanskje ikke standard presidentkandidat-snakk. Undertøyshopping på sjefens regning er også uortodoks. Men om det er så kontroversielt utenfor de politisk korrekte, og ofte liberale, amerikanske avisredaksjonene er en annen sak.

Slapp unna Fire dager før valget, eller innsettelsen, av Russlands president Dmitrij Medvedev i februar 2009, kunne daværende presidentkandidat Hilary Clinton fremdeles ikke uttale navnet hans. Saken passerte uten nevneverdig oppmerksomhet eller kritikk for kunnskapsløshet fra mediene.

FÅR STØTTE: Palin får massiv støtte fra amerikanere med klare meninger langt ute på høyresiden. Men kan hun vinne et valg uten det politiske sentrum? Foto: Brian Snyder/REUTERS
FÅR STØTTE: Palin får massiv støtte fra amerikanere med klare meninger langt ute på høyresiden. Men kan hun vinne et valg uten det politiske sentrum? Foto: Brian Snyder/REUTERS Vis mer