Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir ikke enige om rakettene traff. Her er satellittbildene

USA hevder angrepet var vellykket, Russland hevder forsvaret var det samme.

BILDENE: USA, Russland og Syria blir ikke enige i hvor vellykket lørdagens luftangrep var. Nå kan du bedømme selv ut fra satelittbildene. Foto: NTB Scanpix / Digital Globe
BILDENE: USA, Russland og Syria blir ikke enige i hvor vellykket lørdagens luftangrep var. Nå kan du bedømme selv ut fra satelittbildene. Foto: NTB Scanpix / Digital Globe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til lørdag kom beskjeden mange hadde ventet hele uka: «Donald Trump har beordret angrep mot Syria.» Nå har også de første bildene av ødeleggelsene blitt tilgjengelige.

I samarbeid med Frankrike og Storbritannia, sendte USA omtrent 105 missiler mot Syria. Målet skal angivelig ha vært å treffe og tilintetgjøre lagre og utviklingsfasiliteter for kjemiske våpen nær Damaskus og Homs.

- Kunne ikke ha oppnådd et bedre resultat. Oppdrag utført! skrev USAs president Donald Trump på Twitter etter luftangrepet.

FØR OG ETTER: Ett av målene var et forskningssenter i Damaskus. Bildet til venstre ble tatt 13. april, mens bildet til høyre ble tatt søndag 15. april.

Kjemisk angrep

Bakgrunnen til konflikten er det angivelige kjemiske angrepet som skal ha blitt uført i Douma i Øst-Ghouta.

USA og flere vestlige land mener at det ble utført et angrep med giftgass, hvor opp mot 100 personer skal ha mistet livet.

Syrias regjering benekter anklagene. Det samme gjør også deres nærmeste allierte, Russland.

Målene

Dagen etter luftangrepet hevdet den amerikanske generalen Joseph Dunford at dette var de tre målene:

  • Et forskningssenter i Damaskus.
  • Et lager for kjemiske våpen vest i Homs.
  • Et lager for utstyr tilhørende kjemiske våpen, og en kommandopost i nærheten av Homs.

Men i hvilken grad målene er blitt truffet, har vært gjenstand for diskusjon. Talskvinne for Pentagon, Dana White, hevdet søndag at de traff de planlagte målene, og at de tok alle nødvendige forholdsregler for å bare ramme de planlagte målene.

- Vi oppnådde målene våre. Vi rammet hjertet av det kjemiske våpenprogrammet, sa hun ifølge CNN.

FØR OG ETTER: Et annet mål var et lager for kjemiske våpen vest i Homs. Bildet til venstre ble tatt 13. april, mens bildet til høyre ble tatt dagen etter.

Annen oppfatning

Russlands generaloberst i hæren Sergey Rudskoy hadde derimot en litt annen oppfatning av hvor vellykket angrepet var. Han fortalte reportere at 71 av 103 missiler ble skutt ned.

Statlig syrisk tv uttalte også at missilene som var på vei mot Homs, var alle blitt skutt ned, ifølge CNN.

Generalløytnant Kenneth McKenzie i Pentagon hevdet at ingen av missilene ble skutt ned av syrisk luftvern. Men overfor New York Times innrømmer han at Assad-regimet fortsatt kan ha kapasitet til å bruke kjemiske våpen i framtida.

- Jeg vil si at det er rester igjen av det syriske programmet der ute. Jeg skal ikke si at de vil være ute av stand til å fortsette å utføre kjemiske angrep i framtida. Jeg mistenker imidlertid at de vil tenke seg grundig om før de gjør det, sier McKenzie.

FØR OG ETTER: Det tredje målet var et lager for utstyr tilhørende kjemiske våpen, og en kommandopost i nærheten av Homs. Bildet til venstre ble tatt 13. april, mens bildet til høyre ble tatt dagen etter.

Hastemøtet

Lørdag morgen, bare timer etter luftangrepet, var stemningen spent mellom stormaktene Russland og USA. Russlands president, Vladimir Putin, bestemte seg derfor for å kalle inn til et hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

Men russerne fikk ikke med seg resten av medlemslandene på en resolusjon som fordømte angrepene, i stedet gikk flere statsledere ut og støttet kampen mot kjemiske våpen. Blant dem finner vi Erna Solberg:

- Enhver bruk av kjemiske stridsmidler er forbudt. Frankrike, Storbritannia og USA sin aksjon mot Syria i natt er et klart signal om at bruk av kjemiske våpen har konsekvenser. Fra norsk side har vi forståelse for aksjonen, skrev hun på Twitter.

«Ladet og klar»

Da USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, fikk rom til å uttale seg under møtet, sparte hun ikke på kruttet. Hun hevdet at USA er «ladet og klar» til et nytt angrep dersom Assad forsøker å bruke kjemiske våpen igjen.

- Vi er sikre på at vi har ødelagt Syrias kjemiske våpenprogram. Vi er forberedt på å opprettholde dette presset hvis det syriske regimet er dumme nok til å teste oss, sier Haley.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling