Blir glad i kroppen for å bli frisk

Rundt 100.000 nordmenn lider av spiseforstyrrelser og har et svært anstrengt forhold til kroppen sin. På Beitostølen lærer unge jenter med anoreksi å bli glad i kroppen gjennom fysisk aktivitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I naturvakre omgivelser i fjellheimen på Beitostølen har psykiater Finn Skårderud ved Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri og 1. amanuensis Liv Duesund ved Norges idrettshøgskole satt i gang sitt prosjekt.

- Tradisjonelt sett har man tenkt at personer med anoreksi har lite energi og derfor ikke bør sløse med kaloriene. Dermed har de fått beskjed om å begrense sin fysiske aktivitet eller nærmest forholde seg passive. Vi mener at nettopp fysisk aktivitet kan hjelpe personer med spiseproblemer, sier Skårderud til NTB.

Prosjektet handler om at den unge jenta med spiseforstyrrelse skal oppdage en annen kropp enn den anorektiske kroppen, som er blitt et middel for å nå målet om å bli tynnest mulig. Kontroll, i dette tilfelle å kunne kontrollere hvor mye hun spiser, er et viktig element for spiseforstyrrede.

- De tror at bare jeg blir slank nok så stiger jeg i verdi, og dermed får anerkjennelse via kroppen, sier Skårderud.

Bruker kroppen

På Beitostølen helsesportsenter lærer jenter fra 14 til 18 år å bruke sin egen kropp på en positiv måte.

- Her oppe får de oppleve seg selv i en annen sammenheng og slipper hele tiden å snakke om sykdommen. De er ute i naturen og omgås personer med store fysiske funksjonhemminger, og ser deres egne problemer i kontrast, sier Liv Duesund til NTB.

Hun understreker at aktivitetene jentene deltar i overhode ikke er prestasjonskrevende, på den måten at man skal bli raskere og få bedre kondisjon. De deltar i aktiviteter som ridning, skigåing, lek og svømming/bading.

- Det kan høres merkelig ut. Men noe av målet med den fysiske aktiviteten er å glemme kroppen. Ei jente fortalte det slik: Den første dagen jeg kom hit var jeg opptatt av hvordan jeg satt på hesten. Den siste dagen var jeg opptatt av hvordan hesten hadde det, sier Duesund.

Blir glad i kroppen

Disse jentene har kanskje aldri tidligere følt det å ha fri fra sitt eget blikk utenfra. Ved å lære å bli glad i sin egen kropp og føle mestring, glemmes kroppen og personen føler seg mye bedre.

- Fysisk aktivitet er den mest grunnleggende læringen vi har. Du bruker hele deg, men dessverre har pedagogikken oversett dette. I stedet har vi fått for mye kroppsfiksering og idealisering, sier Duesund. Hun får frysninger av ordet kroppsøving. I stedet vil hun innføre kroppskunnskap, for å understreke sammenhengen mellom kroppen, fysisk og intellektuell aktivitet, historie og samfunn.