Været:

- Blir kaldt eller skikkelig kaldt

Prognosene er fortsatt usikre, men én ting er ganske sikkert: Nå blir det kaldere.

KAN BLI ISKALDT: Meteorologene melder om kaldere vært fra starten av desember. En av prognosene tyder også på at det kan bli skikkelig kaldt, dersom den slår til. Her fra Operaen i Bjørvika i Oslo i november 2021. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KAN BLI ISKALDT: Meteorologene melder om kaldere vært fra starten av desember. En av prognosene tyder også på at det kan bli skikkelig kaldt, dersom den slår til. Her fra Operaen i Bjørvika i Oslo i november 2021. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

Etter en periode med mildt og vått vær mange steder, ser det ut til at starten av desember vil by på kjøligere vær, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Mot midten av desember kan det imidlertid bli skikkelig kaldt - dersom prognosen slår til.

- Man skal ikke se bort ifra at det kan bli tosifret antall minusgrader ganske mange steder, dersom prognosen slår til, forteller Granerød.

Meteorologer har det imidlertid ikke med å være bastante i værmeldingen så langt fram i tid, så hvor kaldt det faktisk blir, og hvor det eventuelt slår til, må han komme tilbake til.

- Men det blir ingen overraskelse om det er de stedene som pleier å få de laveste temperaturene, som igjen stikker av med det kaldeste været. Slår det skikkelig til kan man også ende opp med tosifret minusgrader på det sentrale Sør-Østlandet, sier Granerød.

ISKALDT: Etter en nødtelefon om at et ni år gammelt barn er i ferd med å drukne, begir politibetjentene seg ut på en intens redningsaksjon for å berge barnets liv. Video: Dagbladet TV / Aurora Illinois Police Department Vis mer

Kan øke sjansen for hvit jul

Om den mest vinterlige prognosen slår til eller ei - kaldere skal det bli.

- At det blir gradvis kjøligere fra starten av desember, det er ganske sikkert. Så vil vi se videre framover om det blir kaldt, eller skikkelig kaldt.

Det er et høytrykk over Grønland - en såkalt Grønlandsblokade, som er skyld i at gradestokken nå vil krype nedover. Det kraftige høytrykket holder lavtrykkene fra Sør-Europa unna, forklarer Granerød.

- Men det virkelig kalde været over Skandinavia vil nok i tilfellet komme fra nordlige deler av Russland. Sirbirkulde er jo et uttrykk man bruker - men igjen, vi får nesten se når vi nærmer oss.

Og for dem som drømmer om hvit jul kan prognosene være godt nytt.

- Hvis dette slår til, så øker sjansene for hvit jul mange steder. Men det er jo også et spørsmål hvor lenge det holder. Dette gjør i hvert fall ikke sjansene noe mindre, sier Granerød.

STRØMKRISA: Strømprisene er tilbake på skyhøyt nivå. Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight, forklarer hvorfor prisene er høye igjen, og hva han tror om vinteren. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Storyblocks / Dagbladet TV Vis mer

«Ekstremt kaldt»

Også de svenske meteorologene melder om kald luft i vente.

- Prognosene er litt usikre inntil videre, men det kan bli mellom fem og 15 minus i de sørlige delene av landet, og mellom 15 og 30 minusgrader i de nordlige delene, sier Mikael Luhr, meteorolog ved Klart.se, til Aftonbladet.

Og i Europa vil det bli «ekstremt kaldt», ifølge meteorologen.

Flere steder i Sverige er det ventet snø allerede til helgen, og Luhr mener det er økt sjanse for hvit svensk jul, ettersom snøen kommer i kombinasjon med det kalde været.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer