Den såkalte «Fugleøya» på Runde i Møre og Romsdal er hvert år hjem for over 500.000 hekkende fugler. Men enorme mengder søppel utgjør en trussel for havsulekolonien, og de andre fuglene på øya.
– Det er ille, sier Roger Brendhagen.
Han er naturfotograf, og har besøkt den unike øya årlig de siste 12 åra. Han vil vise hva menneskelig avfall gjør med naturen.
– Når jeg så problemet for nesten 12 år siden, så var det sjokkerende, sier han.
Blitt verre
Dagbladet har tidligere skrevet om fuglene på Runde. Havsule, storjo og toppskarv er noen av fugleartene som oppholder seg på øya mellom februar og august, inkludert 100.000 lundefugl. Runde er dermed det mest artsrike sjøfuglstedet i Skandinavia.
Brendhagen forteller at situasjonen på øya har forverret seg med åra.
– For 10 år siden var 20 prosent av redene fylt av søppel, og nå er 90 prosent av redene maritim søppel, anslår Brendhagen.
Redene skal i all hovedsak bestå av fargerike garn, taustumper og diverse plast. Naturfotografen er ikke i tvil om hvor søpla stammer fra, og forteller han har mottatt mye motbør i sosiale medier fra fiskemiljøet etter å ha påpekt nettopp dette.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger