Mitch McConnell

Blir kalt forræder

Republikaner-toppen Mitch McConnell hudflettes av sine egne etter at han anerkjente Joe Biden som valgvinner.

TETT PÅ TRUMP: Mitch McConnell og Donald Trump avbildet i det ovale kontor i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
TETT PÅ TRUMP: Mitch McConnell og Donald Trump avbildet i det ovale kontor i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at valgmannskollegiet stemte fram Joe Biden som USAs 46. president mandag kveld, gratulerte den republikanske lederen i Senatet, Mitch McConnell, 78-åringen med valgseieren.

Han har tidligere vært tilbakeholden med å anerkjenne Biden som vinner av presidentvalget. Dette til tross for at flere nære allierte av Trump allerede har vendt ham ryggen.

Åpenlys krangel

At lederen i Senatet nå kommer med gratulasjonen, har ført til en åpenlys krangel i det republikanske partiet, med støttespillerne til Donald Trump på én side, og de mer moderate republikanerne på den andre siden.

- Vi ser nå en intern dragkamp om veien videre i partiet. Republikanerne er delt mellom den nasjonalistiske pro-Trump-fløyen og mer tradisjonelle Reagan-konservative. Spørsmålet er hvor sterk Trump-fløyen blir uten Trump i Det hvite hus, sier forsker Hilmar Mjelde ved Norwegian Research Centre (NORCE).

Slaktes

Donald Trump har siden valget i starten av november hevdet at han er den egentlige vinneren og at valget ble stjålet fra ham. Gjentatte ganger har han gått til søksmål for å omgjøre valgresultatet, uten å nå fram i retten.

Da Mitch McConnell nå valgte å erkjenne valgresultatet, reagerte naturligvis også Trump.

- Mitch, 75 000 000 stemmer, rekord for en sittende president (med stor margin). Det er for tidlig å gi opp. Det republikanske partiet må lære seg å kjempe. Folk er sinte!, skriver presidenten på Twitter.

Samtidig delte han en artikkel fra Daily Mail, om at nettopp flere går hardt ut mot McConnell.

Kalles en forræder

Trump-advokat Lin Wood kaller McConnell en «forræder», og skriver på Twitter at «dommens dag vil komme». McConnell blir også kalt en RINO - «en republikaner bare i navnet».

Blant andre som går hardt ut mot McConnell er Fox News-journalist Mark Levin, QAnon-tilhenger og påtroppende kongressrepresentant Marjorie Greene og radiovert Sebastian Gorka, som også har hatt en rolle i Trump-administrasjonen.

STØTTER TRUMP: Republikaner-toppen Mitch McConnell støtter Donald Trumps påstander om valgfusk, ifølge CBS News. Vis mer

- Vil ikke mislykkes

Nylig benådede Mike Flynn slakter også McConnell, og retvitret et innlegg om at «det ser ut til at vi trenger noen millioner AMERIKANSKE PATRIOTER for å la McConnell forstå at vi ikke er med på hans «påtroppende president Biden»-tankesett».

Han skriver også til Trump:

- Millioner og millioner og millioner av patrioter står bak deg, ved siden av og foran deg i dette øyeblikket i USAs historie hvor vår republikk er utsatt. Vi vil ikke mislykkes eller gi oss, slik som noen i det republikanske partiet har gjort.

Flynn var nasjonal sikkerhetsrådgiver i Trump-administrasjonen, men fikk sparken etter bare 24 dager i jobben for å ha løyet til FBI.

- Tøffe kamper

Til tross mot harde ord mot Mitch McConnell, avviser Hilmar Mjelde at det er noen krise i det republikanske partiet.

- De tapte presidentvalget, men overpresterte i kongressvalget. De skal nå finne en ny presidentkandidat til 2024, og da vil det bli tøffe kamper om partiets ideologiske kurs de neste åra.

- Vi må huske at amerikanske partier har ingen enkelt leder, egentlig. Partiene er en koalisjon av 50 delstatspartier. Dessuten har partiene tre separate nasjonale avdelinger for Representantenes hus, Senatet og Det hvite hus. Som Demokratenes senatsleder Harry Reid sa i 2009: «Jeg jobber ikke for Obama»

Som leder i Senatet er Mitch McConnell blant de mektigste i USA.

Samtidig pågår det en senatorkamp i Georgia. Om Demokratene vinner begge senatorene 5. januar, står det likt i Senatet, og det blir dermed visepresident Kamala Harris' stemme som blir avgjørende.

- Om ikke Republikanerne beholder senatsflertallet, vil de ha betydelig mindre sjanse til å blokkere Bidens politikk, ganske enkelt. Men i mange saker trenger en et flertall på 60 senatorer, det vil Demokratene uansett mangle, forklarer Mjelde.

Frykter Trump-velgerne

Mange republikanere vil heller ikke gå imot Trump i frykt for å miste støtten fra velgerne hans. Disse er i større grad støttespillerne til Trump og ikke tradisjonelle republikanske velgere.

- Det republikanske partiet utviser en utrolig feighet. Partifellene har gjort seg medskyldig i Trumps forsøk på selvkupp, fordi de trenger velgerne hans. Dette bare viser at partiet først og fremst er opptatt av gjenvalg og har en veldig kort tidshorisont, sa Mjelde til Dagbladet før McConnell brøt tausheten tirsdag ettermiddag.

Dette byr også på utfordringer for Joe Biden.

- Ingen president i moderne tid har hatt en vanskeligere oppgave enn han har. Landet er så polarisert og så mange republikanske velgere mener at valget er stjålet. Trumps atferd har ført dem inn i en alternativ virkelighet. Det er skummelt og utfordrende å forholde seg til, uttalte Civita-rådgiver Eirik Løkke til Dagbladet tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer