Blir dronning for 6 millioner nordmenn

Blir prinsesse Ingrid Alexandra dronning om 50 år, vil hun være regent for seks millioner nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folketallet øker med halvannen million. Den gjennomsnittlige levealderen øker til godt over nitti. Og det blir flere menn enn kvinner i Norge. Det varsler Statistisk sentralbyrå (SSB) i sin framtidsanalyse av kongeriket.

Men hvordan blir Norge om 50 år?

Trendforsker Michelle Orme tror prinsesse Ingrid Alexandra kommer til å være regent i ei tid som preges av to sterke grupperinger innen familieliv: En gruppe som bevisst velger singelliv som livsform, og en annen gruppe som like bevisst velger ett langvarig familieforhold.

Mer kunnskap

Den teknologiske utviklingen har gått i rasende fart de siste femti åra. De neste tiåra kommer vi til å skaffe oss enda mer kunnskap om hvordan denne teknologien kan brukes, tror Omre.

- Og det kan hende vi forbauser oss over hvor mange ting som faktisk ikke har utviklet seg videre. Behovet for mat, søvn, bolig, sex og mellommenneskelige relasjoner vil neppe forandre seg mye.

- Vi vil bremse på utviklingen når det gjelder kloning osv. Og heller skape en sterk motvekt, styrke etikken og de humanistiske verdiene. Jeg ser ikke bort fra at små land som Norge kommer til å bli sterkt nasjonalistisk og vil dyrke sin egenart.

Ifølge SSBs prognose over framtidas befolkningstall vil folketallet i 2050 være 5947000. Av dem vil det være 3,05 millioner menn og 2, 89 millioner kvinner.

Sterkere familieliv

Mer fritid, mer teknologi og sterkere familieliv. Slik tror trendanalytiker Gunn-Helen Øye på Porgnosesenteret at prinsesse Ingrid Alexandras dronningrike blir.

Øye ser for seg fire konkrete scener i Norge om 50 år:

- Jeg tror først og fremst at Ingrid Alexandra faktisk har et land å regjere i. Hvilket er en temmelig vesentlig del av vårt framtidsbilde.

- Hun vil regjere i et land der folket som bor her, har mer fritid fordi arbeidstida har gått ned. Og her får hun en viktig oppgave med å være et riktig forbilde, sier Øye, som tror at globaliseringen ellers i samfunnet vil få de nasjonale følelsene til å stå sterkere:

- Familierelasjonene vil stå sterkt, enten via ekteskap eller ekteskapsliknende ordninger.

Hun tror den teknologiske utviklingen vil fortsette, men at vi ikke kommer til å være så imponert over tekniske nyvinninger.

- Jeg tror ikke det kommer til å være noe sciencefictionsamfunn vi lever i. Tvert om.