Varsler snø:

- Blir enda kaldere

Vinteren kommer tidlig i år, og til uka blir det uvanlig kaldt, varsler meteorologen. Det kan by på problemer flere steder i landet.

SNØ: Ved Skjelingen på riksvei 13 over Vikafjellet er det snø søndag. Foto: Statens Vegvesen Webkamera
SNØ: Ved Skjelingen på riksvei 13 over Vikafjellet er det snø søndag. Foto: Statens Vegvesen Webkamera Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er mye vinter i vente - i hvert fall nordover. Det blir store kontraster mellom været i nord og sør. Det er allerede ganske kaldt nordover, men det blir enda litt kaldere framover. Det blir en kald og vinterlig uke i nord med snø, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til Dagbladet.

Til tross for mildere vær lenger sør i Norge, skal man ikke se bort ifra at det faller hvitt nedbør:

- Her i sør er det fint nå, men det kommer nedbør på tirsdag. Før mildluften kommer kan det være hvit nedbør i indre strøk - og det blir spennende å se hvor grensa mellom snø og regn går. Det kan bli hvitt i indre Innlandet, med sludd og snø før mildluften kommer onsdag. Det kan blir utfordrende i Innlandet og Sør-Norge, sier han.

METEOROLOG: Terje Alsvik Walløe i Meteorologisk institutt.Foto: Tore Meek / NTB
METEOROLOG: Terje Alsvik Walløe i Meteorologisk institutt.Foto: Tore Meek / NTB Vis mer

Klart råd

Snø har falt på fjelloverganger flere steder i landet i helga. Meteorologen råder til å bytte til vinterdekk hvis man skal ferdes på fjelloverganger og i Nord-Norge.

- I nord må man absolutt ha vinterdekk fordi det blir en vinterlig uke med minusgrader. Det er vinterføre mange steder i Nord-Norge, og sørover er det særlig tirsdag som kan by på problemer på Innlandet og Østlandet. I fjellet i sør kan det bli hvitt på tirsdag, sier han.

Også i Tromsø by kan det falle snø tirsdag.

- Grensen mellom snø og regn blir lavere mandag. I Tromsø by er det nok fare for snøbyger på starten av mandag. Det er kald nordavind som blåser nedover, så det kan bli sludd og snøbyger i Troms og Finnmark.

Meteorologisk institutt sendte søndag ut gult farevarsel for snøfokk, og advarte om at kombinasjonen av sterk nordlig vind og nysnø vil gi lokal snøfokk over 200-400 meter i Nord-Troms og Finnmark.

- Det kan være vanskelige kjøreforhold - bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, lyder oppfordringen fra meteorologene.

NON STOP: Et snøras gikk av og raste mot en gjeng på skitur. Non Stop TV med Sondre og Christian. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de morsomste viralklippene du ikke vil gå glipp av! Se Non Stop TV med Sondre og Christian på Dagbladet! Vis mer

Tidlig vinter

Torsdag var årets første vinterdag. I hvert fall ifølge primstaven, tvitret Meteorologisk institutt. Meteorologisk institutt definerer vinter ved at gjennomsnittstemperaturen gjennom døgnet er under null grader.

Vinteren kommer tidlig i år, mener Alsvik Walløe.

- Det blir kaldere denne uka enn det som er typisk. I Finnmark blir det minusgrader hele uka, og det kan bli kaldere enn 10 minusgrader natt til onsdag, sier han.

- Hvor uvanlig er det med denne kulden?

- Det skjer av og til, men det er ikke hvert år at det er så lav temperatur. Det er kaldere enn det som er typisk. Det er ikke rekord, men det er merkbart kaldere enn det som er typisk for denne årstida, sier han.

Meteorologen har et klart råd til de som skal ferdes på fjelloverganger og i Nord-Norge tirsdag:

- Det kan være greit å følge med på vær- og føreforhold før man kjører i fjellet. Det er fine forhold søndag og mandag, men fra og med tirsdag og utover blir det vekslende vær, sier Alsvik Walløe.

Tirsdag er unntaket

På Vestlandet må man imidlertid belage seg på nedbør i form av regn.

- Der blir det regn både tirsdag og onsdag. Det blir nok ikke noe hvitt der, sier meteorologen.

- Hvem er værvinneren denne uka?

- Det er nok ingen som bare får fint vær. Været vil flytte litt på seg. Sør- og Østlandet ligger nok best an totalt sett med minst nedbør, men tirsdagen er unntaket her, sier han.

Særlig på natta kan det bli kaldt.

- Natt til søndag var det frost på natta, og helt ned mot Oslo var det rundt 0 grader. Natt til mandag vil det bli like kaldt - i hvert fall inn mot Vestlandet. Helt mot Bergen kan det gå ned mot 0 grader. Mange får det kaldt natt til mandag, sier Alsvik Walløe.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer