<strong>FORVENTNINGSFULL:</strong> SV-leder Audun Lysbakken ser for seg en ny situasjon på Stortinget når Arbeiderpartiet nå sier at de skal bli et miljøparti.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORVENTNINGSFULL: SV-leder Audun Lysbakken ser for seg en ny situasjon på Stortinget når Arbeiderpartiet nå sier at de skal bli et miljøparti. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Blir ikke miljøparti av å snakke om miljø

Arbeiderpartiet blir et grønt parti først når de endrer politikken sin, mener Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ser at Arbeiderpartiet nå markerer et ønske om å bli grønnere. Men de blir ikke et miljøparti av å snakke om miljø. Det blir de når de viser vilje til å sette miljø foran andre interesser. Så nå må de bytte standpunkt i saker hvor de til nå har gått i en annen retning enn miljøpartiene, sier SV-leder Audun Lysbakken.  

- Må bli grønnest
I helgen hadde Oslo Arbeiderparti årsmøte, et møte som hadde spesielt fokus på miljøpolitikk. Og Hadia Tajiik, som seiler opp som et sterk nestlederkandidat i partiet, sa nylig i et intervju med Dagsavisen at miljøpolitikken må stå mer sentralt i Arbeiderpartiets politikk framover.

- Vi må bli det klart grønneste partiet. Når det gjelder å tydeliggjøre den profilen, har vi en vei å gå. Her har AUF pushet oss, men det har vi ikke tatt nok på alvor. Det straffet seg ved valget, sa Tajik til Dagsavisen.  

Lysbakken vil ikke si at Arbeiderpartiet bløffer, mener de må gjøre seg fortjent til miljøstempelet ved å ta et tydelig miljøstandpunkt i fire saker:  

-De må gå inn for vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. De må jobbe for lavere tempo i oljeutvinningen. I sentrale strøk må de satse mer på kollektivtransport og mindre på vei. Og til slutt, en sak det vil bli mye oppmerksomhet rundt fremover: De må også jobbe mot dumping av forurenset gruveavfall i norske fjorder.

Også Venstre håper at Arbeiderpartiet legger handling bak ordene.

— Hvis Arbeiderpartiet snur i løpet av denne perioden og går inn for varig vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, er det udelt positivt. Dette er en så viktig sak at uansett hvilket parti som snur så er det svært gledelig, sier Terje Breivik, nestleder og medlem i Finanskomiteen for Venstre.

Samtidig benytter han anledningen til å minne Lysbakken på at det ikke er lenge siden SV selv satt i regjering.

- Det er også grunn til å minne Lysbakken om at de tre borgerlige partiene V, H og KrF ikke bare en, men to ganger på Stortinget presset gjennom en mer ambisiøs klimapolitikk enn de rødgrønne sto for gjennom to klimaforlik, sier Breivik.

- Kan endre det politiske landskapet
SV-lederen ser nå for seg å kunne samarbeide med Arbeiderpartiet, Venstre, KRF og De Grønne — og slik få flertall på Stortinget i miljøsaker.  

- Ingenting vil glede meg mer enn om Arbeiderpartiet tok plass blant miljøpartiene. Hvis de bytter side fra å være oljeparti til miljøparti, så vil muligheten for å føre en offensiv klima- og miljøpolitikk bli en helt annen, sier Lysbakken, og fortsetter:

- Vi vil da kunne danne en front mot Høyre og FrP i miljøsakene, og bryte opp den blå bolken. Så nå har Arbeiderpartiet en unik mulighet til å svekke høyresiden i norsk politikk, ved å bli grønnere, sier Lysbakken.

Venstre på vippen
Som et av regjeringens samarbeidspartier vil Venstre bruke påvirkningskraften sin til å arbeide fram bedre miljøpolitikk.

- Venstre vil bruke vår nøkkelposisjon på Stortinget til å presse frem en mer ambisiøs klimapolitikk. Et ferskt eksempel på at det skjer er vedtaket Venstre, KrF og de blåblå sto bak om et uavhengig ekspertutvalg som skal vurdere uttrekk av oljefondets investeringer i olje, gass og kull, et vedtak som gikk lengre enn Ap sitt forslag om kun å trekke seg ut av kull. Da vi foreslo dette før jul fikk det kun 9 stemmer. To og en halv måned senere var det et flertall på Stortinget for dette bestående av V, KrF, H og FrP, sier Breivik.

Likevel ønsker Venstre ambisjonene til Arbeiderpartiet velkommen.

- Uenigheten i klimapolitikken går gjerne på tvers av de tradisjonelle skillelinjene, men det er positivt dersom Ap snur og blir et grønnere parti i faktisk politikk, ikke bare i retorikk, sier Breivik

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer