Elsparkesykkel:

Blir forbudt om natta

Byrådet i Oslo har i dag vedtatt å stenge utleien av elsparkesykler mellom klokka 23 og 5.

IKKE TILLATT: Mellom klokka 23 og 5 om morgenen vil det bli forbudt å leie ut elsparkesykler i hovedstaden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE TILLATT: Mellom klokka 23 og 5 om morgenen vil det bli forbudt å leie ut elsparkesykler i hovedstaden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Byrådet i Oslo har i dag vedtatt en lokal forskrift for utleie av små elektriske kjøretøy på offentlig grunn. Forskriften har vært på høring, og den største endringen er at det nå blir nattestenging mellom kl. 23 og 05 hver dag.

Det skriver Oslo kommune i en pressemelding.

Årsaken er de mange problemene som elsparkesyklene har ført til.

- Det har vært en uholdbar situasjon for mange i byen vår, spesielt for blinde, svaksynte, rullestolbrukere og eldre. Vi har jobbet i ekspressfart for å få på plass en forskrift, sier Sirin Stav, byråd for miljø og samferdsel.

I tillegg skal også antallet elsparkesykler reduseres fra over 20 000 til 8000.

SNUBLET: Blinde Lars Semmerud (55) snublet i en elsparkesykkel på fortauet i Oslo. - Jeg kjenner blodet i ansiktet. Video: Lars Semmerud / Facebook Vis mer

Hører på legene

Opprinnelig ble det foreslått at bruken av elsparkesykkel skulle stenges fra klokka 1 om natta, men etter at flere leger ved Oslo universitetssykehus i forrige uke oppfordret kommunen til å låse syklene klokka 23, har Byrådet lyttet til legene.

Disse tiltakene blir innført:

  • Antallet små elektriske kjøretøy som kan leies ut er 8 000, og fordeles på de aktørene som får tillatelse etter søknad.
  • Krav om spredning av kjøretøyene i fire soner i byen, som ca følger ringveiene.
  • Tilbudet må stenges om natta mellom 23 - 05.
  • Kommunen har mulighet til å innføre soner med forbud mot bruk og /eller parkering, eller hastighetsbegrensning. Sonene vil kunne innføres når som helst i tillatelsesperioden, og kan være midlertidige eller permanente.
  • «Stilletid» for elsparkesyklene. Alarmfunksjoner med lyd skal være avslått mellom kl. 20 og 07 natt til hverdager, og mellom kl. 20 og 09 natt til lørdager, søndager og helligdager.

Kilde: Oslo kommune

Ved skadelegevakten i Oslo har legene regnet seg fram til at man kan unngå mellom 300 og 400 skader i sommer dersom elsparkesyklene fra og med i dag hadde blitt låst mellom klokka 23 og klokka 5. I juni var det nemlig flest skader i timen før midnatt.

DOBLING: Overlege Henrik Siverts fra Oslo universitetssykehus forteller om en dobling av skader knyttet til elsparkesykkel. Video: NTB Vis mer

- Vi ser fra ulykkestallene at det er svært høy risiko for alvorlige skader ved kjøring med elsparkesykkel om natta. Derfor stenger vi for utleie mellom klokka 23 og 05 alle dager. I tillegg vil vi blant annet stille krav om hvor elsparkesykler kan brukes, sier Stav.

Innføres i september

Den nye forskriften vil gjelde fra starten av september. Fram til da forventer Stav at aktørene tar situasjonen på alvor.

- Når omfanget av skader ved bruk av elsparkesykler er så stort at helsevesenet roper varsku, må aktørene også ta selvstendig ansvar for situasjonen, sier Stav.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer