Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Blir ikke noe nytt gasskraftverk

SFT krever CO2-rensing fra dag én på Mongstad. - Blir ikke lønnsomt for Statoil, sier direktør Egil Sæl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Gasskraftverk uten CO2-håndtering er ikke bærekraftig i et langsiktig perspektiv. SFT anbefaler derfor at Miljøverndepartementet stiller krav om CO2-håndtering fra den dagen Statoils planlagte kraftvarmeverk på Mongstad i Hordaland settes i drift, heter det på nettsidene til Statens forurensingstilsyn.

Nå må regjeringen ta endelig stilling i saken.

-Blir ikke bygget

- Hvis denne anbefalingen blir den som myndighetene beslutter, vil ikke prosjektet bli gjennomført, sier Statoil-direktør Egil Sæl til Dagbladet.no og legger til:

- Det er veldig synd, for prosjektet er et godt miljøprosjekt. Det er snakk om å bygge om et lite energieffektivt raffineri til et kraftvarmeverk. I flere EU-land ville vi ha fått millioner i årlig støtte, nettopp fordi dette er miljøvennlig, utdyper Sæl.

- Miljøvernministeren har tidligere vært klar på at hun vil følge SFTs anbefalinger, sier Frps kraftpolitiske talsmann, Ketil Solvik-Olsen, til Dagbladet.no. 

Solvik-Olsen sier Norge med dette sier nei til det beste Enøktiltaket på mange år.

- Man sier nei til mer kraft i en situasjon der kraftprisene skyter til himmels. Dessuten er Hordaland en av områdene som er mest utsatt for kraftkrise, sier Ketil Solvik-Olsen.

MÅ RENSE: SFT mener Statoil Mongstad må CO2-rense fra dag én kraftvarmeverket settes i drift. Foto: Scanpix
MÅ RENSE: SFT mener Statoil Mongstad må CO2-rense fra dag én kraftvarmeverket settes i drift. Foto: Scanpix Vis mer

Han ser ikke miljøargumentene for å stå på krava om CO2-rensing fra dag én.

- Gasutvinning i Norge vil ikke øke på grunn av Mongstad. Kraftvarmeverket vil ikke ha noen påvirkning på verdens samlede CO2-utslipp. Det spiller i så måte ingen rolle om norsk gass brennes i Tyskland eller Norge.

Naturvernere applauderer

–  Vi er svært fornøyd med SFTs anbefaling, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

– Nå må miljøvernminister Bjørnøy følge opp og gjøre sin del av jobben, noe vi tror hun vil. Soria Moria-erklæringen er klar på at det ikke skal gis konsesjon til nye gasskraftverk uten krav om CO2-håndtering.

Gasskraftverket på Mongstad ville økt utslippene av CO2 med 920 000 tonn dersom det ikke hadde blitt stilt krav om CO2-håndtering. Dette tilsvarer utslippene fra ca. 250 000 privatbiler. Utslippene ville kommet i tillegg til de utslippene som allerede kommer fra anlegget, framholder Naturvernforbundet.

CO2-håndtering fra første dag

SFT mener det er viktig å unngå nye store utslippskilder. Norge bør stimulere til utvikling og implementering av teknologi for CO2-håndtering.

- Blir ikke noe nytt gasskraftverk

- CO2-håndtering fra første dag gir den beste sikkerheten for at det etableres et kraftvarmeverk på Mongstad som ikke bidrar til å øke de norske utslippene av klimagasser i lang tid framover, sier SFT-direktør Håvard Holm.

SFT mener det er en reell fare for at CO2-håndteringen ikke kommer på plass som forutsatt dersom det aksepteres at byggingen av kraftvarmeverket og løsningen for CO2-håndtering skilles i tid.

Ser motstridende argumenter

SFT ser likevel at det i denne saken er argumenter for å tillate at kraftvarmeverket på Mongstad i en overgangsperiode drives før fangstanlegget for CO2 er på plass. Arbeidet med å prosjektere og bygge et renseanlegg for CO2 - både fra det omsøkte kraftvarmeverket og fra det eksisterende raffineriet på Mongstad - kan i følge Statoil ta opptil fem år.

Dersom kraftvarmeverket kan bygges uten CO2-håndtering, vil dette kunne representere en tidligere løsning på Statoils utfordringer for å bedre energieffektiviteten ved oljeraffineriet på Mongstad. Dette vil også ha en positiv effekt på kraftforsyningssituasjonen i området. Mongstad-verket har fordeler sammenliknet med rene gasskraftverk fordi en her kan gjenbruke varmen fra kraftverket

Menneskeskapte klimaendringer er en av de største miljøutfordringene verden står overfor. FNs klimapanel (IPCC) har konkludert med at de globale utslippene av klimagasser må reduseres med 50-80 prosent i løpet av de neste 50 årene for å begrense den globale temperaturstigningen til 2 grader Celsius.

KRITISK: Frps kraftpolitiske talsmann er sterkt kritisk til at SFT krever CO2-rensing på Mongstad fra første dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media