- KOMMER IKKE I REGJERING: En smilende Avigdor Lieberman etter valget. Den israelske professoren Shlomo Avineri mener likevel at han og partiet Yisrael Beitenue ikke vil bli en del av regjeringen. Foto: AFP/SCANPIX
- KOMMER IKKE I REGJERING: En smilende Avigdor Lieberman etter valget. Den israelske professoren Shlomo Avineri mener likevel at han og partiet Yisrael Beitenue ikke vil bli en del av regjeringen. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

- Blir israelsk regjering uten Lieberman

Israels neste regjering kan bli en koalisjon av Kadima, Likud og Labor. Alle partiene ønsker å unngå Lieberman, av frykt for å støte USA, mener israelsk professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM (Dagbladet.no): Det sentrum-høyre-partiet Kadima ble størst i gårsdagens israelske valg. Det overrasket analytikere og folk flest. Netanyahu og Likud har ledet klart på meningsmålingene i to år nå, siden Libanon-krigen, sommeren 2006.

- Valgresultatet er et stort nederlag for Netanyahu, som mer eller mindre har forsvunnet, til fordel for Lieberman, sier Shlomo Avineri, professoren i sammenlignende politikk ved Hebrew University i Jerusalem, til Dagbladet.no.

Gaza-krig gir høyredreining
Avineri trekker fram den ekstreme høyre-politikeren og populisten Avigdor Lieberman og Yisrael Beitenu-partiet. Krigen i Gaza førte for første gang i historien til at 20 prosent av Israels befolkning, de israelske araberne, holdt med "fienden": Palestinerne i Gaza.

Det førte til at veldig mange israelske jøder føler at de har en intern fiende, de over én millioner israelske araberne. Hvilket medførte at de ga sin stemme til Lieberman, som ønsker troskapsed av den palestinsk-arabiske befolkningen i Israel.

- Jeg er ikke av samme mening, men mange israelere gikk fra høyre til det ekstreme høyre på grunn av nettopp det faktum: At de israelske araberne var på "fiendens" side, sier Avineri.

Forhandlinger i gang
Allerede i morgentimene i dag har Benjamin Netanyahu og Tzipi Livni begynt å snakke med mulige koalisjonspartnere. Begge har sjøl utpekt seg som valgets vinnere, men hvem som til sjuende og sist blir Israels nye statsminister av de to, er helt uvisst.

- Ikke noe er klart, men jeg tror at det ender opp i en koalisjon mellom Kadima, Likud og Labor (Arbeiderpartiet). Ingen av de tre partiene ønsker å ha Liberman i regjering.

- Men de har alle tre åpnet for å ha Lieberman i regjering?

- Ja, men både Netanyahu og Livni skjønner at de vil ha en stabil regjering intern og eksternt, er det vanskelig å ha med Lieberman i regjering. Spesielt med tanke på USA. Hvis israelske ledere ønsker at den israelske politikken skal bli forstått, om ikke fullt akseptert, av USA, kan de ikke ha Lieberman i regjering, sier Avineri.

Mye uvisst
Ifølge Haaretz-korrespondent Yossi Verter, vil ikke Livni og Kadima klare å stable en regjering på beina uten det ekstreme høyrepartiet Yisrael Beitenu (Israel vårt hjem) og deres leder Avigdor Lieberman.

HAR OGSÅ UTROPT SEG TIL VINNER: Benjamin Netanyahu ønsker også å bli statsminister. Foto: AFP/SCANPIX
HAR OGSÅ UTROPT SEG TIL VINNER: Benjamin Netanyahu ønsker også å bli statsminister. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

"Livni vant en viktig seier i går. Hun slo Benjamin Netanyhus Likud som ledet på målingene helt fram til valget. Valget ble en kamp mellom Tzipi og Bibi, og befolkningen valgte Livni. Selv om Netanyahu ender opp med å forme regjeringen, opplever han nå et kraftig nederlag", skriver Verter.

Andre israelske kommentatorer forteller om andre sannsynlige regjeringskoalisjoner. Det eneste som er klart nå, er at det vil ta tid før Israels nye regjering er på plass — men at denne har beveget seg til høyre på det politiske kartet.

HAR UTPEKT SEG TIL VINNER: Tzipi Livni og Kadima fikk 28 plasser i Knesset. Foto: REUTERS/SCANPIX
HAR UTPEKT SEG TIL VINNER: Tzipi Livni og Kadima fikk 28 plasser i Knesset. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer