Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir FNs klima-Erna

Og statsminister Erna Solberg lover at statsbudsjettet blir klimabudsjett.

KLIMAELITEN: Erna Solberg har allerede en rolle som internasjonal pådriver for å nå FNs tusenårsmål. Nå får hun også i oppdrag å bidra til å drive fram en ambisiøs klimaavtale i Paris neste år. Denne uka er hun blant utvalgte ledere invitert til en middag med FNs generalsekretær der veien til Paris stakes ut. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KLIMAELITEN: Erna Solberg har allerede en rolle som internasjonal pådriver for å nå FNs tusenårsmål. Nå får hun også i oppdrag å bidra til å drive fram en ambisiøs klimaavtale i Paris neste år. Denne uka er hun blant utvalgte ledere invitert til en middag med FNs generalsekretær der veien til Paris stakes ut. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg er invitert inn i eliteserien av ledere som skal stake ut kursen fram mot en ny klimaavtale i Paris i 2015 og sikre at det såkalte to gradersmålet nås.

Invitert av Ban Ki-moon Norges statsminister får en sentral rolle under klimatoppmøtet i New York denne uka. Toppmøtet skal legge grunnlaget for klimatoppmøtet i Paris i desember neste år.
Erna Solberg skal lede en temasesjon om verning av skog. Hun skal også ha innlegg på sesjonen om klimafinansiering. Og på tampen av toppmøtet er Solberg blant et lite antall utvalgte regjeringssjefer og ministre som inviteres til middag hos FNs generalsekretær Ban Ki-moon der veien videre fram mot Paris er temaet.

EU skal starte debatten om hva som trengs for å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til to grader. Denne diskusjonen skal Erna Solberg oppsummere.

Norge pådriver Norge er invitert til klimamiddagen sammen med Bolivia, som leder G77-gruppen, Brasil, Canada, Kina, Indonesia, EU, Italia, Japan, Storbritannia, Sør-Afrika, Russland og USA.

- Invitasjonen fra Ban Ki-moon tolker jeg som en bekreftelse på Norges viktige rolle i klimaarbeidet og vår viktige rolle generelt i FNs arbeid. Vi er ambisiøse og har vært pådrivere i klimapolitikken.

Ledende for regnskog Når det gjelder engasjementet for regnskog, har vi vært ledende. Og vi skal være en drivkraft i det internasjonale arbeidet framover for å få ned klimagassutslippene, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

Hun har allerede en pådriverrolle i arbeidet for å nå FNs tusenårsmål for utvikling og fattigdomsbekjempelse, som er ett av temaene for FNs generalforsamling denne uka.

- Det kan ha betydd noe at jeg har hatt en del møter med Ban Ki-moon om dette arbeidet, sier Solberg. I sommer var hun på en Afrika-turné som en del av arbeidet med å fronte tusenårsmålene.

Mer til klimafond Nå skal får Solberg også en internasjonal rolle i kampen for klimamålene. Hun skal først og fremst sikre at flere land følger opp arbeidet med bevaring av skog, og at verning av skog betales med utvikling.

- Utviklingsland opplever at verning av skog betyr en begrensning i deres utvikling. Det er en grunn til at vi har satt av 200 millioner til Det grønne klimafondet. Fondet spiller en viktig rolle i finansieringen av klimatiltak i utviklingsland. Målet er å redusere de globale utslippene fra skog i 2030 med mellom 4,5 og 8,8 gigatonn, sier Solberg.

Lover klimabudsjett - Hvis Norge skal ha en internasjonal pådriverrolle i klimasaken forplikter det på hjemmebane.

 —Ja, og regjeringen jobber med å forsterke klimaforliket. Det viktigste er tiltak som har effekt. Vi kommer med tiltak i statsbudsjettet 8. oktober. Det avgjørende er å få på plass mekanismer internasjonalt som gir resultater, sier Solberg.

Hun mener en ambisiøs internasjonal klimaavtale må ha forutsigbare ordninger for resultatbasert klimafinansiering. Den må signalisere at innovasjon og investeringer som bidrar til lavere utslipp og smartere ressursbruk, vil lønne seg.

Det sikres best ved å sette pris på utslipp, og stimulere til utvikling av ny teknologi. Ny teknologi kan for eksempel bety at utviklingsland kan hoppe over fossilfasen og gå rett til fornybar energi, som solenergi.

- Pris på karbon virker. Prisene motiverer både enkeltpersoner, bedrifter, myndigheter og land til å omstille seg til lavutslippssamfunnet. Derfor støtter Norge Verdensbankens opprop for en pris på karbon, som vil lanseres på klimatoppmøtet. Vi må heller sette en pris på utslipp framfor å subsidiere forurensning, sier Solberg.  

k

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media