Nav-skandalen

Blir ikke slettet i strafferegisteret

Den feilaktige dommen mot Nav-offeret Marianne Evensen blir aldri slettet fra politiets registre. Det samme gjelder alle de andre som har fått saken sin gjenopptatt og seinere frikjent for trygdebedrageri i etterkant av den omfattende Nav-skandalen.

FRIKJENT: I 2016 ringte en advokat til Marianne Evensen og fortalte at han skulle representere henne i retten, fordi det var tatt ut tiltale for trygdesvindel. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FRIKJENT: I 2016 ringte en advokat til Marianne Evensen og fortalte at han skulle representere henne i retten, fordi det var tatt ut tiltale for trygdesvindel. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg følgende scenario: Du er arbeidsledig på grunn av sykdom eller skade, får stønad fra Nav og forsøker å få hjulene til å gå rundt på sparebluss.

Plutselig en dag får du beskjed om at du er bedrageritiltalt, blir dømt, fengslet og fratatt alle støtteordninger, samtidig som du må betale tilbake mange hundre tusen kroner til Nav.

Du må selge huset eller leiligheten din for å komme deg ut av gjelden. Kanskje blir du sykere, arbeidsufør og deprimert.

Flere år etter at du har sonet ferdig fengelsstraffen får du vite at du er feilaktig dømt. Nav har gjort en feil

I 2019 ble Nav-skandalen rullet opp. Tusenvis av mennesker ble berørt. Siden da har gjenopptakelseskommisjonen avsluttet 64 saker der alle endte med frifinnelse for ofrene. Dagbladet har i serie artikler dokumentert konsekvensene av Nav's feiltolkning av regelverket og det er ikke lystig lesning.

Drømmen

Kreftsyke Marianne Evensen har frontet kampen mot Nav. Fordi hun nå er feilaktig straffedømt, og så frikjent, kan det bety at drømmen hun har hatt i hele sitt voksne liv, ikke lar seg gjennomføre. Hun er uhelbredelig syk og håper i det lengste at hun skal kunne krysse av for gjennomført på bucket-lista: drømmen om å få kjøre Route 66 tvers gjennom USA sammen med familien sin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer