Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Blir gal av å være her»

I fire år har Hafiz Saleh (32) prøvd å få asyl i Danmark. Danskene frykter at han skal rømme landet, og har plassert ham i fengsel sammen med 83 andre asylsøkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDHOLMLEJREN (Dagbladet): Slik behandler Danmark asylsøkerne de ikke vet hva de skal gjøre med.

Her lever de bak høye gittergjerder, innelåst i trange korridorer.

Dagbladet fikk i går innpass i Sandholmlejrens lukkede avsnitt - et av de mest omstridte prosjektene i den danske innvandringspolitikken.

Pågrepet

Dette er stedet norske politisjefer og politikere henviser til når de snakker om at Norge bør innføre internering av ID-løse asylsøkere.

Sandholmlejren er et rent fengsel.

- Jeg blir gal av å være her. Men det er bedre å være fengslet her i to år enn å bli drept hjemme i Afghanistan. Jeg begår heller selvmord enn å dra tilbake, sier Hafiz Saleh.

Han sitter på senga og ser tomt ut i rommet. For ei uke siden ble Hafiz pågrepet i det åpne asylmottaket han bodde på. Danske myndigheter fryktet han skulle gå under jorda eller rømme landet, og plasserte ham i Sandholmlejren.

- Dette er et dårlig sted - et rent fengsel. Vi gjør ingenting annet enn å vente. Mange har store psykiske problemer, forteller Hafiz.

Hvert år er 2200 mennesker innom det lukkede avsnittet. 1400- 1500 av dem sendes ut igjen innen tre døgn, men noen blir her i opptil et år.

33 branntilløp

Fengselet oppbevarer ID-løse asylsøkere og asylsøkere som fryktes å skulle rømme fordi de ikke får bli i Danmark. Her bor de under spartanske forhold og deler rom med opptil fire andre asylsøkere.

Bare et fåtall av de innsatte har gjort noe ulovlig, selv om Sandholmlejren opprinnelig ble opprettet for å håndtere kriminelle asylsøkere.

- Vi får sjelden opplysninger om bakgrunnen til de innsatte. Vi forholder oss til at de er frihetsberøvet i henhold til utlendingsloven, opplyser soussjef Ken Stabel, nestkommanderende i leiren.

Han forteller om til dels dramatiske tilstander. Ett år var det 33 branntilløp i leiren, og opprør og hærverk forekommer jevnlig. Sultestreiker er vanlig i Sandholmlejren. Mange har prøvd å kutte seg opp eller henge seg.

- Men ingen har ennå dødd i leiren. Heldigvis, sier Stabel til Dagbladet.

Totalt arbeider 63 personer i leiren. De fleste er fengselsbetjenter som har søkt nye utfordringer. Jobben deres er å holde ro i leiren, og vaktholdet er svært strengt.

De innsatte får bare bevege seg fritt i korridoren de bor i. Rashid (25) fra Usbekistan har vært i Sandholmlejren siden januar. Her er han plassert sammen med moren, broren og svigerbroren.

- Det er for så vidt greit at fasilitetene her er dårlige - det verste er å være innesperret. Det er psykisk tøft. Mor gråter hele tida fordi hun ikke får treffe barnebarnet som bor i den åpne leiren, sier Rashid.

PÅGREPET: Hafiz Saleh har ikke gjort noe ulovlig, men holdes fengslet i Sandholmlejren fordi myndighetene fryktet at han ville stikke av.
OMSTRIDT: Dagbladet fikk i går slippe inn bak disse dørene i Sandholmlejrens lukkede avsnitt. Årlig er 2200 mennesker innom leiren.