Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir ikke FN-topp

Tidligere utenriksminister Knut Vollebæk blir etter alt å dømme ikke FNs høykommissær for flyktninger slik han hadde ønsket. I stedet blir han etter det Dagbladet erfarer utnevnt til ambassadør i Washington.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har allerede flere viktige poster i FN, noe som har svekket Vollebæks kandidatur. FN søker i noen grad å fordele jobbene i FN-systemet blant medlemslandene, og Gro Harlem Brundtland er leder for Verdens helseorganisasjon, mens Terje Rød-Larsen er visegeneralsekretær for Midtøsten. Tidligere statssekretær Jan Egeland er spesialutsending for FNs generalsekretær til Colombia, og nåværende Washington-ambassadør Tom Vraalsen er i tillegg visegeneralsekretær for Sudan. Dessuten var Thorvald Stoltenberg høykommissær for flyktninger en periode.

Favoritt fra Brasil

Og i FN-korridorene ryktes det også at brasilianeren Sergio Vieira de Mello er generalsekretær Kofi Annans favoritt til høykommissærjobben. - Hva vil du helst ha, jobben som høykommissær eller jobben som Washington-ambassadør, Knut Vollebæk? - Vi har fått flere positive tilbakemeldinger fra toneangivende land når det gjelder mitt kandidatur som høykommissær, men jeg ser jo at dette kan bli vanskelig, sier Vollebæk til Dagbladet. - Men Washington er ikke så verst det heller? - Blir det Washington, så blir jeg meget fornøyd, men det er det jo også andre som bestemmer, sier Vollebæk.

90 ambassadører

Når Knut Vollebæk flytter inn i Washington-ambassaden flytter Tom Vraalsen til Genhve for å bli ambassadør der. Dermed vil de to mest prestisjetunge jobbene i årets «ambassadørkabal» være besatt. Nå knytter det seg en viss spenning til om Norge blir medlem av FNs sikkerhetsråd.