Russlands invasjon av Ukraina:

«Blir han drept, er det bra»

Da Russland mobiliserte, så flere russiske kvinner sitt snitt til å angi sine eksmenn til Putins krigsmaskin. Håpet skal være å få utbetalt utestående barnebidrag.

MOBILISERING: Om lag 300 000 menn skal angivelig mobiliseres til Vladimir Putins krigføring i Ukraina. En høytstående russisk politiker tar til orde for at Russland bør mobilisere menn som ikke har betalt barnebidragene sine. Her er russiske styrker i Mariupol. Foto: Reuters / NTB
MOBILISERING: Om lag 300 000 menn skal angivelig mobiliseres til Vladimir Putins krigføring i Ukraina. En høytstående russisk politiker tar til orde for at Russland bør mobilisere menn som ikke har betalt barnebidragene sine. Her er russiske styrker i Mariupol. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Da Russlands president Vladimir Putin beordret en «delvis mobilisering» av det russiske folk onsdag for to uker siden, oppsto det en panikkartet masseflukt fra Russland.

På bare noen dager forlot hundretusenvis av russiske statsborgere Russland, mange av frykt for selv å bli slukt av Putins nådeløse krigsmaskin.

Samtidig skal en rekke russiske alenemødre gjort sitt for å sørge for at deres tidligere ektemenn faktisk blir innkalt, melder det uavhengige russiske nyhetsnettstedet Vjorstka, som ble etablert etter Russlands invasjon av Ukraina.

TAR FARVEL: Ukrainas etterretningstjeneste har delt det som skal være en telefonsamtale mellom en russisk soldat og hans kone. Reporter: Emma Dalen. Lyd / video: Ukrainas etterretningstjeneste / GUR / Faktisk Verifiserbar. Vis mer

- Vil ha barnebidrag

Den russiske nettavisa har intervjuet fire russiske kvinner som alle hevder å ha angitt sine eksmenn til de militære myndighetene i landet.

Motivasjonen er enkel.

Alle som blir mobilisert til Putins krig i Ukraina, får samme lønnsvilkår som Russlands yrkessoldater. Denne inntekten blir automatisk oppført på soldatenes skattelikning, fordi den kommer fra staten, og nettopp dette er avgjørende for kvinnene.

De hevder nemlig at deres tidligere ektemenn i en årrekke har unndratt seg å betale barnebidrag på ulike måter. Får eksmennene en offentlig oppført inntekt, skal det i teorien bli vanskeligere å unndra seg denne økonomiske forpliktelsen.

Det er i alle fall håpet til kvinnene, skriver Vjorstka.

RASER: Guvernøren i den russiske republikken Dagestan kritiserer mobiliseringen til krigen i Ukraina. Video: Twitter Vis mer

Får erstatning

De russiske soldatene som blir såret på slagmarken, kan også få en kompensasjon på over tre millioner rubler - om lag 520 000 kroner - avhengig av skadeomfanget.

Hvis en russisk soldat blir drept i strid, øker kompensasjonen kraftig, og går til soldatens nærmeste pårørende - i mange tilfeller deres barn.

- Det er klart jeg har lurt på hvordan jeg vil reagere hvis han dør der. Men i tolv år har sønnen min og jeg ikke sett ham eller hørt fra ham, selv om vi bor i samme by. Så hvis han blir drept, er det bra det også. Da får vår sønn kompensasjonen, sier én av kvinnene til nettavisa.

De andre kvinnene forteller liknende historier, og ingen legger skjul på at de føler forakt for sine tidligere ektemenn.

- Jeg synes ikke at jeg må føle synd på ham, sier en av de andre kvinnene.

FEIRET: Vladimir Putin holdt fredag en stor seremoni i Kreml med signering av fire dokumenter som tvangsinnlemmet fire ukrainske områder i Russland. Vis mer

Støtter forslaget

Én av Russlands mest framtredende politikere, Sergej Mironov, har gått ut og støttet forslaget om å mobilisere menn som over lengre tid ikke har betalt sine barnebidrag.

«Om lag to millioner personer i Russland er pliktig til å betale barnebidrag, og den utestående gjelden overgår 150 milliarder rubler», skriver Mironov på VKontakte, et russisk sosialt medium.

150 milliarder rubler tilsvarer over 25 milliarder kroner.

Mironov er medlem av underhuset i Russlands nasjonalforsamling, Dumaen. I ti år, fra 2001, var han leder av Føderasjonsrådet, det øverste kammeret i den russiske nasjonalforsamlingen.

Han skriver at «mange kvinner» har kontaktet ham og foreslått å aktivt innkalle menn som skylder barnebidrag.

«Skyldneren vil forsvare sitt hjemland, og endelig få seg en jobb, og en del av pengene vil bli tatt fra ham og gitt til hans barn. Ikke bare to, men tre fluer i en smekk», skriver han.

ANNEKTERER OMRÅDER: Vladimir Putin erklærte fredag valgseier i de såkalte folkeavstemningene i fire områder i Ukraina. Vis mer

- Fikk innkalling

Ikke bare de fire kvinnene Vjorstka har intervjuet, har angitt sine eksmenn til de militære myndighetene.

En rekke kvinner på ulike fora på sosiale medier, skal nå diskutere seg imellom hva som er den beste måten å angi sin eksmann på, ifølge nyhetsnettstedet.

- Vi har samlet oss i en chatte-gruppe og støtter hverandre. Vi deler erfaringer og informasjon. Nå teller vi om lag 70 personer, sier en av kvinnene til Vjorstka.

- Nylig dro en venn av meg, som heller ikke får utbetalt barnebidrag, til vervekontoret og ga dem personalia og kontaktinformasjonen til min eksmann. Uka etter fikk han innkalling, legger hun til.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer