Blir kansler hvis han ikke snubler

MAGDEBURG (Dagbladet): - Jeg har ikke vunnet på forhånd. Men aldri har utgangspunktet for oss sosialdemokrater vært så godt som nå, sier Gerhard Schröder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysklands mulige neste forbundskansler, Gerhard Schröder (54), var lutter vennlighet da Dagbladet fulgte ham på valgkampturné til byene Magdeburg og Brandenburg i det tidligere DDR.

Mellom talene i øsende regnvær tok han seg tid til en solid lunsj sammen med medarbeidere og journalister. Ved bordet kastet han jakka og tente seg en feit havaneser. Schröder elsker store sigarer.

Han opptrer som om han allerede er kansler, ikke Kohls utfordrer.
Utad lar han seg ikke merke med at partiet hans havnet under 29 prosent i delstatsvalget i Bayern.

Bayern-tabben

- Resultatet var skuffende, men kan tjene til noe godt. Det får oss til å samle kreftene i sluttspurten, sier Schröder.
Hans medarbeidere er innrømmer at det var galt av Schröder å satse personlig så sterkt, og gjøre Bayern-valget til en test på forbundsdagsvalget. Nå blir den konservative seieren i den overveiende Kohl-vennlige tyske pressen tolket som et nederlag for utfordreren og en vitamininnsprøytning for den sittende kansleren.

- Schröder skulle holdt seg unna, som Kohl gjorde. Forholdene i Bayern er spesielle. SPD har uansett ikke muligheter til å komme over 30 prosent i delstaten, sier de.

Målingene har så langt tydet på at en såkalt rød-grønn koalisjon mellom sosialdemokratene (SPD) og miljøpartiet De grønne kan bli avhengig av støtte fra reformkommunistene (PDS).

- Ikke på nåde

- Det kommer ikke på tale at jeg danner en regjering på nåde fra PDS. Der er jeg krystallklar, understreker Schröder.
Kommer PDS på vippen 27. sptember, vil Schröder heller danne en storkoalisjon med kristelig-demokratene (CDU). Det blir i så fall uten Kohl, som avviser å delta i regjeringssamarbeid med SPD.

- I valgkampinnspurten vil jeg fortsette å hamre på kampen mot arbeidsløsheten, mot Kohl-regjeringens kutting av pensjoner og sykelønn. Jeg vil fortsette å angripe en skattepolitikk som mer og mer rammer folk med alminnelige og lave inntekter. Jeg vil slåss for bedre utdanningsmuligheter og jobber for de unge, sier Schröder til Dagbladet.

Han sammenlikner seg gjerne med president Bill Clinton. Schröder er en fattiggutt som har kjempet seg til topps. Men trass i fire ekteskap og stor livslyst, er hans privatliv uangripelig. Springer-pressen jakt på skandaler har vært mislykket.

Når Kohl besøker det tidligere DDR, understreker han den tyske og europeiske samling og maner til kamp mot kommunisme og kriminalitet. Dette er ikke-temaer i Gerhard Schröders taler.

Om kaoset i Russland er Schröder klar:

- Ikke én D-mark til Russland så lenge landet ikke sørger for å stanse at en overklasse kan stikke av til Solkysten med milliarder av dollar.
Med på Schröders valgkampmøter i Øst-Tyskland er Regine Hildebrandt (57), arbeids- og sosialminister i delstaten Brandenburg.

Det er Regine Hildebrandt som overbeviser tilhørerne. For Gerhard Schröder gjelder det ikke å si noe galt i sine taler.