Blir ikke prins eller prinsesse

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behns sønn eller datter får ikke tittelen prins eller prinsesse. Det har kongefamilien bestemt. Barnets etternavn blir trolig Behn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De konstitusjonelle ekspertene derimot mener at det er naturlig med tittel.

Slottet vil ikke offisielt si noe som helst om en eventuell tittel til prinsesse Märtha Louise og forfatter Ari Behns sønn eller datter. Barnet får foreløpig en tredjeplass i arverekken til en plass på tronen.

Dagbladet kjenner imidlertid til at dette nylig er diskutert på Slottet og i kongefamilien. Det er kongen som til sjuende og sist bestemmer om barnet skal få en tittel. Ifølge Dagbladets opplysninger har kongefamilien bestemt at barnet ikke blir prins eller prinsesse.

Kongen bestemmer

Ut fra Grunnlovens ' 6 følger det naturlig at barnet enten får tittelen: prins eller prinsesse. Men det er kongen som bestemmer. Det følger av Grunnlovens ' 34: «Kongen giver Bestemmelser om Titler for dem som til Kronen ere arveberretigede».

Etter det Dagbladet erfarer, har kongen bestemt at barnet ikke skal ha noen tittel. Spørsmålet har også vært diskutert mellom kongen, dronningen, prinsesse Märtha Louise og Ari Behn. De er alle enige om at barnet ikke skal ha noen tittel. Kongen står fritt til å forandre avgjørelsen, hvis situasjonen skulle forandre seg. Det ville eventuelt være naturlig, hvis kronprinsparet ikke får barn eller hvis de skulle falle fra.

- Må få tittel

Eksstatsminister og konstitusjonsekspert Kåre Willoch mener at det er naturlig med tittel.

- Barnet er arveberettiget til den norske tronen. Derfor er det naturlig med tittelen, prins eller prinsesse. Dette kommer klart fram i Grunnlovens ' 6, sier Willoch.

Grunnloven ble forandret i 1990, da ble også kvinner arveberettiget til tronen og prinsesse Märtha ble den andre i arverekken.

Tidligere kulturminister, kongebokforfatter og magister Lars Roar Langslet er enig med Kåre Willoch i at barnet har rett til tittel.

- Jo, det må jo være opplagt. Märtha Louise er i tillegg fortsatt tronarving etter kronprins Haakon, så barnet må dermed også ha arverett.

Jussprofessor Carl August Fleischer er også klar i sin tale.

- Bestemmelsen er klar. Dette barnet kommer inn i arverekken etter prinsessen. Derfor er det naturlig med en tittel, sier han.

- Får arverett

Kongehusekspert og historiker Dag T. Hoelseth tror ikke Märthas og Aris barn får prins- eller prinsessetittel:

- Det er kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit som er medlemmer av kongehuset og det er de som skal føre det videre. Prinsesse Märtha Louise vil forsvinne mer og mer ut av bildet. Men hvis det viser seg at kronprinsparet ikke får barn, vil Märthas grein selvfølgelig komme inn igjen.

Stortingspresident Jørgen Kosmo er enig med Hoelseth:

- Det vil være helt unormalt. Verken prinsesse Ragnhilds eller Astrids barn har titler, så hvorfor skulle det bli tittel denne gangen? Skulle det bli aktuelt i forhold til arverekkefølge, får man heller ta opp spørsmålet da.

  • Grunnlovens ' 6 slår fast at prinsesse Märtha Louise og hennes etterkommere vil ha arverett til tronen inntil kronprinsparets eventuelle barn overtar den.