- Blir ikke kvitt mulla Krekar

Selv om politikere vil kaste Osama bin Ladens «norske venn», mulla Krekar, ut av Norge, kan geriljalederen regne med å få bli så lenge han vil. Myndighetene har ingen sted å sende ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekar, alias Ahmad Najumuddin Faraj (46), har blitt knyttet til Osama bin Laden og terrornettverket al-Qaida. Amerikanske myndigheter har også forsøkt å knytte 46-åringen til bruk av kjemiske våpen.

Reaksjonene i det politiske miljøet i Norge har vært krasse, og flere framtredende personer har tatt til ordet for at mulla Krekar bør utvises fra Norge.

Også kommunalminister Erna Solberg ønsker å se nærmere på forholdene rundt mulla Krekar, som leder geriljagruppa Ansar al-Islam i den kurdiske delen av Nord-Irak.

Uønsket

De siste åra har mulla Krekar fritt kunnet reise rundt i verden med et norsk reisedokument, noe han har krav på, siden han har hatt oppholdstillatelse i Norge siden 1993.

Selv om geriljakrigeren i dag har adresse på Grønland i Oslo, har han mesteparten av den tida han har hatt oppholdstillatelse her i landet, oppholdt seg i utlandet. Trolig i Nord-Irak, som han flyktet fra.

Mulla Krekar søkte om statsborgerskap, men fikk avslag på søknaden av formelle grunner. Han hadde ifølge myndighetene ikke oppholdt seg lenge nok i Norge. Selv har han ikke vært her på ett år.

Dersom norske myndigheter beslutter at mulla Krekar skal utvises, fratas sine rettigheter som kvoteflyktning og erklæres uønsket i Norge, får de et problem.

Underdirektør George Farnes i UDI bekrefter overfor Dagbladet at om lag 2000 kurdere fra Nord-Irak kom til Norge i perioden 1999 til 2001. Samtlige har fått avslag på søknadene om oppholdstillatelse.

- Så vidt jeg vet har bare en håndfull av disse forlatt Norge, medgir George Farnes.

Og det er nettopp her norske myndigheter vil få et problem:

  • Dersom myndighetene forsøker å utvise mulla Krekar, er det overveiende sannsynlig at ingen andre land ønsker å ta imot ham.
  • Blir han sendt til Bagdad, venter Saddam Husseins menn på ham.
  • Til Nord-Irak er det også problematisk for norske myndigheter å sende ham - eller andre asylsøkere fra disse områdene. Området - som har delvis selvstyre - er ikke å regne som en egen stat.

- Blir Krekar erklært uønsket i Norge, har det i virkeligheten ingen betydning. Hvor skal myndighetene sende ham?

- Kommer han først tilbake til Norge, blir vi ikke kvitt ham. Da hjelper det lite at politikere står i kø for å utvise ham fra Norge, sier en person med førstehåndskunnskap om Politiets sikkerhetstjenestes (PST)

Ikke avhørt

Dagbladet får bekreftet at PST kjente til mulla Krekars aktiviteter, fra han kom til Norge i 1993.

- Ingen kommentar, er det eneste politiinspektør Tor Risberget i PST vil si, utover følgende:

- Vi ønsker naturligvis å komme i kontakt med mulla Krekar.

Dagbladet får bekreftet at PST aldri har foretatt et formelt avhør av den 46 år gamle geriljakrigeren. Derimot er det klart at spionjegerne på politihuset har holdt oppsyn med mulla Krekar.

Politiet skal ikke ha opplysninger om at mulla Krekar skal ha vært involvert i noen form for kriminalitet i Norge. Han er derfor heller ikke etterlyst.

PST skal heller ikke ha innhentet eller mottatt noen form for informasjon som kan knytte mulla Krekar til planlegging eller andre former for terroristaktiviteter i Norge.

Ikke ressurser

Problemet for sikkerhetspolitiet har vært at de ikke har kunnet følge mulla Krekar på hans reiser i utlandet. Det er åpenbart at myndighetene er interessert i hvilken aktivitet 46-åringen har hatt, mens han i lange perioder har oppholdt seg i utlandet.

- PST har aldri hatt ressurser til å følge en person som mulla Krekar i utlandet. Selvfølgelig hadde det vært interessant, sier en sentral kilde.

Skulle det bli lagt fram beviser for norske myndigheter, som dokumenterer at mulla Krekar har begått kriminelle handlinger mot utlendinger i utlandet, er det heller ikke juridisk sikkert at han kan straffes for det i Norge, fastslår kilden som kjenner PSTs interesse for mulla Krekar.

FÅR BLI: Selv om norske myndigheter skulle ønske å utvise mulla Krekar, er det ingen land som vil ta imot ham. Derfor kan geriljakrigeren regne med å få bli i Norge.