Ansatte fykter for sikkerheten:

- Blir en livsfarlig kombinasjon

Fengselsbetjentene føler seg ikke lenger trygge på jobb i Halden fengsel, etter at muligheten til å rutinemessig kroppsvisitere innsatte ble inndratt. Både Kriminalomsorgsdirektoratet og fengselsledelsen mener imidlertid at sikkerheten er tilstrekkelig.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Ansatte i Halden fengsel har sendt varsel om arbeidsforholdene, etter at det kom pålegg om å ikke kroppsvisitere innsatte, med mindre det var konkret mistanke. Foto: Heiko Junge / NTB
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Ansatte i Halden fengsel har sendt varsel om arbeidsforholdene, etter at det kom pålegg om å ikke kroppsvisitere innsatte, med mindre det var konkret mistanke. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Allerede for to uker siden sendte styret ved NFF Halden en bekymringsmelding til hovedverneombud og fengselsledelsen.

- Vi er så bekymret at vi nå har sendt et formelt varsel, sier fengselsbetjent Klaus Lintho, styremedlem i NFF Halden, til Dagbladet.

Varselet kommer i kjølvannet av at Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) 21. september ga pålegg om å avslutte praksisen med rustinemessige kroppsvisitasjoner og stikkprøver av innsatte.

BEKYMRET: Fengselsbetjent Klaus Lintho. Foto: LO Sarpsborg og Rakkestad
BEKYMRET: Fengselsbetjent Klaus Lintho. Foto: LO Sarpsborg og Rakkestad Vis mer

Pålegget kom etter en dom i Gulating lagmannsrett i sommer, som konkluderer med at regelverket for kroppsvisitasjoner av innsatte i Norge bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonens (EMK) forbud mot nedverdigende behandling.

- Det er hevet over enhver tvil at sikkerheten er svekka etter at pålegget fra KDI kom, sier Lintho.

- Redd

- Bekymringen er tredelt mellom innsatte, ansatte og samfunnet. I norsk kriminalomsorg sitter det psykiatrisk syke mennesker, og rus blir en veldig uheldig og livsfarlig kombinasjon.

Lintho forteller at bekymringen for rus er størst, men de frykter også langt alvorligere hendelser, om innsatte får med seg gjenstander inn i fengslene.

- For oss på gulvet virker denne beslutningen som hastverksarbeid fra KDI. Uten verken en utredning eller risikoanalyse til grunn. Det har i hvert fall ikke blitt kommunisert til oss.

FRYKTER RUS: De ansatte er redd for at innsatte skal ta med seg rus inn i fengselet, etter at pålegget om å slutte med rutinemessig kroppsvisitasjon kom. Foto: Heiko Junge / NTB
FRYKTER RUS: De ansatte er redd for at innsatte skal ta med seg rus inn i fengselet, etter at pålegget om å slutte med rutinemessig kroppsvisitasjon kom. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Har du noen eksempler på hendelser som har oppstått etter dette pålegget?

- Nå kan jeg ikke snakke på vegne av alle kollegaene mine, men jeg har ikke hørt om noen konkrete situasjoner. Men det er åpenbart at når det kommer endringer i soningshverdagen til innsatte, så vil de prøve å teste ut disse endringene.

- Burde blitt utsatt

Lintho forteller at visiteringer som regel ble gjennomført etter besøk, innkomst, og etter permitteringer og framstillinger.

- Det er ikke sånn at vi i kriminalomsorgen bare henter ut noen fra fellesskapet for å se på en naken mannekropp. Vi har fulgt rutiner, sier han.

Etter endringen er det fortatt mulig å gjennomføre kroppsvisitering, dersom det foreligger konkret mistanke mot den innsatte. Lintho savner imidlertid føringer på hva som er tilstrekkelig mistanke.

GÅR ROLIG FORBI: Nye bilder fra overvåkningskamera viser Peter Madsen rømme fra fengselet. Reporter: Emilie Rydning. Video: B.T.. Vis mer

- Jeg mener at dette burde blitt utsatt til det finnes tilstrekkelige verktøy for at hølet i sikkerheten ikke skal bli større. Om det er skannere fra Nasa eller endring i rutiner, eller hvis alle besøk hadde foregått med glassvegg.

- Dette er ikke konkrete forslag til tiltak fra oss, men beslutningstakerne må tenke stort for å tette dette nye hullet i sikkerheten som de selv har laget. Det er ikke sånn at vi fengselsbetjenter gleder oss til å visitere innsatte, og vi kan godt slutte med det, men da må vi ha sikkerhetstiltak som er minst like gode som de vi fjerner, mener Lintho.

Påkrevd

Seniorrådgiver Atle Syvertsen i kommunikasjonsstaben ved KDI er enig i at endringene skjedde raskt, men at det var en påkrevd endring.

- KDI kan ikke unnlate å rette seg etter rettsavgjørelser. Det vil komme risikovurderinger med de nye retningslinjene, og dette vil gi en tydeligere ramme for kontrollen i fengslene, sier Syvertsen til Dagbladet.

Han er klar på at det jobbes for å holde både innsatte og ansatte trygge.

- Som en del av dette har vi nylig installert kroppsskannere i en rekke fengsler, blant dem Halden fengsel. Vi vil aldri kunne være 100 prosent sikre på at det ikke smugles for eksempel rusmidler inn i fengselet, men etaten arbeider godt med dette, og vi ser da også stadig at kontrollene gir resultater, forteller Syvertsen.

Jobber med retningslinjer

Han understreker også at det ikke er slutt på å gjennomføre kroppsvisitasjoner.

- Det man skal ha slutt på er de rutinemessige, ubegrunnede visitasjonene. I denne saken var det viktig å få til en endring i kontrollrutinene raskt, for å sørge for at fengslenes praksis ble endret slik at de er i tråd med Den europeiske menneskerettskonvensjonen og den dommen Gulating lagmannsrett nylig avsa om dette.

VIL TILBAKE: Syriske Jamal El-Yousef rømte fra fengsel i Norge i 1996, og siden har han ikke fått komme tilbake. Video: Henning Lillegård / Gunnar Hultgreen Vis mer

Derfor ble det gitt foreløpige føringer om hvordan kontrollene skal utføres, og presisert at alternative undersøkelsesformer alltid skal vurderes før eventuell kroppsvisitasjon, som for eksempel ytre visitasjon av innsattes klær og gjenstander, bruk av metalldetektor og undersøkelse med hund, forklarer Syvertsen.

- Kroppsvisitasjon fortsatt gjøres så lenge det skjer etter en faglig vurdering og undersøkelsen er begrunnet i konkrete og viktige sikkerhetshensyn. Vurderingene som gjøres her, skiller seg ikke fra dem som ansatte foretar hver eneste dag. Vi arbeider nå med å supplere føringene med nye retningslinjer. Det arbeidet vil være ferdig i løpet av kort tid.

USA: Tre innsatte i Gwinnett County fengsel blir nå kalt helter etter at de klarte å redde livet til en fengselsbetjent. Video: KameraOne, Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

- Tilstrekkelig

Fengselsleder Are Høidal i Halden fengsel sier til Dagbladet at han mener sikkerheten i fengselet er tilstrekkelig, også etter de nye rutinene.

- Vi forholder oss til de føringene vi får fra direktoratet. Det er ikke bra om ansatte føler seg utrygge på jobb, men det er regelverk vi må forholde oss til, sier Høidal.

Han mener også at skanneren de har fått, er en god erstatning.

- Den er tilsvarende det som brukes på flyplasser, så jeg tenker at det er god sikkerhet i den. Vi kontrollerer også innsatte ved konkret mistanke. Skanneren, og at vi fortsatt gjennomfører kontroller ved konkret mistanke, gjør at vi har tilstrekkelig sikkerhet i Halden fengsel, sier Høidal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer