Bensinpriser

- Blir flådd ved pumpene

Sylvi Listhaug kommer med klar oppfordring til Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum fra sin familieferie i Europa. Se til Tyskland og fjern avgiftene!

FYLLER MED GLEDE: Frp-leder Sylvi Listhaug kan smile over pumpeprisene på familieferie i Tyskland. Hun krever at Støre og Vedum lærer av landet. Foto: Facebook
FYLLER MED GLEDE: Frp-leder Sylvi Listhaug kan smile over pumpeprisene på familieferie i Tyskland. Hun krever at Støre og Vedum lærer av landet. Foto: Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ser hver dag at vi må ha den mest handlingslammede regjeringen i Europa, sier Sylvi Listhaug til Dagbladet.

Mens mange nordmenn på norgesferie måper over prisene ved pumpa, befinner Frp-lederen seg for tiden på bilferie med familien gjennom Europa.

På Facebook forteller hun om hvordan hun fylte bensin for 17 kroner literen i Tyskland. Oppfordringen hennes er klar: «Se og lær Støre og Vedum!»

NRK Radio omtalte saken først.

Tyskland er ett av en rekke europeiske land som har kuttet i avgifter eller gitt ekstra støtte til bilistene for å bøte på de galopperende drivstoffprisene.

Snittpris: 26 kroner

I Norge passerte gjennomsnittsprisen på bensin 26 kroner literen i juni, ifølge SSB. Likevel har regjeringen gjentatte ganger avvist å gjøre noe med drivstoffavgiftene.

«Det er langt hyggeligere å fylle bensin til 17 kroner literen på familieferie i Tyskland, enn langt over 20 kroner i Norge» skriver Listhaug i sin Facebook-post.

Hun peker på at selv uventede politiske krefter har vært med på grepet for å hjelpe bilistene gjennom den voldsomme prisveksten.

«Her har regjeringspartiene Sosialdemokratene og De grønne redusert avgiftene med over 3 kroner» skriver Listhaug.

Ifølge Frp-lederen kan drivstoffprisene reduseres med 7 - 8 kroner hvis alle avgifter fjernes.

- En rekke europeiske land har satt ned drivstoffavgiftene på grunn av de ekstraordinære prisene. Da har sannelig Norge, som har rekordhøye gass- og oljeinntekter, råd til det samme, sier Listhaug.

- Burde beklage

Men for finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre er det altså uaktuelt å innføre noen krisepakke for drivstoff, slik de har gjort med strøm.

- Jeg har stor forståelse for at det for mange er en belastning at drivstoffprisene stiger. Men for en vanlig familie utgjør utgiftene til boliglån og strøm langt mer, sa statsminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten tidligere i sommer.

- Det er jo helt vanvittig at Vedum nekter å hjelpe folk ved å sette ned drivstoffavgiftene, men tyske De grønne som sitter i regjering har redusert avgiftene med over tre kroner literen. Snakk om mageplask for Senterpartiet, som lovet å redusere avgiftene og ikke kunne sitte i regjering hvis bensinprisen ble høyere enn 20 kroner, og fortsetter:

- Vedum burde beklage til alle bilistene som nå blir flådd ved pumpene.

Bekymret for de fattigste

Fra sin sommerferie forteller Listhaug til Dagbladet at hun er bekymret for nordmenns lommebok framover.

- Prisøkningene på drivstoff, strøm og mat er utrolig krevende for både vanlige familier og næringsliv. Jeg er særlig bekymret for dem med dårligst råd som rammes hardest når prisene for nødvendige varer og tjenester øker. For dem hjelper det verken at den handlingslammede regjeringen «følger situasjonen nøye» eller «har forståelse for at det er vanskelig for folk», sier Listhaug og avslutter:

- Vanlige folk og bedrifter forventer handlekraft nå, og det kan regjeringen vise ved å stemme for FrPs forslag om å fjerne alle drivstoffavgiftene, innføre 50 øre makspris på strøm og halvere matmomsen.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum er selv på sommerferie for tiden og har ikke anledning til å svare. Finansdepartementet har fått anledning til å svare, men har takket nei.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer