Blir i godt humør av Anne

RISØR (Dagbladet): Tross flere kontante avvisninger gir ikke Ap-leder Thorbjørn Jagland opp ferieflørten med Sp-leder Anne Enger Lahnstein. - Anne er en person jeg blir i godt humør av å være sammen med, røper han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er ikke ulik Leif Juster, Thorbjørn Jagland, der han går opp murtrappa til familiens sommerbolig i Risør. Et lite Justersk blink i øyet er på plass og en kink i nakken gjør Jagland litt Juster-skjev. Om det er Anne Enger Lahnsteins uttalelser til Dagsavisen om at løsningene ligger i skjæringspunktet mellom Ap og Sp, som får Ap-lederen til faktisk å nynne, vites ikke.

Jagland og Anne

- Men det er veldig smigrende. Jeg er for øvrig helt enig med henne i det. Kjemien med Anne er god - også på det personlige planet, røper han. - Jeg blir i godt humør av å være sammen med Anne Enger Lahnstein. Hun, og også Erik Solheim, har en form som gjør at det blir en god stemning. «Gutten», som Yngve Hågensen kaller ham, liker seg selv om oljeprisene synker og renta stiger.

- Jeg tror folk innvilger meg retten til et lite smil nå som det går slik jeg advarte mot, sier han, og setter seg til rette i solstolen ute på terrassen og ser på båtene som suser utover. Selv drar han gjerne langt ut - forbi alle øyene.

Fortjent ferie

- Hva tenker du på ute på havet? - På havet? Han smiler litt brydd. - Det er med havet som de dype skogene: uendeligheten - ensomheten som oppsluker deg.

For første gang på mange år har Jagland innvilget seg fire ukers sommerferie. Han synes han kan det nå, etter at han «slo til» med pinsebrevet i Aftenposten. Hvor han advarte mot at regjeringens politikk ville true hus og hjem. For nå går meningsmålingene oppover.

- Alt har sin tid, og man kan ikke vinne hver match. Men det er klart det var tunge måneder med kritikk hver eneste dag. Jeg er glad jeg likevel hadde nerver til å vente. Jeg fikk rett - og nå ser folk det.
- «Hva var det jeg sa.» Er det det som kommer til å stå på gravstøtten din?

- Nei, jeg har da større ambisjoner enn det, glimter Jagland.

Sentrumspartiene

En koalisjonsregjering hvor Ap er med, avviser han slett ikke.

- Sentrumspartiene er mye lettere å forholde seg til nå som de har kommet inn i regjeringskontorene.

- Jeg ga dem nøkkelen til virkeligheten, proklamerer han.
- Og hvem kommer til å holde nyttårstalen?
- Si det. Det kommer til å bli en tøff politisk høst, men utfallet av den er ikke gitt noen å si. Uten at vi på noen måte er på regjeringsjakt.
- Tror du fortsatt på indre oppløsning i regjeringen?

- Det har jeg aldri trodd på, det er noe andre har sagt. Jeg ser bare at regjeringen kan få problemer med å få flertall for sin egen politikk.

En flaske whisky

I morgen skal Jagland på bursdagsfeiring hos Hågensen, som han karakteriserer som en veldig viktig rådgiver.
- Hågensen har veddet en flaske whisky på at det ikke blir noen debatt om lederspørsmålet på Ap's landsmøte og da...
- ...blir det vel sånn, overtar Jagland, og ler så høyt at naboene kikker forundret opp mot terrassen.

- Hvem er mektigst i landet - Hagen eller Hågensen?

- Hågensen har fått mindre makt med den nye regjeringen. Hagen vet man jo aldri hvor hopper. Men det er betegnende for denne regjeringen at et høyreradikalt parti som Hagens har fått så stor innflytelse.

Maria og homofile

- Er Carl I. Hagen en genial politiker?

- Vel, han har fått partiet sitt opp på 15 prosent. Så lite har vi aldri hatt, sier Jagland lurt. Internt i partiet er Jagland kritisert for å ha for få nære rådgivere. Det er betegnende at når han snakker er det «jeg» ikke «vi». Men Jagland tar ikke den kritikken.

- Det ble sagt om Einar Gerhardsen at han ikke hadde noen. Og enkelte spørsmål kan man bare tenke ut sjøl. Jagland har tatt sin ferierunde i bokhandelen. Nå leser han «Maria Magdalena».

- Er det for å lære seg KrF-språket i tilfelle en koalisjonsregjering?

- Den, nei. Jeg tror ikke jeg kan lære så mye KrF-språk der. Det blir mer enn antydet at Jesu ord ble misbrukt da Paulus dannet kirken. Men Kjell Magne ville likt boka, det tror jeg.

- Og nå har du tenkt å gjøre det vanskeligere for ham ved å gå inn for at homofile skal få adoptere barn?

- Det er riktig at det vil bli et tema på landsmøtet. Jeg har i hvert fall ikke lyst til å la meg styre av fordommer i frykt for at det kan støte noen akkurat nå. Men hva neste skritt i denne saken vil være, vet jeg ikke. Til det har jeg ikke satt meg godt nok inn i saken ennå.

Synnøves pupper

Selv om seilfly med mediefolk lander både titt og ofte i Risør, er medieshowene langt unna.

- Du liker deg ikke helt når driftige damer som Synnøve Svabø eller Elisabeth Andreassen skal ha deg med på ablegøyer?

- Skulle jeg lagt på sprang for å slippe å ta på puppene til Synnøve Svabø? Tenk på de bildene de ville fått da! Eller når Elisabeth Andreassen byr opp til dans foran tusen mennesker - hva kan man si? Finn en annen?

- Kan du danse?

- Ja, men jeg er ingen racer. Han tenker seg om: - Det er noen kvinner som sier jeg er veldig god til å danse... - Ja...? - ...men dem tror jeg ikke på.

<B>SMILER:</B> Jeg tror folk innvilger meg retten til et lite smil nå som det går slik jeg advarte mot, sier Jagland.