Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir framstilt som diamant- og kvinnejegere i retten

Tjostolv Moland (28) og Joshua Frenchs (27) egne bilder kan sende dem i døden.

- INGEN KOMMENTAR: Tjostolv Moland og Joshua French erklærte hver for seg at de ikke aktet å besvare spørsmål fra aktoratet eller dommere. Foto: Torgeir Krokfjord
- INGEN KOMMENTAR: Tjostolv Moland og Joshua French erklærte hver for seg at de ikke aktet å besvare spørsmål fra aktoratet eller dommere. Foto: Torgeir Krokfjord Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


KISANGANI (Dagbladet): De to nordmennene sa ikke ett ord da aktorene Blaise Buamulundu og Patrick Mwango viste retten de svært private bildene fra «ekspedisjonen» i Kongo. For å underbygge påstanden at de tok kom til Kongo for å finne diamanter, ble det vist bilder av noe som kan minne om utstyr som kan minne om leteutstyr. Så rettet de fokus på drapet:

- Folk i Kisangani våknet opp til et fryktelig sjokk. Det fløt blod den natta, sa den ene påtaleansvarlige mens han malte et bilde av to sexfikserte, kriminelle, norske banditter.

- Her smiler Moland ved blodsølet. Han er glad for hva han har gjort, det ser ut som han har skutt ei ape i parken, sa Mwango da han spilte aktoratets trumfkort foran en gispende sal. I dramatiske vendinger fortalte aktor hvordan løytnant Moland, som ledet an sersjant French i det kriminelle raidet, hadde tjenestegjort i den «topphemmelige elitestyrken» H.M. Kongens Garde.

Nakenbilder
Etter å ha sjokkert salen med det blodige bildet fra jungelen, viste aktoratet de tiltaltes private bilder av svært lettkledde, kongolesiske kvinner. Disse ble kryssklippet med bilder av liket, av drapsbilen, de to guttene i skogen og et bilde Tjostolv Moland tok av seg selv mens han flyktet i jungelen.

Også et kort videoklipp av liket og en reportasje fra kongolesisk TV, ble brukt som bevis i retten. Dagbladet har tidligere meldt at dommer Claude Desimo ville godkjenne alt materialet aktoratet vil føre som bevis.

Desimo bekreftet dette i retten i går, og gjorde det dermed klart at protestene forsvarer André Kibambe framsatte sist fredag ikke blir tatt til følge.

Stemningen i Kisangani var på bristepunktet i går. Dagen startet med at både UDs representanter og forsvareren ble nektet adgang i sentralfengselet. Kilder sier til Dagbladet at dette skyldes misnøye med journalisters oppførsel rundt fengselet, og uroligheter i fengselet kvelden i forveien. Moland og French ble fraktet i skjul til retten — uten at UD var klar over at de hadde forlatt fengselet. Dagbladet ble møtt med hevede AK-47 da vi forsøkte å nærme oss fengselet før rettssaken.

BEVIS 1
BEVIS 1 Vis mer

Spionmistanke
- Jeg ble mistenkt for å være spion, og både jeg og UD ble beskyldt for å skulle hjelpe nordmennene å rømme, freste advokat André Kibambe da han skulle imøtegå aktoratet.

Dramaet fortsatte. Plutselig besvimte moren til enka Bibishe Olenjike (27) i den glohete salen.

Både aktorer og forsvarer sparte ikke på stemmene når de hadde ordet. Tale ble til rop og det gikk verbalt hardt for seg i rettssalen. Moland g French valgte, med ett kaftfullt unntak, heller den totale stillhet.

- Jeg er ingen kriminell, ingen agent for noen fremmed makt, jeg er bare en vanlig, sivil nordmann som er blitt ranet. Jeg har ikke drept noen, utført noe ran eller spionert, sa 28-årige Moland et stykke ut i rettssaken.

Med unntak av bønn om å få sette seg ned, var dette alt de tiltalte sa. Da de ble tiltalt var svaret det samme: «Ingen kommentar». De to erklærte hver for seg at de ikke aktet å besvare spørsmål fra aktorat eller dommere.

- Dette er en «rettsfarse», og jeg betrakter det ikke som noen rettssak lenger. Derfor vil jeg ikke svare på noen spørsmål, sa Moland.

- Den som tier, samtykker
Aktor Mwango grep straks ordet og sa med klar og kraftig stemme:

BEVIS 2
BEVIS 2 Vis mer

- Qui ne dit mot, conscentit. På norsk: «Den som tier, samtykker». Også dommer Desimo nikket bifallende.

- Dette er deres sjanse til å forsvare dere, forklare deres versjon og hevde deres uskyld. Benytter dere ikke den muligheten, lar dere retten avgjøre dette på egen hånd, advarte dommeren.

De to nordmennene lot ikke de kongolesiske offiserene påvirke deres standpunkt, til tross av at de kan ha en dødsdom i vente. Etter rettssaken ble de to nordmennene uten forvarsel fraktet til militærfengselet hvor de satt de første månedene.

UDs representant i Kisangani, Christian Larssen, kan ikke si om oppholdet blir langvarig.

— Men bøker og annet materiell fra cella i sentralfengselet er blitt flyttet over, sier Larssen til Dagbladet.

BEVIS 3: Etter å ha sjokkert salen med det blodige bildet fra jungelen, ble det vist bilder av svært lettkledde, kongolesiske kvinner. Disse ble kryssklippet med bilder av liket, drapsbilen, Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) i skogen. For å underbygge påstanden at de to kom til Kongo for å finne diamanter, ble det vist bilder av noe som kan minne om leteutstyr. Alle foto: Torgeir Krokfjord
BEVIS 3: Etter å ha sjokkert salen med det blodige bildet fra jungelen, ble det vist bilder av svært lettkledde, kongolesiske kvinner. Disse ble kryssklippet med bilder av liket, drapsbilen, Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) i skogen. For å underbygge påstanden at de to kom til Kongo for å finne diamanter, ble det vist bilder av noe som kan minne om leteutstyr. Alle foto: Torgeir Krokfjord Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling