Blir historisk

Deb Haaland, Bidens nominerte innenriksminister, klarte så vidt å holde tårene tilbake da hun tok til podiet lørdag.

HISTORISK: Torsdag meldte The Washington Post USAs påtroppende president Joe Biden vil utnevne Deb Haaland som innenriksminister i administrasjonen. Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag meldte The Washington Post at USAs påtroppende president Joe Biden vil utnevne Deb Haaland som innenriksminister i administrasjonen.

Lørdag bekreftet Joe Biden at han nominerer Haaland til ministerposten.

- Jeg er beæret og ydmyk over å motta denne nominasjonen som innenriksminister, sier Haaland i det hun inntar podiet kort tid etter.

Foto: Carolyn Kaste / AP Photo / NTB
Foto: Carolyn Kaste / AP Photo / NTB Vis mer

- Hjemløs

Haaland forteller at oppveksten som medlem av den amerikanske urbefolkningsgruppen Laguna Pueblo har gjort henne sterk.

- Livet mitt har ikke vært enkelt. Jeg har slitt med hjemløshet, jeg har vært avhengig av matkuponger, og jeg oppdro barna mine som alenemor, sa Haaland fra podiet mens hun så vidt holdt tårene tilbake.

Haaland sier at besteforeldrene hennes ble tatt fra familiene sine og sendt til kostskoler «i et forsøk på å ødelegge tradisjonene og identiteten deres.»

- Dette øyeblikket har stor betydning, når man tar innover seg at en tidligere innenriksminister uttalte at målet hans var, for å sitere, «å sivilisere eller utrydde» oss. Jeg er et levende bevis på at den grusomme ideologien har feilet.

Norskættet

Haaland har representert delstaten New Mexico i Representantenes hus siden 2018. Haaland er norskættet - faren var nemlig barnebarnet til norske innvandrere til USA fra Kvitsøy og Skudeneshavn i Rogaland.

Haaland blir den første amerikanske urinnvåneren som leder et departement i USA.

Under innlegget lørdag gjentok hun sine løfter om å i økende grad implementere klimatiltak i USAs innenrikspolitikk.

- Nå som landet vårt står overfor klimaendringer og miljømessig urettferdighet, har innenriksdepartementet en rolle i å ta tak i disse utfordringene, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer