<strong>TVILER:</strong> Grekere flest har ingen tro på EUs nye kriseplan selv om Hellas får slettet deler av statsgjelden. Foto: AP Photo/Nikolas Giakoumidis)
TVILER: Grekere flest har ingen tro på EUs nye kriseplan selv om Hellas får slettet deler av statsgjelden. Foto: AP Photo/Nikolas Giakoumidis) Vis mer

- Blir ikke kvitt gjeldsmonsteret

Grekere flest har ingen tro på EUs nye kriseplan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Grekere flest har ingen tro på EUs nye kriseplan selv om Hellas får slettet deler av statsgjelden. Også i Italia er skepsisen stor.

Enkelte spør seg om politikerne drømmer, så stor er mistroen til løsningen som ble forhandlet fram av EU-lederne på et maratonmøte natt til torsdag.

- Jeg føler meg ikke reddet, sier Pantelis Abeloyannis, en 47 år gammel lærer og trebarnsfar.

- Bankene betaler ikke for oss i dag. De gir bare tilbake en del av det de har tjent på oss i alle disse årene, sier han.

For selv om Hellas får slettet 100 milliarder euro i gjeld, skal landet fortsatt betale tilbake 250 milliarder. Dermed er det ingen utsikter til at krisetidene er over for vanlige folk.

Frykter magre år Grekerne frykter tvert imot mange magre år framover uten vekst og med høy arbeidsløshet, særlig blant de unge. Samtidig må de som fortsatt har jobb, klare seg med lønninger som ligger langt under hva de hadde for et par år siden.

- Jeg kommer ikke til å oppleve i min levetid at Hellas blir kvitt sitt gjeldsmonster. Jeg håper barna mine gjør det, sier taxisjåføren Panos Theodorou (60).

Heller ikke opposisjonspolitikere synes det er noen grunn til å feire.

- Vår spådom er at den nye vedtatte tyskaktige barberingen (av verdien på greske lån), vil følges opp med enda tøffere politikk mot folk med lav og middels inntekt, sier Dimitris Papadimoulis fra det den venstreradikale valgalliansen Syriza til den greske statskanalen TV Net.

- Urealistisk I Italia er flere av reaksjonene like negative.

«Det er vanskelig å tro at de gode intensjonene fra gårsdagen virkelig vil kunne forvandles til den største planen for markedsreformer som Italia noensinne har vedtatt», skriver Antonio Polito i en kommentar i avisen Corriere delle Sera.

I en leder i avisen La Repubblica blir planen kalt for en «bok med drømmer».

Statsminister Silvio Berlusconi forsøker å få vedtatt både høyere pensjonsalder og dårligere ansettelsesvern i et forsøk på å få ned budsjettunderskuddet, men spørsmålet er om regjeringen vil overleve avstemmingene i nasjonalforsamlingen.

Tilliten til Berlusconi er tynnslitt, også i hans støtteparti Liga Nord.

Og italiensk fagbevegelsen vil på ingen måte la reformene bli vedtatt uten kamp. Dermed kan det gå mot en urolig vinter også i Italia.

Etter gjeldsslettingen vil den greske statsgjelden utgjøre 120 prosent av landets BNP. Den italienske statsgjelden utgjør også 120 prosent av BNP, men beløpet er langt høyere enn i Hellas på grunn av størrelsen på økonomien.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer