Blir ikke kvitt gjelda

Adhdhar Khadouj var 31 år og hadde en høy stilling i justisdepartementet i Marokko da hun i 1990 fant mannen i sitt liv i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem år seinere forlot han henne sju måneder på vei med deres andre barn.

- Datteren vår Meriam var to år da yngstegutten Elmehdi kom til verden. Jeg var veldig syk etter fødselen. Følte meg helt alene i en ny verden og visste ikke hvordan jeg skulle få orden på livet vårt, sier Adhdhar.

- I dag, åtte år seinere, må jeg betale dyrt for disse problemene. Smålånene jeg fikk innvilget uten sikkerhet mens jeg var i mitt livs krise, vokser meg over hodet.

Depresjon

Selv med fast jobb og forholdsvis høy inntekt er det umulig å refinansiere forbrukslånene. Med dagens rentenivå burde de kostet Adhdhar 2000 kroner måneden.

- Jeg har gått runden til bankene, men ingen vil bistå meg med et rimeligere felleslån så lenge jeg leier leilighet. I stedet betaler jeg 6000 kroner måneden for avtaler jeg inngikk mens jeg led av depresjon etter fødselen. Og med månedlig husleie på 8200 kroner går det rett og slett ikke rundt, selv om jeg jobber hardt og mye, forteller Adhdhar Khadouj.

Hun deler seg mellom ansvaret for arabiske kvinners situasjon ved Senter for helse, dialog og utvikling og informasjonsarbeid om hiv/aids i regi av Sosialdepartementet.

- Jeg skylder penger til Nordea og Postbanken. Og dessuten tre typiske forbrukslåninstanser. De annonserer fortsatt med at du kan låne 50000 kroner på dagen uten sikkerhet. Men ingen vil høre på deg når du foreslår en refinansiering som er mulig å betjene, sier hun.

- Det er den onde sirkelen: De verste lånene, som du får uten sikkerhet, kan du aldri innfri på normale betingelser, uten sikkerhet, mener Adhdhar.

Den marokkanske kvinnen er kommet i en situasjon hun misliker intenst. Hun er en sterk, selvstendig, høyt utdannet kvinne. Hun har arbeid, men har likevel havnet i en situasjon der hun må be om hjelp av broren sin for å få endene til å møtes.

Deler soverom

- Vi droppet skolefritidsordningen. Vi må droppe fritidsaktiviteter jeg vet barna ville elsket å være med på. Det føles galt, sier Adhdhar.

- Vi burde ha pc. Vi burde ha vært tilkoblet Internett, slik at barna kunne følge med. Men vi har ikke råd. Og vi har ikke engang plass. Leilighetens eneste soverom deler vi alle tre. Det sier seg selv at det ikke er lett å gjøre lekser på egen hånd da.

Netto inntekt

Lønn18100 kr

Faste utgifter

Husleie8200 kr

Strøm1500 kr

Avdrag/renter på forbrukslån(200000) 6000 kr

Disponibelt 2400 kr

Ifølge minstestandard-budsjettet til Statens institutt for forbruksforskning trenger Khadouj 11350 kr disponibelt.

LITEN PLASS: - Jeg har bra jobber og tjener ganske mye penger - hvorfor skal vi da måtte slite med så dårlig råd? spør Adhdhar Khadouj. Hun deler soverom med barna Meriam (10) og Elmehdi (8) i leiligheten i Oslo.