Blir fremmedfiendtlige i politiet

Politibetjenter i Oslo får mer negative holdninger til mørkhudede av jobben. De blir mer skeptiske og uttrykker holdninger som er rasistiske, ifølge en hovedfagsoppgave i sosiologi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hovedfagsoppgaven til Ingjerd Hansen fra 1998 viser holdningene blant politimenn i Oslo, og hvordan de endres av at de jobber i politiet.

- Uansett om man kommer inn meget vennligsinnet, til utlendinger da, så mister du det ganske kjapt, sier politimannen «Øystein» i hovedfagsoppgaven.

I oppgaven beskriver fire politimenn hvordan de jobber i forhold til utlendinger i Oslo, og forteller om sine egne holdninger til mennesker med en annen hudfarge. Samtidig har Ingjerd Hansen hatt en rekke uformelle samtaler med flere politimenn som jobber på gata i Oslo.

- Politifolkene kommer med anslag om kriminalitet som ikke har noen rot i statistikken, sier Hansen til Dagbladet.no. En av politimennene uttaler at personer fra andre etniske grupper står for 90 prosent av all narkotikaomsetning i Norge.

Med den begrunnelsen stoppes personer på gata.

Stoppes på grunn av hudfarge

Politimennene svarer at de ofte stanser personer på gata på grunn av hudfarge, selv om de egentlig skal ha en grunn til å mistenke dem for et lovbrudd, før de kan stoppe dem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer