Blir kalt nazi-ordfører

Her er mannen og kommunen som blokkerer påskeferien for 25 000 hyttefolk pluss dagsturister.

UPOPULÆR: Skjellsordene hagla mot ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje, da han måtte ta den vanskelige avgjørelsen å isolere kommunen, og dermed avlyse påsken for 25 000 hyttefolk. Helseapparatet i Sør-Norges tredje største kommune i flatemål, ville ikke greid ekstrabelastningen corona-epedemien fører med seg. Reporter: Øystein Ander... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 106 000 +617
innlagt242 -3
døde 711 +5
påvist smittet 139 000 000+816.8K
døde 2 990 000 +13.2K
Se mer

ÅMOT, VINJE: Her er ordføreren og kommunen som blokkerer påskeferien for 25 000 mennesker på hytter de selv eier eller var invitert til.

Og det uten en millimeter slingringsmonn.

- Nei er det konsekvente svaret til alle som spør om å få komme hit på dagstur. Også dem uten hytter, som nødvendigvis må dra hjem på kvelden, svarer ordfører Jon Rikard Kleven (Sp) når Dagbladet sjekker påskestatus i kommunehuset i Åmot.

Vinje er en av landets største hyttekommuner, og den tredje største i areal i hele Sør-Norge.

Allerede fra start på de dramatiske corona-restriksjonene har Vinje kommune vært enda strengere enn regjeringens nasjonale påbud og råd.

Her er kommunens egen oppdaterte informasjon om corona-situasjonen og regelverket.

Ordføreren, med bakgrunn som jurist og advokat, mener regjeringens tekster gir lovlig grunnlag for et mer strikt, lokalt regime.

DØRGENDE STILLE: En vanlig påske er det minst 25 000 hyttegjester her og i nabolaget i Vinjes største hytteområde Rauland. Nå er ingen velkommen, Foto: Lars Eivind Bones.
DØRGENDE STILLE: En vanlig påske er det minst 25 000 hyttegjester her og i nabolaget i Vinjes største hytteområde Rauland. Nå er ingen velkommen, Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Forklaringer og resonnement kommer under.

Tirsdag denne uka kom den offisielle bekreftelsen på det mange av de 3700 fastboende hadde fryktet og kanskje ventet. Vinje fikk sin første innbygger med corona-positiv test - med direkte innleggelse på Sykehuset Telemark.

Onsdag opplyser kommunen at smittekilden er sporet til Oslo.

Torsdag opplyser kommunen på sin hjemmeside at det nå er to konstatert smittede innbyggere i kommunen. Begge bor i området ved kommunesenteret Åmot. De to smittede har ingen forbindelse. Familiene er isolert i begge tilfeller.

Fredag er antallet smittede fordoblet til fire. De to nye er i familie med den som ble smittet først.

Og rett etter at kommunen og ordføreren fikk nasjonal oppmerksomhet for kommunestyrets kompromissløse grensepolitikk, startet flommen av reaksjoner rett inn i ordførerens øre via mobiltelefonen.

- Det var vel hundre telefoner de første dagene. På en ordførerkonferanse jeg var for ei tid siden, var mobbing av politikere og politikerforakt et stort tema.

- Nå skjønner jeg av egen erfaring hva de opplevde, de som hadde noe å fortelle på den samlingen, sier Vinje-ordfører Jon Rikard Kleven (47) til Dagbladet.

- Hjernedød tulling

Og nevner et lite knippe ordrette karakteristikker han fikk fra ukjente oppringere, som hadde planlagt påske i Rauland eller på hytter andre steder i kommunen:

- Nazist-ordfører, hjernedød tulling, håper du ikke overlever pandemien, kongen på haugen. En hevdet også at jeg ikke var verdt utdannelsen. Han hadde vel registrert at jeg er jurist, sier Kleven, som nylig ble valgt til leder i Telemark Senterparti.

Det var like før corona-sjokket og langt inne i forberedelsene til høysesongen for kommunens viktigste næring - hyttefolket og turisttrafikken tett på Hardangervidda.

Konsulent Grete Brårmo og saksbehandler Kjell Christenson tar nå imot flommen av unntakstelefoner fra hyttefolk som spør om lov til å ta en tur likevel.

Hundre nei - en tja

Da Dagbladet var innom tirsdag ettermiddag, hadde de fått rundt hundre telefoner hver.

Bare en av søknadene fikk ikke «nei, dessverre» på direkten. Kommunelegen fikk videresendt en henvendelse fra en utflyttet Vinje-boer som gjerne vil hjem til familie av helsemessige årsaker.

- NEI, DESSVERRE: Grete Brårmo på kommunehuset i Vinje får minst hundre telefoner om dagen fra folk som gjerne vil på påskebesøk. Foto: Lars Eivind Bones.
- NEI, DESSVERRE: Grete Brårmo på kommunehuset i Vinje får minst hundre telefoner om dagen fra folk som gjerne vil på påskebesøk. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

- Noen blir sinte, noen blir skuffet, men de fleste forstår hvorfor kommunen sier nei i denne situasjonen. Det gjelder også personen som gjerne ville innom hytta for å hente yndlingsgenseren, sier Brårmo.

- Hvorfor avlyse Vinje-påske så brått og brutalt - inntektsgrunnlaget for flere hundre innbyggere forsvinner?

Ordfører Jon Rikard Kleven svarer, og avviser bestemt at det har noe med partipolitikk å gjøre:

- Kommunen kan ikke greie eller ta ansvar for helsemessige konsekvenser. Helsevesenet er dimensjonert for de 3 700 fastboende. En vanlig påske er det 25 000 mennesker her, kanskje nærmere 30 000. Da er strikken dratt til det ytterste med god hjelp av Røde Kors og andre frivillige. Nå har corona-faren kommet på toppen av en vanlig påske.

De folkevalgte tok tidlig en tydelig avgjørelse med umiddelbare konsekvenser for mange hundre arbeidstakere og næringsliv - ifølge ordføreren med forståelse fra næringslivet.

Vinje kommune har i mange år hatt tilnærmet ingen arbeidsledighet - bare mellom 0,7 og 1,0 prosent i året.

Etter corona-tiltakene er det 11,2 prosent registrert ledighet flere dager før påske.

DESSVERRE PÅSKESTENGT: Ordfører Jon Rikard Kleven foran bukken i Vinjes kommunevåpen. Foto: Lars Eivind Bones.
DESSVERRE PÅSKESTENGT: Ordfører Jon Rikard Kleven foran bukken i Vinjes kommunevåpen. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

To ambulanser - to leger i minus

Ordføreren nevner to eksempler:

- Vi har to ambulanser, stasjonert i Rauland og Edland, og en ekstra legebil fra sykehuset i Skien. Ved beinbrudd eller hjertetrøbbel må ambulanse kjøre til sykehusene i Skien, Arendal eller Odda. Det er minst to timer hver vei. Så kommer to timer desinfisering etterpå i disse tider.

- Etter kommunens helseplan skal vi ha sju leger. Nå er bare fem av legestillingene besatt. Fire av dem er to par. Det betyr at to av fem blir satt i karantene dersom det blir mistenke om at den ene kan være smittet av corona.

- Dere har leid et vekterselskap til å passe på i hyttefeltene. Betyr det at vekterne har politimyndighet inkludert straffetiltak?

- Nei, vi håper folk utenfra forstår alvoret og ikke stopper i Vinje, bare kjører gjennom eventuelt. Vekterne skal passe på hyttene mot innbrudd, og melder fra ved spesiell aktivitet. Så følger kommunen med på unormal høy mobiltrafikk, sier ordfører Jon Rikard Kleven.

83 prosent blir hjemme

Ordføreren registrerer at det er blitt merkbar større forståelse for hytteforbudet i løpet av de tre ukene som har gått siden forbudet kom.

Det stemmer godt overens med en rykende fersk undersøkelse som markedsmålingselskapet Ipsos har gjort for Gjensidige.

79 prosent av de spurte er enige i forbudet mot å dra på hytta, og bare 13 prosent er uenige.

43 prosent av alle som ble spurt, disponerer eller har tilgang til hytte.

Undersøkelsen, som er gjort de siste dagene, viser rimelig jevn meningsfordeling i forskjellige landsdeler.

Her er konkrete resultater fra undersøkelsen:

- 83 prosent blir hjemme i påskeuka.

- Noen flere i Nord-Norge er uenige i hytteforbudet enn ellers i landet.

- De med høyest inntekt utgjør størst andel av de uenige i hytteforbudet.

- 4 prosent skal besøke venner og familie i en annen kommune.

- 1 prosent skal på tur på sjøen.

- 4 prosent av Oslo-folk svarer at de skal på biltur i Norge.

Blir kalt nazi-ordfører

Fakta om Vinje kommune

- 3 700 innbyggere - 5 600 hytter og leiligheter med rundt 25 000 påsketurister.

- 3. største kommune i Sør-Norge etter Ullensvang og Rendalen. 2700 kvadratkilometer landareal - større en tidligere Vestfold fylke (2 200 kvadratkilometer.

- Vestfold og Telemark fylkeskommune. Inntil ny fylkesorganisering i 2020: eneste kommune i landet med grenser til fire fylker: Hordaland, Buskerud, Aust-Agder, Rogaland.

- Navnet Vinje: eng eller bosetting på beitemark, fra norrønt språk.

- Kommunestyre, 25 medlemmer: Ordfører Jon Rikard Kleven (Sp), varaordfører: Tone Edland (Sp). Representanter: Sp 14, Ap 4, SV 3, H 2, Frp 1, KrF 1.

- Kjentfolk, nålevende, fra Vinje: Odd Nordstoga, Ingebjørg Bratland, Sondre Bratland, Arve Moen Bergset, Astrid Versto, Terje Håkonsen.

- Kjentfolk, legender: Myllarguten (Tarjei Augundsson), Aasmund Olavsson Vinje, Tarjei Vesaas.

Kilder: Wikipedia/Store Norske Leksikon/Statistisk Sentralbyrå.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer