NEDBRENT: Politiet har funnet likrester i den nedbrente hytta. Foto: REUTERS / Gene Blevins / NTB scanpix
NEDBRENT: Politiet har funnet likrester i den nedbrente hytta. Foto: REUTERS / Gene Blevins / NTB scanpixVis mer

Blir kalt Rambo og folk sto i veikanten med «Ikke skyt Dorner»-plaktater

Nå kan jakta på den politihatende ekspoliti-seriemorderen ende opp som film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): California-politiet tror den tidligere politimannen Christopher Dorner er funnet død i en fjellhytte i San Bernardino-området.

Ekspolitimannen er mistenkt for å ha drept fire personer og såret flere andre, etter at han i forrige uke startet det han kalte en vendetta.

Han la ut et manifest på sin egen Facebook-side hvor han begrunnet han volden med at han ble urettmessig oppsagt fra politiet i Los Angeles i 2008.

«Brenn det ned! » Jakten på Dorner stoppet da fjellhytta han søkte tilflukt i ble satt fyr på i en dramatisk politiaksjon.

Etter flere skuddvekslinger kastet politiet flere tåregassgranater inn i fjellhytta for å forsøke å få ham ut. Granatene inneholdt tåregass som var antennelig. Et lydopptak fra politisambandet viser at en av operatørene ropte «Brenn det ned! Brenn det forbanna huset ned! Brenn det ned!», men politiet sier de ikke tente på hytta med vilje.

- Trodde vi skulle dø Dorner endte på fjellhytta etter at han skal ha ranet til seg flere biler. Ekteparet Karen og Jim Reynolds sa på en pressekonferanse i dag at ekspolitimannen tok seg inn i boligen deres i går.

- Han sa: Jeg har ikke noe uoppgjort med dere, jeg ønsker bare å renvaske meg, sier Jim Reynolds Fox News.

De kjente igjen den etterlyste mannen umiddelbart. Han sa han ikke ville skade dem, men satte samtidig putetrekk over hodene deres og bandt dem fast.

- Jeg trodde vi skulle død, sier han.

Krasjet fluktbilen Ifølge paret flyktet Dorner videre i bilen deres, en lilla Nissan. Karen Reynolds klarte å komme seg nok løs til at hun klarte å ringe politiet og varsle om hva som hadde skjedd.

Fluktbilen ble oppdaget av tjenestemenn i viltforvaltningen (California Department of Fish and Wildlife). De forsøkte å følge etter ham, men mistet ham av syne. Men to andre vilt-tjenestemenn oppdaget ham kort tid etterpå. Den etterlyste mannen kjørte da en hvit pickup. Den skal han ha ranet til seg med pistol, etter at han krasjet Nissan-en.

ANTATT DØD: Christopher Dorner. Foto: AP / NTB scanpix
ANTATT DØD: Christopher Dorner. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Tjenestemennene fulgte etter. En av dem skjøt etter bilen. Det er uklart om Dorner ble truffet, men bilen kjørte ut kort tid etterpå.

Den etterlyste mannen rømte videre til fots og barrikaderte seg til slutt i fjellhytta, hvor det endte med skuddveksling og brann. To polititjenestemenn ble truffet og en av dem, Jeremiah MacKay, ble drept.

Manifest Jakten på Dorner har dominert amerikansk offentlighet den siste uka. Saken fikk stor oppmerksomhet etter at Dorner publiserte et manifest der han beskyldte politiet for å ha løyet om ham og dratt navnet hans ned i søla. Han gjorde det samtidig klart at han ville søke hevn gjennom det han kalte «ukonvensjonell og asymmetrisk krigføring» mot både politifolk og deres familier.

De to første ofrene var Monica Quan og forloveden hennes Keith Lawrence. Quan var datter av Randal Quan, tidligere politimann, senere advokat, som representerte Dorner da han ble kastet ut av politiet.

Dorner skal ha skrevet følgende om Quan og enkelte utvalgte politimenn:

- Jeg fikk aldri sjansen til å skaffe meg en familie selv. Nå utsletter jeg deres.

Det tredje offeret var politimannen Michael Crain, som ble skutt mens han satt i en politibil.

«Rambo» Dorner er blitt omtalt som «Rambo» og det spekuleres allerede i at historien kommer til å resultere i en film.

Samtidig hevdes det at han gjorde flere åpenbare tabber i løpet av flukten, som bryter med «Rambo-imaget».

Dorners manifestet har nå skaffet ekspolitimannen en voksende tilhengerskare på nettet, og mens politijakten pågikk i området rundt Big Bear denne uka, stilte flere personer seg opp i veikanten med skilt hvor det sto «Ikke skyt Dorner», skriver NTB.

FIKK STØTTE: Shantel Cardiel var blant dem som holdt opp hjemmelagde plakater til støtte for Dorner. Foto: AFP PHOTO / David McNew / NTB scanpix
FIKK STØTTE: Shantel Cardiel var blant dem som holdt opp hjemmelagde plakater til støtte for Dorner. Foto: AFP PHOTO / David McNew / NTB scanpix Vis mer

De var ikke de eneste som forsøkte å hjelpe. Den skandaliserte skuespilleren Charlie Sheen er blant kjendisene som er nevnt i manifestet («Charlie Sheen, you're effin awesome.»). Skuespilleren engasjerte seg i et forsøk på å få Dorner til å overgi seg. I en video publisert på kjendisnettstedet TMZ sa Sheen blant annet:

- La oss finne ut sammen hvordan vi kan få avsluttet dette, sa Sheen.

Men Sheens appell var altså nytteløs.

ENGASJERTE SEG: Charlie Sheen. Foto: AP / Kirsty Wigglesworth / NTB scanpix
ENGASJERTE SEG: Charlie Sheen. Foto: AP / Kirsty Wigglesworth / NTB scanpix Vis mer