Kvamme har alltid hatt lyst til å bygge opp en egen butikk med et kompetanseteam innen økonomisk kriminalitet, korrupsjon og hvitvasking. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.
Kvamme har alltid hatt lyst til å bygge opp en egen butikk med et kompetanseteam innen økonomisk kriminalitet, korrupsjon og hvitvasking. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen.Vis mer

Blir gründer som 66-åring

- Jeg måtte gjøre noe før det var for sent, sier Helge Kvamme, som bygger opp sin egen virksomhet mot korrupsjon.

(Finansavisen.no): Helge Kvamme bygget opp granskningsvirksomheten i PwC gjennom 14 år til en stab på 30 mann. Deretter bygget han i løpet av fem år en mindre gruppe i Selmer. Nå har han gått solo.

Kvamme Associates er navnet på Norges nyeste virksomhet innen bekjempelse av korrupsjon. Foreløpig teller den bare gründeren selv, skriver Finansavisen.

- Jeg har alltid hatt lyst til å bygge opp en egen butikk med et kompetanseteam som skal drive virksomhet som jeg har drevet med innen økonomisk kriminalitet, korrupsjon og hvitvasking, sier Helge Kvamme til Finansavisen.

- Jeg har kontakt med en del mennesker med samme bakgrunn både nasjonalt og internasjonalt som vil bli trukket inn som partnere, sier han.

Kunnskapsformidling

Kundene kan være styre og ledelse i internasjonalt rettede virksomheter der Kvamme skal bidra med det han kaller erfaringsbasert integritetsrådgivning.

- Jeg har sett konsekvensene av korrupsjon, og det er litt av drivkraften. Jeg samarbeider allerede med personer med samme bakgrunn, og vi ser allerede på nye måter på å forebygge korrupsjon.

- Da snakker jeg om kunnskapsformidling – det å fortelle erfaring fra konkrete saker vil være viktig. Årsak og konsekvens er viktig når det betales bestikkelser. Det handler om midler som skulle tilkommet mennesker, men som havner i hendene på ledere, sier Kvamme, ifølge avisen.

- Hvorfor kunne du ikke gjøre dette på en bedre måte i Selmer?

- Noe av dette kunne jeg ha gjort der, men jeg har ledet granskning i PwC i 14 år og bygget opp i Selmer, så det har med timing å gjøre. Jeg sluttet i forståelse med Selmer på et tidspunkt da jeg ønsket å ta steget. Selv om jeg fortsatt vil jobbe med enkeltsaker vil jeg bruke min erfaring på mer enn dette.

Skal ikke redde verden

Bergenseren har startet virksomheten i Oslo, og bedyrer at det ikke handler om en retrettvirksomhet.

- Jeg kjenner meg selv så godt at hvis jeg får oppgaver som interesserer meg så blir det i hvert fall ikke mindre jobb. Dessuten blir det spennende å stå på egne ben. Planen er å bygge opp noe større, men med korrupsjon som det eneste fagområdet, sier han til Finansavisen.

- Hva er målet?

- Målet er å gi et lite bidrag. En kollega i Selmer spurte om jeg skulle ut og redde verden, men jeg skal bruke min erfaring og kontakter til å gi et bidrag i kampen mot korrupsjon.

Andre økonominyheter:
Skryter av Fredriksen-favoritt - kjendisene har ståltro
Hegnar: - Man kan ikke si at korreksjonen er over