Foto: Foto: Mette Møller / Dagbladet
Foto: Foto: Mette Møller / DagbladetVis mer

- Blir et savn for KrF

Knut Arild Hareide sier han likevel respekterer Høybråtens valg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Det er et blekt bilde som tegnes i dag. Det sier Knut Arild Hareide til Dagbladet, etter at Dagfinn Høybråten i kveld offentliggjorde at han ikke tar gjenvalg som partileder for Krf.

Hareide mener selv det ikke var åpenbart at det var tid for et lederbytte i KrF nå, men sier han respekterer den avgjørslen Høybråten har tatt.

- Jeg opplever at Dagfinn Høybråten har tatt en beslutning han er trygg på. Den har kommet i samarbeid med familien over tid. Men for KrF blir det et savn, sier han.

Han trekker fram røykeloven som en av Høybråtens store seiere.

- Høybråten er jo en av våre dyktigste politikere som har fått til mye, blant annet røykeloven og en enorms satsing på psykiatri. Begge deler som helseminister. Dessuten har han gjort en stor innsats i kampen mot sorteringssamfunnet i forbindelse med behandlingen av bioteknologiloven, sier Hareide.

Han vil selv ikke ta stilling til om han er en partilederkandidat i kveld og viser til at valgkomiteen nå må få lov å jobbe.

- Ny situasjon Knut Arild Hareide er navnet som nevnes oftest når en ny partileder i Krf diskuteres. Også Hans Olav Syversen trekkes fram som en av favorittene.

- Dette kom brått på. Jeg må nesten ha litt tid til å fordøye det. Dette er en ny situasjon, sier Hans Olav Syversen, om beskjeden om at Høybråten nå går av. Han ble varslet om partilederens beslutning bare kort tid før det ble offentliggjort på Dagsrevyen.

- Fra Dagfins uttalelser virket det som han har tenkt gjennom dette også uavhengig av de siste dagene. Da er det en vel gjennomtenkt beslutning som bi bare må respektere. Så tror jeg ikke at et politisk parti er et one mans show. Det blir nok fortsatt krevende tider for Krf, sier han.

- Hva slags leder trenger Krf nå?

- Vi må ta tingene i tur og orden. Nå kommer strategiutvalgsets rapport i neste uke, og så skal valgkomiteen gjøre sitt arbeid. Jeg vil respektere de prosessen partiet har på dette og har ikke noe programerklæring å komme med nå, sier han.

Syversen vil heller ikke si noe om hvem han synes er aktuelle for vervet.

- Jeg har ikke mer å føye til på dette. Jeg synes det blir litt rart all den tid det plutselig spekuleres i ens eget navn, sier han.

Hva ville du sagt om valgkomiteen hadde spurt om du kunne ta over?
- Jeg vil fordøye det jeg har fått beskjed om i dag. Resten får vi ta i tur og orden, sier han.

Ikke interessert Nestleder i KrF, Inger Lise Hansen, sier hun har respekt for Høybråtens jobb for partiet. - Dagfinn har gjort en viktig jobb for KrF i en krevende tid. Jeg har stor respekt for ham og hans innsats til tross for våre uenigheter. Dagfinn er dyktig og kunnskapsrik og har lært meg mye, sier Inger Lise Hansen til Aftenposten.no. Hansen skal ifølge Aftenposten ikke være interessert i ledervervet lenger, etter at det lørdag kveld ble kjent at Høybråten ikke stiller til gjenvalg neste vår. Hovedgrunnen skal være at hun er ung, ikke sitter på Stortinget og ikke har regjeringserfaring
Ryddig KrFs stortingsrepresentant Line Henriette Hjemdal, gir Høybråten skryt for at han nå har opptrådt på en rydde måte når han nå gir beskjed til partiorganisasjonen om at han går av.
- Jeg har stor respekt for Høybråten. Han går av på en måte som viser at han er en dyktig leder, sier hun.

OVERRASKET:  - Dette kom brått på, sier Hans Olav Syversen. Foto: Scanpix
OVERRASKET: - Dette kom brått på, sier Hans Olav Syversen. Foto: Scanpix Vis mer