- Blir israelsk regjering uten Lieberman

Israels neste regjering kan bli en koalisjon av Kadima, Likud og Labor. Alle partiene ønsker å unngå Lieberman, av frykt for å støte USA, mener israelsk professor.

- KOMMER IKKE I REGJERING: En smilende Avigdor Lieberman etter valget. Den israelske professoren Shlomo Avineri mener likevel at han og partiet Yisrael Beitenue ikke vil bli en del av regjeringen. Foto: AFP/SCANPIX
- KOMMER IKKE I REGJERING: En smilende Avigdor Lieberman etter valget. Den israelske professoren Shlomo Avineri mener likevel at han og partiet Yisrael Beitenue ikke vil bli en del av regjeringen. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JERUSALEM (Dagbladet.no): Det sentrum-høyre-partiet Kadima ble størst i gårsdagens israelske valg. Det overrasket analytikere og folk flest. Netanyahu og Likud har ledet klart på meningsmålingene i to år nå, siden Libanon-krigen, sommeren 2006.

- Valgresultatet er et stort nederlag for Netanyahu, som mer eller mindre har forsvunnet, til fordel for Lieberman, sier Shlomo Avineri, professoren i sammenlignende politikk ved Hebrew University i Jerusalem, til Dagbladet.no.

Gaza-krig gir høyredreiningAvineri trekker fram den ekstreme høyre-politikeren og populisten Avigdor Lieberman og Yisrael Beitenu-partiet. Krigen i Gaza førte for første gang i historien til at 20 prosent av Israels befolkning, de israelske araberne, holdt med "fienden": Palestinerne i Gaza.

Det førte til at veldig mange israelske jøder føler at de har en intern fiende, de over én millioner israelske araberne. Hvilket medførte at de ga sin stemme til Lieberman, som ønsker troskapsed av den palestinsk-arabiske befolkningen i Israel.

- Jeg er ikke av samme mening, men mange israelere gikk fra høyre til det ekstreme høyre på grunn av nettopp det faktum: At de israelske araberne var på "fiendens" side, sier Avineri.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer