Tarmbakterier og antibiotikabruk kan spille en rolle i overvekt. Foto: AP Photo / Rick Rycroft / NTB Scanpix
Tarmbakterier og antibiotikabruk kan spille en rolle i overvekt. Foto: AP Photo / Rick Rycroft / NTB ScanpixVis mer

Blir du feit av antibiotika?

Sukker, fett og for lite mosjon er kjente syndere, men nå kommer bakteriene på banen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen er skrevet av Hanne S. Finstad, sjef for Forskerfabrikken.no. Det ble opprinnelig publisert på den populærvitenskapelige bloggen kollokvium.no.

(Kollokvium.no): Sukker, fett og for lite mosjon får skylden for at stadig flere mennesker er overvektige. Men hva hvis også antibiotika gjør oss fete?

En undersøkelse viser at mus som får lave doser antibiotika, får mer fett på kroppen enn mus som spiser vanlig kost.

Vektøkningen skyldtes ikke at musene spiste mer enn før. I stedet tror forskerne at antibiotikaen drepte noen bakterier, slik at en annen type fikk overtaket. Og disse bakterien har en spesiell egenskap: De omdanner fiber i kosten til korte fettsyrer som tarmen kan suge opp.

Dermed fikk musene i seg mer energi fra maten enn ellers. Avføringen inneholdt nemlig mindre energi enn avføringen til mus som ikke hadde fått antibiotika. Studien støtter opp en tidligere rapport, der man fant at bakteriefloraen i tarmene til feite mus og tjukke mennesker er annerledes enn den man finner hos tynne individer.

Videre, når tynne mus ble tilført tarmbakterier fra feite mus, ble også de tynne musene tjukke. At tarmbakterier har en effekt på vekten, kan forklare hvorfor bønder som aler opp husdyr får dyrene til å legge på seg raskere hvis de tilfører små mengder antibiotika i foret.

Andre forskere har klart å forutsi om en person er overvektig med 80 prosent sikkerhet ved å studere tarmbakteriene. Bruker de derimot mer tradisjonelle metoder som genetiske risikofaktorer, har de bare rett i 58 prosent av tilfellene.

Disse resultatene får også støtte i en dansk undersøkelse. Her ble DNA fra tarmbakterier hos 55 tynne og 122 overvektige sammenlignet. Resultatene viste at det var flere forskjellige bakterier hos de tynne enn hos de overvektige.

Sett under ett er det altså stadig mer som taler for at det er en sammenheng mellom tarmflora og overvekt. Men hvis du nå tror at vi snart kan bekjempe overvekt med en dose bakterier, og det i mellomtiden bare er å hive inn på med alt du ønsker av godsaker, tar du nok feil.

Selv om forstyrrelser i tarmfloraen kan gjøre det lettere å legge på seg, er det allikevel feil mat og for lite aktivtet som har størst betydning. Samtidig har vi fått nok en grunn til å være varsomme med bruk av antibiotika og kun spise slike medisiner når vi må.

Kilde: Nature, vol 488, s 601-602, 2012