Været

- Blir en søkkvåt uke

Til tross for potensielle varmerekorder på Øst- og Sørlandet denne uka, må folk i Midt-Norge og nordover ta fram gummistøvler og regnjakke. - Her har høsten satt seg godt til rette, sier meteorologen.

VARSLER REGN: Hvis man befinner seg i Møre og Romsdal og nordover i landet, må man finne fram støvler og sydvest, for her skal regnet falle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VARSLER REGN: Hvis man befinner seg i Møre og Romsdal og nordover i landet, må man finne fram støvler og sydvest, for her skal regnet falle. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mandag formiddag kunne meteorologene komme med en gladmelding til solglade nordmenn på Øst- og Sørlandet. Temperaturen er nemlig ventet å stige utover uka, med mulighet for å sette varmerekorder for september flere steder.

Søkkvåt uke

Men hvis man befinner seg i Møre og Romsdal eller nordover i landet, må man legge vekk solbrillene - og heller finne fram støvler og sydvest, for her skal regnet falle. Spesielt på tirsdag skal det bøtte ned over Trøndelag og Helgeland, opplyser meteorologen.

- Fra Møre og Romsdal til Trøndelag, altså i Midt-Norge og nordover, blir det en søkkvåt uke igjen. Spesielt Trøndelag får mye regn på tirsdag, og Nordland får en våt tirsdag og onsdag. Her er det heller høsten som har satt seg godt til rette, sier statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, Pernille Borander, til Dagbladet.

Det er også varslet kraftig vind på kysten av Møre og Romsdal.

- Hold på hatten, Midt-Norge, i natt blåser det opp. Det blir kraftigst vind på kysten av Møre og Romsdal, hvor det skal bli sterk kuling og kanskje perioder med liten storm i natt, skriver meteorologene på Twitter.

Det ventes også nedbør i Troms og Finnmark, men ikke like mye som i Nordland og Trøndelag, forteller meteorologen. Været vil bli preget av skyer og av og på med regn.

- Det ble veldig kaldt i Troms og Finnmark forrige uke, og det var mange hvite tinder og snø som trakk seg langt ned fra fjellene. Men denne uka blir været litt mer som ventet denne tida av året, og ikke like kaldt som på slutten av forrige uke. Jeg tror ikke vi vil se snø på toppene med det først, selv om det begynner å bli kaldere i slutten av uka, med temperaturer rundt 10 grader, sier Borander.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

Blir innevær

- Det er kanskje åpenbart hvem som blir værvinneren?

- I hvert fall for de som mener at sommeren kan vare så lenge som mulig, men det er jo mange som liker høst og at det blir mer innevær. Når det kommer til sol og varme er det fortsatt Østlandet som er værvinneren, men der har det vært tørt lenge så det er farevarsel på skogbrannfare. Det er for så vidt farevarsel på skogbrannfare på Vestlandet sør for Stad også, sier Borander.

På Vestlandet blir det også skyet og kanskje noen få dråper regn. Unntaket er Østafjells som fortsatt har det sommerlig en stund til, forteller meteorologen.

FORTYRRER: En hund kommer plutselig inn i en direktesending. Video: TikTok av Dianekoko1. Vis mer

På Østlandet og Vestlandet sør for Stad er skogbrannfaren på gult nivå, som betyr at det er moderat fare for skogbrann. Meteorologene ber folk være forsiktig med åpen ild. Vegetasjon kan lett antennes, og store områder kan bli berørt.

Varsler rekord

På Øst- og Sørlandet vil temperaturen gradvis stige i starten av uka.

- På onsdag og torsdag kan det bli høysommerdager, som vil si temperaturer på 25 grader og oppover. Det er spesielt onsdag som ser varm ut. I Vestfold og Telemark, og spesielt i Oslo og Viken, kan det nærme seg september-rekorden - som er høyeste temperatur målt i september, sier hun.

September-rekorden i Oslo og Viken er på henholdsvis 27,3 og 28,5 grader, mens den i Vestfold og Telemark og Agder er på henholdsvis 27,8 og 28,5.

Borander sier at rekorden for Viken og Agder, som er 28,5 grader, også er norgesrekord for september. Det er imidlertid usikkert om temperaturen vil krype over 28,5 grader de neste dagene.

- Temperaturen blir kanskje akkurat over 28 grader så man ikke kommer over 28,5, men det blir i hvert fall 27 grader. Det er veldig avhengig av om det er litt skyer eller ikke og hvor mye sola kommer til å kunne varme opp, men det er helt klart potensial for at vi nærmer oss disse temperaturene, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer