- Blir gjerne husket for røykeloven

Dagfinn Høybråten har endelig fått forskernes velsignelse av røykeloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag la Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) fram forskningsresultater som viser at ansatte i utelivsbransjen høster stor helsegevinst etter røykeforbudet som ble innført 1. juni i fjor.

- Dette arbeidsmiljøtiltaket virker. Det er jeg stolt over å kunne si som arbeidsminister. De langsiktige resultatene av røykeloven vil være bedre helse, mindre sjukefravær og sparte liv, sier arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten.

Bedre lungefunksjon

93 ansatte ved 13 ulike serveringssteder ble undersøkt før røykeloven. 74 av disse ble også undersøkt etter at røykeforbudet ble innført på utestedene. Resultatene av Stami-undersøkelsen er lystig lektyre for arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten:

* Røykeloven har gitt en betydelig bedring av luftkvaliteten, både når det gjelder nikotin og når det gjelder støv generelt på serveringsstedene.

* Både røykere og ikke-røykere blant de ansatte i næringen har fått betydelig redusert nikotinopptak.

* Ikke-røykere og astmatikere har fått bedret lungefunksjonen. Små luftstrømshindringer ble funnet hos ikke-røykere og personer med astma før røykeloven, men ikke etter.

- 70 prosent fornøyd

GUTTA UTEN RØYKEN: Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten og servitør Tommy Heldt (25) på Café M i Oslo er enige om at det er triveligere med et røykfritt innemiljø. Foto: Henning Lillegård
GUTTA UTEN RØYKEN: Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten og servitør Tommy Heldt (25) på Café M i Oslo er enige om at det er triveligere med et røykfritt innemiljø. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Forskningssjef Helge Kjuus ved Stami er mest overrasket over at også ansatte som røyker har fått en betydelig reduksjon i nikotinopptaket etter røykeforbudet.

- Dette må bety at røykerne har røyket mindre etter at røykeloven ble innført, sier Kjuus.

Ikke rart Dagfinn Høybråten var i godt humør da han møtte pressen.

- Det koster å ta upopulære standpunkter. Jeg står her som levende eksempel på det. Men det er verdt det. I følge de siste målingene er nå 70 prosent fornøyd med røykeloven. Så i dag er jeg stolt, sier statsråden som har sikret seg et udødelig ettermæle med denne loven.

- Jeg har ingen ting i mot å bli husket for røykeloven, sier Høybråten til Dagbladet.

- Turistene klager

Tommy Heldt (25) jobber på Café M på Majorstua i Oslo. Han har bare positive opplevelser med røykeforbudet.

- Det er bedre å jobbe når du slipper å gå i den tjukke røykosen hele tida. Også gjestene sier de er fornøyde. Men turistene klager. De synes røykeloven er helt teit, sier Heldt.

Informasjonsansvarlig Jens-Petter Hagen i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet tar Stami-rapporten som en seier.

- Det første jeg tenkte da jeg fikk høre resultatene var: «Hva var det vi sa». Vi ser det som en dessert å få disse resultatene på bordet. Folk har fått en bedre arbeidshverdag, sier Hagen.