Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir eier i Disney og Facebook

Et gigantfond styrt av Saudi-Arabias omstridte hersker har blitt eier i amerikanske Disney, Boeing og Facebook.

KONTROVERSIELL: Saudi Arabias kronprins Mohammad bin Salman er populær hos mange for sine reformer, men det saudiske regimet er beryktet for uhyrlige menneskerettighetsbrudd. Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELL: Saudi Arabias kronprins Mohammad bin Salman er populær hos mange for sine reformer, men det saudiske regimet er beryktet for uhyrlige menneskerettighetsbrudd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I kjølvannet av corona-krisen har saudi-arabiske Public Investment Fund (PIB) kjøpt minoritetsandeler i kjente amerikanske selskaper som Boeing, Facebook og datagiganten Cisco.

Det viser en melding som på fredag ble sendt inn til USAs «finanstilsyn», Securities Exchange Commission.

På toppen av fondet troner Saudi-Arabias reelle hersker, kronprins Mohammad bin Salman.

LIKESTILLING: Arwa er en av mange kvinner som opplever bedre likestilling i Saudi-Arabia. Foto: Hans Arne Vedlog. Reporter: Line Fransson / Elias Kr. Zahl-Pettersen. Les hele saken på Dagbladet Pluss: https://www.dagbladet.no/nyheter/pa-innsiden-av-nye-saudi-arabia/72189011 Vis mer

Populær hos noen...

PIFs eierandeler i noen av selskapene - Boeing, Disney, Citigroup, Facebook og Bank of America - har ifølge nyhetsbyrået Reuters en samlet verdi på 2,7 milliarder dollar, som tilsvarer 27 milliarder kroner.

Selv om dette utgjør mindre enn én prosent av fondets samlede verdier, omtales kjøpene i en rekke toneangivende medier.

Det har mye å gjøre med ham som har vært styreformann i fondet siden 2015, Mohammad Bin Salman («MBS»), og hans ønske om å gjøre det til en maktfaktor og et instrument i moderniseringen av Saudi-Arabia.

Det siste har gjort kronprinsen populær hos mange saudiske kvinner.

Så snudde det

Utenfor Saudi-Arabia, derimot, ønskes han og PIF slett ikke alltid velkommen - som da fondet i vår ville kjøpe 80 prosent av aksjene i den engelske fotballklubben Newcastle United.

«MBS har riktignok satt i gang reformer, innskrenket det religiøse politiets makt i Saudi Arabia, opphevet forbudet mot kvinnelige sjåfører, økt kvinneandelen i arbeidsmarkedet og gitt kvinner lov til å gå på fotballkamp», skrev Dagbladets kommentator Morten Pedersen i april.

Han innrømmet at dette i begynnelsen hadde skaffet kronprinsen en viss velvilje, men konkluderte slik:

«Det snudde med likvideringen av landsmannen og Washington Post-journalisten Jamal Khashoggi i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul høsten 2018.»

19. størst i Equinor

Khashoggi ble partert av det saudiske regimet. En liknende skjebne har blitt mange til del: for eksempel de 37 som ble halshogget i en massehenrettelse i april 2019.

Pedersen er en av mange - blant dem Amnesty International - som har dømt oppkjøpsforsøket i Newcastle United nord og ned.

«Ingenting ved denne dealen er bra. Blir MBS en aktør i verdens største liga er siste skanse brutt. Skjer det har virkelig fotballen solgt ballene sine til reven», skrev han i sin kommentar i Dagbladet den 23. april.

I samme måned ble det kjent at PIF med en eierandel på 0,3 prosent hadde blitt 19. største aksjonær i det norske oljeselskapet Equinor - uten at det framkalte tilsvarende protester.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!