Krigen i Ukraina

- Blir en helvetes massakre

Russiske Igor Girkin fortsetter å slakte landets innsats i Ukraina og frykter den neste ukrainske offensiven blir en massakre.

REDD:Tidligere FSB-oberst Igor Girkin frykter for sitt eget liv. Foto: AP/NTB
REDD:Tidligere FSB-oberst Igor Girkin frykter for sitt eget liv. Foto: AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Girkin, som er tidligere FSB-oberst og offiser i den russiske hæren, er tilhenger av krigen og håper Russland vinner, men mandag skriver han på Telegram at Russlands militære innsats i Ukraina er så dårlig at han frykter både for sitt eget liv og Russlands framtid. Det skriver danske TV 2.

- Jeg er i helvete. Jeg sutrer eller klager ikke nå. Når de bryter gjennom fronten, henter jeg geværet mitt, tar på meg den skuddsikre vesten og prøver å drepe noen før jeg dør, skriver Girkin.

- Helvetes massakre

Han tror nemlig at Ukraina, som har utlovet en dusør på 100 000 dollar på han, kommer til å drepe han.

- De kommer til å drepe meg. Men da skal jeg ikke oppleve mer skam, og på den måten kan man si at jeg kommer til å føle meg bra, skriver mannen som også er kjent under sitt kallenavn, Strelkov.

Girkin tror overhodet ikke at Russland kommer til å lykkes i Ukraina og tror den neste ukrainske offensiven blir svært dødelig.

KRITISERES: Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP/NTB
KRITISERES: Russlands president Vladimir Putin. Foto: AP/NTB Vis mer

- Det er umulig å beskrive den militære inkompetansen. Dette er et massivt svik og det vil bli en helvetes massakre når ukrainerne går på offensiven neste gang. Den russiske hæren og dens overkommando har ingen mulighet til å lykkes, skriver Girkin.

Tidligere i desember rykket Girkin ut og sa at russiske offiserer er misfornøyde med president Vladimir Putin og andre militærledere på grunn av den dårlige gjennomføringen av krigen.

Han mener det russiske militæret trenger store endringer og flere kompetente mennesker.

- Det er ikke bare meg. Folk i militæret er ikke blinde eller døve. Dem som er på midten av rangstigen er ikke redde for å si hva de mener og de er ikke veldig snille med presidenten eller forsvarsministeren, sa Girkin.

ANGRIPER: Her angripes den georgiske legionen av russiske Wagner-soldater i Bakhmut, Ukraina. Video: Den georgiske legionen. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Profilert i det russiske forsvaret

Igor Girkin er tidligere oberst i den russiske sikkerhetstjenesten FSB som ledet separatistene i Ukraina i 2014.

Girkin ble en profilert person i det russiske forsvaret allerede under annekteringen av Krim-halvøya i 2014, da han var sentral under Putins første invasjon av Ukraina. Den gang figurerte han i en lederrolle, og ble blant annet kjent for sin nådeløse brutalitet.

I november ble Girkin dømt i nederlandsk rett for å ha vært en av dem som skjøt ned Malaysian Airlines-flyet MH17 over Ukraina i 2014.

Flyet med 298 passasjerer ombord ble skutt ned av en russisk rakett 17. juli det året. Girkin ble dømt sammen med russiske Sergei Dubinsky og ukrainske Leonid Kharchenko.

Girkin har helt siden nedskytingen nektet for at det var russiske nasjonalister som skjøt ned flyet. Girkin befinner seg i Russland og vil ikke fengsles så lenge han ikke reiser utenlands.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer