Blir fjernet

Den høsten da Victor D. Norman ble arbeids- og administrasjonsminister, foreslo Statskonsult-sjef Jon Blaalid å nedlegge departementet. Nå fjerner Norman Statskonsult.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeids- og administrasjonsdepartementet er en særnorsk konstruksjon. I andre land er disse funksjonene ofte lagt under finansdepartementet eller statsministerens kontor, sier direktør Jon Blaalid i Statskonsult.

Han bekrefter at han høsten 2001 la fram utredningen som konkluderte med at Norge ville vært best tjent med å redusere antallet departementer, blant annet Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

12 i stedet for 19

- Jeg har lenge vært opptatt av departementsstrukturen i Norge, og jeg har oppfatninger om at vi muligens har for mange «nærings»-departementer, sier Blaalid.

I sin rapport viser han et eksempel på hvordan regjeringen kunne styrke samordningen ved å redusere antallet departementer fra dagens 19 til 11 eller 12.

I utredningen blir Arbeids- og administrasjonsdepartementets saksområder foreslått flyttet til Næringsdepartementet, et nyopprettet innenriksdepartement, samt et annet nyopprettet Departement for sikkerhet, helse og forbrukersaker.

Takk for sist?

Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman har ikke lyttet til Blaalids råd. I stedet for å arbeide for å legge ned sitt eget departement, har han valgt å fjerne Statskonsult.

Om dette er takk for sist fra Norman, ønsker ingen å kommentere. Men ansatte i Statskonsult Dagbladet har snakket med, synes å se en sammenheng.

Beslutningen er uansett omstridt. I en utredning fra Justisdepartementets plan- og administrasjonsavdeling, beklager man at Statskonsult omdannes til aksjeselskap.

- Vi savner konkret argumentasjon både om hva som eventuelt er feil med dagens Statskonsult, og ikke minst hvordan forslagene til omorganisering og nye tilknytningsformer konkret vil sikre bedre forhold i framtida.