Blir EUs mektigste

Portugals statsminister Jose Manuel Durao Barroso sier ja til å bli EU-kommisjonens president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil akseptere tilbudet slik det er framsatt for meg fra de europeiske statsoverhodene og regjeringene om å bli kandidat til stillingen som president for EU-kommisjonen, sa Barroso i en erklæring som ble sendt på portugisisk radio tirsdag ettermiddag.

Den 48 år gamle konservative statsministeren sa at han vil arbeide for en større internasjonal rolle for EU dersom han blir valgt til EU-kommisjonens nye president.

- Et EU som er sterkere, enda med integrert og rettferdig og som involverer seg mer på den internasjonale scene, beskrev han unionen som han ser for seg.

Ved å ta imot jobbtilbudet gjør han slutt på en to uker lang dragkamp om hvem som skal bli den nye kommisjonspresidenten.

Mye av striden har stått mellom landene som var for eller imot krigen i Irak. Men selv om Barroso støttet krigen, holdt han en lavere profil enn Tony Blair og Jose Maria Aznar og støttes av begge leirer som en kompromisskandidat.

Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder ga tirsdag sin støtte til Barroso, selv om han igjen gjorde det klart at han ikke var hans førstevalg og at han egentlig ville ha den belgiske statsministeren Guy Verhofstadt.

Frankrikes president Jacques Chirac sa at han med glede støtter Barroso, som snakker flytende fransk. (.NTB)

(NTB)

BLIR EU-PRESIDENT: Jose Manuel Durao Barroso.