Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir kastrert, voldtatt og lemlestet

Langt flere menn enn tidligere antatt blir utsatt for seksuell vold i krigssoner, viser ny rapport. En rekke av overgriperne er kvinner.

BLIR OVERSETT: Rapporten peker på at medias fokus gjør at en gruppe ofre blir helt oversett. De skriver at mange menn blir utsatt for seksuelle overgrep i krigssoner - både fra andre menn og kvinner. Og rapporten peker på at flere nye undersøkelser viser at omfanget kan være langt større enn tidligere antatt.
Her ser man opprørsoldater fra Liberia i 2003. Liberia er ett av landene hvor seksuelle overgrep mot menn har blitt undersøkt. De fleste av de mannlige ofrene deltok selv i stridighetene. Foto: AP/SCHALIK VAN ZUDYAM/NTB SCANPIX
BLIR OVERSETT: Rapporten peker på at medias fokus gjør at en gruppe ofre blir helt oversett. De skriver at mange menn blir utsatt for seksuelle overgrep i krigssoner - både fra andre menn og kvinner. Og rapporten peker på at flere nye undersøkelser viser at omfanget kan være langt større enn tidligere antatt. Her ser man opprørsoldater fra Liberia i 2003. Liberia er ett av landene hvor seksuelle overgrep mot menn har blitt undersøkt. De fleste av de mannlige ofrene deltok selv i stridighetene. Foto: AP/SCHALIK VAN ZUDYAM/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nylig ble Human Security Report 2012 lansert i FN.

Det vakte oppsikt og kritikk da den konkluderte med at seksuelle overgrep i krig er et langt mindre fenomen enn tidligere antatt. De argumenterer med at vi nå ser en nedgang.

Les hele rapporten her!

Rekordhøye tall Samtidig heter det at de «ikke på noen måter ønsker å benekte at seksuell vold skaper ufattelig lidelse i krigssonene». De kritiserer media for å «portrettere seksuell vold som normen». Det er det ikke - selv i de verst rammede områdene, skriver forskerne i rapporten.

Rapporten viser til Liberia, som har blitt kjent for sitt høye antall seksuelle overgrep under borgerkrigen på 90-tallet og i begynnelsen av 2000-tallet. I en artikkel i New York Times i 2009 ble det påstått at tre av fire kvinner i Liberia ble voldtatt under borgerkrigen.

«De avskyelige overgrepene som ble begått i Liberia er udiskuterbare. Men samtidig som de fleste av skrekkhistoriene er sanne - er de ikke hele sannheten», skriver forskerne i rapporten.

Færre ofre De beste nasjonale dataene fra Liberia forteller en ufortalt historie.

I en stor nasjonal undersøkelse, som ble gjort i 2007, fant forskere ut at prosentandelen kvinner mellom 18 og 49 år som hadde blitt usatt for seksuelle overgrep var 18 prosent. Dette er langt færre enn tre av fire kvinner i Liberia.

UFATTELIG LIDELSE: Forskerne skriver at de «ikke på noen måter ønsker å benekte at seksuell vold skaper ufattelig lidelse i krigssonene». De kritiserer media for å «portrettere seksuell vold som normen». Her ser man Kula fra Liberia, som ble gjentatte ganger gruppevoldtatt under borgerkrigen. Foto: AP/BEN CURTIS/NTB SCANPIX
UFATTELIG LIDELSE: Forskerne skriver at de «ikke på noen måter ønsker å benekte at seksuell vold skaper ufattelig lidelse i krigssonene». De kritiserer media for å «portrettere seksuell vold som normen». Her ser man Kula fra Liberia, som ble gjentatte ganger gruppevoldtatt under borgerkrigen. Foto: AP/BEN CURTIS/NTB SCANPIX Vis mer

Samtidig er det veldig høyt, men for å sette det i perspektiv kan man se på en undersøkelse som ble gjort av Centre for Disease Control i USA i 2010.

Den viste at andelen kvinner som blir utsatt for seksuelle overgrep i USA er 18 prosent - det samme antallet som i Liberia.

I nære relasjoner I rapporten argumenterer forskerne med at konflikter med «ekstrem seksualisert vold» oftere unntaket enn regelen. Videre går til de angrep mot påstanden om at seksuell vold øker.

De argumenterer for at «bruken av voldtekt som våpen» i krig er langt mer marginalisert fenomen enn det som blir rapportert i media. I rapporten skriver de at de fleste overgrep i krigssoner skjer i nære relasjoner.

Langt flere personer blir utsatt for overgrep og vold fra familie, slektninger og bekjente enn fra stridende.
 
Menn er også ofre Rapporten peker på at medias fokus gjør at en gruppe ofre blir helt oversett. De skriver at mange menn blir utsatt for seksuelle overgrep i krigssoner - både fra andre menn og kvinner. Og rapporten peker på at flere nye undersøkelser viser at omfanget kan være langt større enn tidligere antatt.

Forskerne skriver at mennene sjeldnere blir utsatt for voldtekt enn kvinnnene. De blir i større grad utsatt for seksualisert tortur: «dette inkluderer kastrering og andre former for seksuell lemlestelse».

Kvinner som overgripere De beste dataene som finnes om seksualisert vold mot menn kommer fra to større undersøkelser fra henholdsvis Liberia og Kongo.  Begge undersøkelsene ble publisert i Journal of the American Medical Association (JAMA).

Både Liberia og Kongo er noen av de verste områdene i moderne tid når det gjelder seksuelle overgrep i krig.

I rapporten peker de på at studiene var unike «ikke bare fordi de spurte mennene detaljerte spørsmål om seksuelle overgrep hvor menn var ofre, men den ene undersøkelsen undersøkte også kvinner som overgripere».

AVSKYLIGE OVERGREP: «De avskyelige overgrepene som ble begått i Liberia er udiskuterbare. Men samtidig som de fleste av skrekkhistoriene er sanne - er de ikke hele sannheten», skriver forskerne i rapporten. Her ser man en kvinnelig flyktning fra Kongo. Foto: REUTERS/FINBARR O'REILLY/NTB SCANPIX
AVSKYLIGE OVERGREP: «De avskyelige overgrepene som ble begått i Liberia er udiskuterbare. Men samtidig som de fleste av skrekkhistoriene er sanne - er de ikke hele sannheten», skriver forskerne i rapporten. Her ser man en kvinnelig flyktning fra Kongo. Foto: REUTERS/FINBARR O'REILLY/NTB SCANPIX Vis mer

I den nasjonale undersøkelsen fra Liberia, som ble gjennomført i 2008, spurte man hele 1666 personer — cirka halvparten fra hvert kjønn.

33 prosent ofre I rapporten skriver forskerne at «en tredjedel av de spurte, noe som representerer en tredjedel av befolkningen, rapporterte at de hadde tjenestegjort i en av de stridene styrkene i løpet av borgerkrigen. En tredjedel av de stridene var kvinner».

33 prosent av alle stridende menn i Liberia var ofre for seksuelle overgrep. «Seksuelle overgrep» her betyr både overgrep, men innbefatter også mindre alvorlige overgrep. 86 av overgriperne var andre medsoldater. 42 prosent av de kvinnelige soldatene ble utsatt for seksuelle overgrep.

Undersøkelsen viste at deltakelse hos de stridene partene ikke beskyttet personen mot seksuelle overgrep. Heller det motsatte. Syv prosent av de ikkestridende mennene og ni prosent av ikkestridende kvinnene hadde blitt utsatt for overgrep i den samme perioden.  

Flere enn antatt En undersøkelse fra de mest krigsrammede regionene i Kongo, som ble publisert i 2010, fant også et langt større andel mannlige ofre enn tidligere antatt.

24 prosent av mennene rapporterte at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep. 40 prosent av kvinnene hadde blitt utsatt for det samme.

Gruppevoldtekter Bare to undersøkelser har undersøkt kvinners rolle i overgrepene i krigssoner. I krigsrammede Sierra Leona fant i 2004 forskeren Jana Asher ut at kvinner deltok i 26 prosent av de rapporterte gruppevoldtektene.

Kongo-undersøkelsen viste at kvinnelige ofre rapporterte at kvinner deltok i de seksuelle overgrepene i 41 prosent av tilfellene. Mannlige ofre rapporterte om kvinnelige overgripere i 10 prosent av tilfellene.

Blir ignorert I rapporten skriver forskerne at menn som ofre blir ignorert av massemedia og de fleste av de humanitære organisasjonene.  Dette får ifølge rapporten konsekvenser. Blant annet blir behovet til mannlige ofre for seksuelle overgrep «i stor grad ignorert».

«Graden av forsømmelsen av disse ofrene er bemerkelsesverdig», slår rapporten fast.

MEDSOLDATER: 33 prosent av alle stridende menn i Liberia var ofre for seksuelle overgrep. «Seksuelle overgrep» her betyr både overgrep, men innbefatter også mindre alvorlige overgrep. 86 av overgriperne var andre medsoldater. 42 prosent av de kvinnelige soldatene ble utsatt for seksuelle overgrep. Her ser man stridende soldater fra borgerkrigen i Liberia i 2003. Foto: AP/PEWEE FLOMOKU/NTB SCANPIX
MEDSOLDATER: 33 prosent av alle stridende menn i Liberia var ofre for seksuelle overgrep. «Seksuelle overgrep» her betyr både overgrep, men innbefatter også mindre alvorlige overgrep. 86 av overgriperne var andre medsoldater. 42 prosent av de kvinnelige soldatene ble utsatt for seksuelle overgrep. Her ser man stridende soldater fra borgerkrigen i Liberia i 2003. Foto: AP/PEWEE FLOMOKU/NTB SCANPIX Vis mer

En nyere studie viser at blant 4000 ikke statlige organisasjoner som jobber med seksuelle overgrep i krigssoner er det bare tre prosent som i det hele tatt nevner seksuelle overgrep mot menn.

 

KRIGSRAMMET: En undersøkelse fra de mest krigsrammede regionene i Kongo, som ble publisert i 2010, fant også et langt større andel mannlige ofre enn tidligere antatt.

24 prosent av mennene rapporterte at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep. 40 prosent av kvinnene hadde blitt utsatt for det samme. Her ser man opprørsoldater fra Kongo. Foto: EPA/DAI KUROKAWA/NTB SCANPIX
KRIGSRAMMET: En undersøkelse fra de mest krigsrammede regionene i Kongo, som ble publisert i 2010, fant også et langt større andel mannlige ofre enn tidligere antatt. 24 prosent av mennene rapporterte at de hadde blitt utsatt for seksuelle overgrep. 40 prosent av kvinnene hadde blitt utsatt for det samme. Her ser man opprørsoldater fra Kongo. Foto: EPA/DAI KUROKAWA/NTB SCANPIX Vis mer
SEKSUELLE OVERGREP: Både Liberia og Kongo er noen av de verste områdene i moderne tid når det gjelder seksuelle overgrep i krig. Her ser man et offer for en massevoldtekt i Kongo sammen med sin sønn. Foto: AP/PETE MULLER/NTB SCANPIX
SEKSUELLE OVERGREP: Både Liberia og Kongo er noen av de verste områdene i moderne tid når det gjelder seksuelle overgrep i krig. Her ser man et offer for en massevoldtekt i Kongo sammen med sin sønn. Foto: AP/PETE MULLER/NTB SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media