STRANDET: Flere barn og noen voksne er strandet på denne øya, som er dannet i havet av flomvann og gjørme i pakistanske Sukkur. Foto: ASIF HASSAN/AFP
STRANDET: Flere barn og noen voksne er strandet på denne øya, som er dannet i havet av flomvann og gjørme i pakistanske Sukkur. Foto: ASIF HASSAN/AFPVis mer

Blir disse barna reddet før vannet stiger enda mer?

Vannflaskene som slippes ned varer ikke evig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er ikke mange kvadratmeterne disse barna og noen voksne har å boltre seg på, med et stigende flomvann på alle kanter.

På denne lille flekken i pakistanske Sukkur bor de, der skraper de sammen de matrestene de har.

På bildet, som er tatt fra et pakistansk militærhelikopter, ser vi at vannflasker blir sluppet ned til dem. Barna klamrer seg fast til det lille trebordet midt på «øya».

Milliarder Redningsarbeidet i Pakistan - som er rammet av landets verste flom noen sinne - er svært vanskelig. Og det blir neppe bedre med det første, for det er ventet mer regn i de rammede områdene.

- Vi jobber permanent på over ti ulike steder i det nordlige og sentrale Pakistan. I tillegg driver vi oppsøkende virksomhet fra disse faste basene blant mennesker som enten har mistet eller har blitt fordrevet fra sine hjem. Nå prioriterer vi vann- og sanitærarbeid. Så langt forsyner vi mer enn 150 000 mennesker med rent drikkevann, og denne aktiviteten vil øke ettersom vi får tilgang til flere områder når regnet roer seg, sier Espen Sitter, som jobber for Leger Uten Grenser i Pakistan.

Myndighetene opplyser at de er avhengig av internasjonal hjelp.

- Redningsarbeidet vil koste flere milliarder kroner og gjenoppbyggingen vil være enda dyrere, sier FNs spesialutsending til katastrofeområdene, Jean-Maurice Ripert, til Associated Press.

Minst 1500 mennesker har mistet livet og 15 millioner er berørt av naturkatastrofen.

Forventer større tap - Vi sitter her uten husly og uten mat. Vi er hjelpesløse, sier Allah Bux fra Sukkur.

- Denne katastrofen er verre enn tsunamien, jordskjelvet i 2005 og jordskjelvet i Haiti. Den er større fordi jordskjelvet i Pakistan i 2005 berørte over tre millioner mennesker, mens fem millioner ble berørt av tsunamien og jordskjelvet i Haiti berørte rundt tre millioner, mener Maurizio Giuliano, talsmann for FN-kontoret for koordinering av humanitære spørsmål, OCHA.

Over 70 000 mennesker omkom i jordskjelvet i Pakistan i 2005. Rundt 230 000 omkom i tsunamien i desember 2004, og rundt 300 000 mistet livet i jordskjelvet i Haiti i januar i år, skriver NTB.

- Millioner er rammet og vi forventer mer regn og større tap. Jeg håper verden kan hjelpe oss, vi gjør hva vi kan - men dette overgår kapasiteten vår. Vi står overfor en ekstremt vanskelig situasjon, sier statsminister Yousuf Raza Gilani ifølge AFP.

Værmeldingene kan tyde på kraftig regn også det neste døgnet.

- Det vi har på oss, er det vi har - resten er borte: Huset, dyrene, kornlageret, alt er blitt ødelagt, sier Fiza Batool til Reuters.