Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir ikke kvitt rådyre taggere

Hærverk koster Oslo Sporveier 40 millioner i året. Rundt 40 ungdommer står for nesten all tagginga. Politiet vet hvem taggerne er og hvor de har tagget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likevel får de fortsette sin dyre hobby daglig. Enkelte har blitt pågrepet mange ganger av vektere - noen flere dager på rad.

Oslo Sporveier bruker 40 millioner på å fikse opp etter tagging og hærverk. I tillegg blir bygninger over hele byen nedsprayet av den samme harde tagge-kjernen.

- Hvis de mest aktive hadde blitt fengslet, ville det vært merkbart rundt om i byen, sier politistasjonssjef Terje Kristiansen på Stovner.

Kjenner samtlige logoer

Han koordinerer kampen mot taggerne i Oslo, og er med i en nordisk samarbeidsgruppe mot tagging. Politiet har et stort register over taggere og logoene deres. De kjenner oslomiljøet svært godt.

- Vi har begrensede ressurser, og mange tagge-saker medfører mye arbeid, sier Kristiansen.

I august må en Furuset-gutt på 18 år stille i Oslo byrett og svare for 126 taggerforhold. Flere større saker er på vei, og politiet håper byretten vil reagere strengt og få taggerne vekk fra gata og sprayboksene.

Falken har en egen vekterenhet som bekjemper sporveis-tagginga. 1500 ganger har de pågrepet taggere de siste fem årene. Driftssjef Tord Langmoen går rundt i Gamlebyen med Dagbladet.no og peker på «tags» som pryder murveggene. Han kjenner igjen samtlige og vet nøyaktig hvem som står bak. I fem år har han tatt ungdom med spraybokser på fersken.

Flere tusen bevis

- Fire-fem hundre Oslo-ungdom tagger av og til. Den harde kjernen på 35-40 personer står for 90 prosent av tagginga, sier Langmoen.

Han og vekterne kjemper en nær håpløs kamp mot stadig mer voldelig ungdom som bomber sporveiens vogner og vegger med spray. I snitt vasker sporveien vekk 10-15 logoer hver dag. I ti år har de fotografert alt hærverket, og nå har de et register på mange tusen «tags» - ungdommenes fingeravtrykk. Når de pågriper en tagger, kan de se i arkivet hvor mange ganger han eller hun har vært framme med sprayboksen.

Venter årevis på rettssak

- Likevel blir sakene henlagt på grunn av bevisets stilling. Vi vet nøyaktig hvem taggerne er, fortviler informasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo Sporveier.

Han synes det går for lang tid fra vekterne pågriper taggerne, til de kommer for retten. Mens måneder og år går, tagger ungdommene videre.

- Min oppfatning er at problemet kunne vært håndtert bedre fra politiets side. Vi kan ikke bare la en liten gruppe ungdom ødelegge kollektivtrafikken i Oslo, sier Rydmark.

<B>GJEMMES OG FIKSES:</B> Når vognene herpes og tilgrises blir de straks fraktet til et av sporveiens verksteder. De vil ikke at folk skal se hva taggerne har gjort.
<B>FERSKER TAGGERE:</B> Vektersjef Tord Langmoen har jaktet på taggere i fem år. Han vil ikke vise ansiktet sitt av frykt for represalier.
FORTVILT: - Vi får ikke taggerne vekk fra gata, sier informasjonssjef Bjørn Rydmark i Oslo Sporveier.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media