Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir dette Stoltenbergs nye mannskap?

I dag starter regjeringsforhandlingene.

SPÅR BYTTER: Disse personene mener Dagbladet er blant de aktuelle til nye statsrådsposter: Inga Marte Thorkildsen (SV, miljøminister), Lisbeth Berg-Hansen (Ap, Fiskeriminister), Libe Rieber-Mohn (Ap, Innvandringsminister), Audun Lysbakken (SV, Barne- og likestillingsminister) og Halvard Ingebrigtsen (Ap, Kulturminister). Fotomontasje: DAGBLADET
SPÅR BYTTER: Disse personene mener Dagbladet er blant de aktuelle til nye statsrådsposter: Inga Marte Thorkildsen (SV, miljøminister), Lisbeth Berg-Hansen (Ap, Fiskeriminister), Libe Rieber-Mohn (Ap, Innvandringsminister), Audun Lysbakken (SV, Barne- og likestillingsminister) og Halvard Ingebrigtsen (Ap, Kulturminister). Fotomontasje: DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Denne morgenen starter regjeringsforhandlingene der det ligger an til harde drakamper mellom Ap, SV og Sp om politisk plattform og ministerpostene.

Mange fortsetter
Etter å ha snakket med flere titalls kilder i de tre regjeringspartiene, er følgende regjering, med 11 menn og åtte kvinner, mest sannsynlig i øyeblikket:

Jens Stoltenberg og samarbeidspartnerne velger å fortsette med Jonas Gahr Støre, Kristin Halvorsen, Bjarne Håkon Hanssen, Liv Signe Navarsete, Anne-Grete Strøm-Erichsen, Magnhild Meltveit Kleppa, Terje Riis-Johansen, Lars Peder Brekk og Knut Storberget i sine nåværende posisjoner.

Dag Terje Andersen fortsetter i ny rolle som arbeidsminister- og administrasjonsminister. Erik Solheim fortsetter i ny rolle som ren utviklingsminister.

Hans partifelle Inga Marte Thorkildsen overtar Solheims oppgaver som miljøvernminister. SVs nestleder Audun Lysbakken blir barne- og likestillingsminister.

Giske til næring
Trond Giske flyttes fra Kulturdepartementet til Næringsdepartementet, som også får ansvar for forskning. Anniken Huitfeldt flyttes fra Barne- og likestillingsdepartementet til Kunnskapsdepartementet.

Statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID), Libe Rieber- Mohn, blir statsråd i et eget Innvandringsdepartement.
Lisbeth Berg-Hansen, tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK) og politisk rådgiver for Jan Henry T. Olsen, blir fiskeriminister.

Giskes statssekretær Halvard Ingebrigtsen blir ny kulturminister.

Fem går ut
Ut av regjeringen går da: Tora Aasland, minister for forskning og høyere utdanning (SV), næringsminister Sylvia Brustad (Ap), fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV), kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) og fiskeriminister Helga Pedersen (Ap).

Ap-nestleder Helga Pedersen blir parlamentarisk leder for Ap. Dersom Solhjell går ut av regjeringen, er det for å bli parlamentarisk leder for SV.

Omkalfatring
Denne kabalen forutsetter at forskning havner i Næringsdepartementet, kunnskapsministerens ansvar utvides til også å gjelde høyere utdanning, integrering skilles ut fra Arbeids- og integreringsdepartementet og havner i et nyopprettet innvandringsdepartement med ansvar fra både asyl- og integreringspolitikk.

Miljø- og utviklingsdepartementet splittes i to selvstendige departementer, mens oppgavene til fornyings- og administrasjonsstatsråden legges til Arbeidsdepartementet.

Kilder i Senterpartiet har stor tro på at de fire statsrådene deres fortsetter, og avviser spekulasjoner om at Marit Arnstad skal være på vei inn som erstatter for Terje Riis-Johansen nå.

— Arnstads tid er ikke inne ennå, hvis ingen av våre fire ønsker avløsning, noe det ikke tyder på, sier en sentral Sp-kilde.

Ønsker Kristin
SV har avfunnet seg med å miste en statsråd etter valgresultatet, og kan dermed sitte igjen med samme antall som Sp. Partiet ønsker sterkt at Kristin Halvorsen går på en ny periode som finansminister. Noe som også skal være ønsket av Jens Stoltenberg.

Arbeidskrevende
Men Dagbladet er kjent med at Halvorsen grubler på om hun skal fortsette, eller skifte beite. Finansdepartementet har ikke gitt SV velgere, samtidig som det er ekstremt arbeidskrevende for en statsråd som samtidig er partileder.

Ap har etter valget kommet med sterke signaler om at de vil bruke sin styrkede posisjon til å overta Kunnskapsdepartementet. Her er både Trond Giske og Anniken Huitfeldt mulige statsråder.

Utvidet ansvar
Etter det Dagbladet forstår, vil Ap helst bruke Giske som minister for næring og forskning, mens Huitfeldt, som helt til hun ble statsråd var Ap?s fremste skolepolitiker, kan få ansvar for hele utdanningsfeltet fra barnehage til og med videregående.

Stortingspresident
Hvis Arbeiderpartiet skal hente en ny stortingspresident etter Thorbjørn Jagland fra regjeringen, mener kilder i Ap at Dag Terje Andersen eller Anne Grete Strøm-Erichsen er mulige kandidater.

Men begge står sterkt som statsråder. Derfor tyder mye på at Svein Roald Hansen er mest sannsynlig arvtaker etter Jagland.

SKAL FORHANDLE: Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen skal forhandle om en ny regjeringsplattform, og en ny sammensetning av regjeringen. Dagbladet tror de tre fortsetter i rollene sine fra forrige regjeringsperiode; henholdsvis samferdselsminister, statsminister og finansminister.
Foto: Heiko Junge / Scanpix .
SKAL FORHANDLE: Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen skal forhandle om en ny regjeringsplattform, og en ny sammensetning av regjeringen. Dagbladet tror de tre fortsetter i rollene sine fra forrige regjeringsperiode; henholdsvis samferdselsminister, statsminister og finansminister. Foto: Heiko Junge / Scanpix . Vis mer
UT? Nåværende nærings- og handelsminister Sylvia Brustad.
Foto Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
UT? Nåværende nærings- og handelsminister Sylvia Brustad. Foto Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
UT? Bård Vegard Solhjell.
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
UT? Bård Vegard Solhjell. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!