Blir Gadhafi den neste som faller?

Libyas diktator stenger strømmen, Facebook og al-Jazeera for å slå ned på opprøret. Ukjent antall mennesker drept i dag.

VED MAKTEN I 42 ÅR: Oberst Muammar Gadhafi har sittet med makten i Libya siden han kastet monarkiet i et militærkupp i 1969 og er verdens lengstsittende statsleder. Nå slår han hardt ned på det gryende opprøret i landet, som har som mål å kaste ham, som egypterne gjorde med Hosni Mubarak for ei uke siden. Foto: SABRI ELMHEDWI/EPA/SCANPIX
VED MAKTEN I 42 ÅR: Oberst Muammar Gadhafi har sittet med makten i Libya siden han kastet monarkiet i et militærkupp i 1969 og er verdens lengstsittende statsleder. Nå slår han hardt ned på det gryende opprøret i landet, som har som mål å kaste ham, som egypterne gjorde med Hosni Mubarak for ei uke siden. Foto: SABRI ELMHEDWI/EPA/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Libyas leder, oberst Muammar Gadhafi, har iverksatt omfattende tiltak for å komme opprøret i landet til livs. Blant annet har han stedvis stengt strømmen samt fratatt folk tilgangen til Facebook og al-Jazeera, melder BBC News.

Samtidig truer regimelojale medier med gjengjeldelsesaksjoner mot demonstranter som kritiserer Libyas ubestridte sterke mann gjennom 42 år. Demonstrantene på sin side forteller at de er inspirert av de vellykkede folkereisningene i nabolandene Egypt og Tunisia, og ønsker å kaste ham.

Uvisse dødstall Utenlandske journalister er underlagt streng sensur, og det er vanskelig å få pålitelig informasjon ut av det lukkede nordafrikanske landet, men det meldes om at 15 ble drept under dagens opptøyer i landets nest største by Benghazi.

Ubekreftede meldinger går dessuten ut på at byens flyplass skal være stengt fordi den er blitt tatt over av demonstranter.

Det samlede dødstallet som har bygd seg opp de siste dagene, er uvisst, og det antas at tallet er langt høyere enn det som rapporteres fra statlige medier. De meldte at 14 ble drept av Gadhafis sikkerhetsstyrker i går.

- Lynsjet politifolk På den annen side hevder ei avis eid av Gadhafis sønn at demonstrantene lynsjet to politimenn i byen al-Bayda. Avisa skriver også at i byen Darnah, i nærheten av Benghazi, er alle politistasjoner blitt evakuert etter meldingene om dødsofre under opptøyene.

Midt oppe i alt dette melder Quryna, ei halvveis uavhengig avis, at sentrale regjeringsmedlemmer er blitt erstattet som et tiltak for å omstrukturere regimet.

Opptøyene er stort sett sentrert til Libyas byer, der en stor del av befolkningen lever i fattigdom.

Uroen sprer seg Fredagen har ellers vært preget av uro i Midtøsten. I Bahrain ble et ukjent antall mennesker drept og skadd da sikkerhetsstyrker åpnet ild. I Jemen ble tre personer drept under regimekritiske demonstrasjoner, og også Djibouti var preget av uro.

«SLAKTEREN GADHAFI»: Eksillibyere i London kan, i motsetning til i hjemlandet, fritt uttrykke hva de mener om landets sterke mann. Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP/SCANPIX
«SLAKTEREN GADHAFI»: Eksillibyere i London kan, i motsetning til i hjemlandet, fritt uttrykke hva de mener om landets sterke mann. Foto: LEFTERIS PITARAKIS/AP/SCANPIX Vis mer

Samtidig markerte egyptere énukesjubileet for president Hosni Mubaraks avgang.

Muammar Gadhafi er statslederen som har sittet lengst med makten i verden, etter at han styrtet monarkiet i et militærkupp i 1969. Siden har han stadig prøvd å innta en lederrolle i den arabiske verden.

Etter at Libya innrømmet delvis skyld i Lockerbie-bombingen i 1988, har forholdet til Vesten sakte, men sikkert blitt normalisert.

STØTTER DIKTATOREN: Pro-Gadhafi-demonstranter viser sin støtte etter fredagsbønnen i hovedstaden Tripoli. Foto: ABDEL MEGUID AL-FERGANY/AP/SCANPIX
STØTTER DIKTATOREN: Pro-Gadhafi-demonstranter viser sin støtte etter fredagsbønnen i hovedstaden Tripoli. Foto: ABDEL MEGUID AL-FERGANY/AP/SCANPIX Vis mer