Blir kastrert, voldtatt og lemlestet

Langt flere menn enn tidligere antatt blir utsatt for seksuell vold i krigssoner, viser ny rapport. En rekke av overgriperne er kvinner.

BLIR OVERSETT: Rapporten peker på at medias fokus gjør at en gruppe ofre blir helt oversett. De skriver at mange menn blir utsatt for seksuelle overgrep i krigssoner - både fra andre menn og kvinner. Og rapporten peker på at flere nye undersøkelser viser at omfanget kan være langt større enn tidligere antatt.
Her ser man opprørsoldater fra Liberia i 2003. Liberia er ett av landene hvor seksuelle overgrep mot menn har blitt undersøkt. De fleste av de mannlige ofrene deltok selv i stridighetene. Foto: AP/SCHALIK VAN ZUDYAM/NTB SCANPIX
BLIR OVERSETT: Rapporten peker på at medias fokus gjør at en gruppe ofre blir helt oversett. De skriver at mange menn blir utsatt for seksuelle overgrep i krigssoner - både fra andre menn og kvinner. Og rapporten peker på at flere nye undersøkelser viser at omfanget kan være langt større enn tidligere antatt. Her ser man opprørsoldater fra Liberia i 2003. Liberia er ett av landene hvor seksuelle overgrep mot menn har blitt undersøkt. De fleste av de mannlige ofrene deltok selv i stridighetene. Foto: AP/SCHALIK VAN ZUDYAM/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nylig ble Human Security Report 2012 lansert i FN.

Det vakte oppsikt og kritikk da den konkluderte med at seksuelle overgrep i krig er et langt mindre fenomen enn tidligere antatt. De argumenterer med at vi nå ser en nedgang.

Les hele rapporten her!

Rekordhøye tall Samtidig heter det at de «ikke på noen måter ønsker å benekte at seksuell vold skaper ufattelig lidelse i krigssonene». De kritiserer media for å «portrettere seksuell vold som normen». Det er det ikke - selv i de verst rammede områdene, skriver forskerne i rapporten.

Rapporten viser til Liberia, som har blitt kjent for sitt høye antall seksuelle overgrep under borgerkrigen på 90-tallet og i begynnelsen av 2000-tallet. I en artikkel i New York Times i 2009 ble det påstått at tre av fire kvinner i Liberia ble voldtatt under borgerkrigen.

«De avskyelige overgrepene som ble begått i Liberia er udiskuterbare. Men samtidig som de fleste av skrekkhistoriene er sanne - er de ikke hele sannheten», skriver forskerne i rapporten.

Færre ofre De beste nasjonale dataene fra Liberia forteller en ufortalt historie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer