Blir han skutt av politiet?

Den tilsynelatende ubevæpnede egyptiske demonstranten går mot politiet og tar av seg jakka. Så smeller det, og han går i bakken.

TAR AV SEG JAKKA: Mannen tar av seg jakka, som for å vise at han er ubevæpnet, og gestikulerer for politiet. Deretter høres skudd, og mannen faller i bakken. Episoden skal ha skjedd i Alexandria fredag 28. januar. Foto: Youtube
TAR AV SEG JAKKA: Mannen tar av seg jakka, som for å vise at han er ubevæpnet, og gestikulerer for politiet. Deretter høres skudd, og mannen faller i bakken. Episoden skal ha skjedd i Alexandria fredag 28. januar. Foto: YoutubeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videoen er, om den er ekte, et bevis på svært brutal framferd fra opprørspolitiets side under de pågående opptøyene i Egypt.

Hendelsen, som skal være filmet i Manshya-distriktet i Alexandria, skal være tatt opp fredag 28. januar.

På filmklippet ser man en mann bevege seg alene mot bevæpnede styrker på andre siden av et veikryss. Han tar av seg jakka, og gestikulerer mot det som skal være politifolk.

Deretter faller det skudd, og mannen faller i bakken. De som filmer opptrinnet, fra et hustak, får panikk.

Kort tid etter blir bildet brutt.

Usikre dødstall Tallet på døde og skadde under opptøyene i Egypt er svært usikre. Offisielle egyptiske kilder opererte fredag med med elleve drepte og fem tusen skadde.

I kontrast til de offisielle egyptiske tallene, meldte flere vestlige nyhetskilder , blant annet Reuters, at mer enn 100 personer var drept i opptøyene.

I Kairo, rundt Tahrir-plassen, har forholdet mellom aktivistene og de militære til tider vært hjertelig. De militære har gjentatte ganger forsikret at de ikke vil skyte med skarpt mot demonstrantene.

Det som beskrives som politifolk og sikkerhetsstyrker har angivelig gått hardere fram. Allerede 28. januar offentliggjorde Reuters videobilder av at politiet skjøt og drepte den 22 år gamle demonstranten Mohamed Atef i byen i byen Sheikh Zoweid på Sinai-halvøya.

Ryggraden i samfunnet At hæren ønsker å framstå som på folkets side under de pågående demonstrasjonene, kan gi en pekepinn på Egypts videre politiske utvikling. Hæren ønsker etter alt å dømme fortsatt å utgjøre ryggraden i det egyptiske samfunnet. Hæren styrer en stor andel av den egyptiske økonomien, og eier hoteller, byggerfirmaer og fabrikker.

Alle Egypts fire presidenter siden monarkiet ble styrtet i 1952 har bakgrunn fra hæren.

Det har også Omar Suleiman, som i slutten av januar ble utpekt til visepresident.

- Omar kommer til å ta over. Men han er gammel. Han kommer til å regjere et par år, deretter kommer noen andre fra militæret til å ta makten, sier en Kairo-beboer til Al-Jazeera.

Det er uklart hvordan demonstrantene på Tahrir-plassen vil stille seg til det.

Få vet nemlig akkurat hvem som i disse dager gir ordrene om at de militære på Tahrir-plassen ikke skal skyte.