Ekstremvarme

- Blir kokt

Ekstremvarmen som herjer i Sør-Europa får store konsekvenser for fuglelivet.

FÅR HJELP: Miljøorganisasjonen Ecourbe er bekymret for fuglefamilien seilerne, som får store problemer i ekstremvarmen. Foto: Alberto Novo / Shutterstock / NTB
FÅR HJELP: Miljøorganisasjonen Ecourbe er bekymret for fuglefamilien seilerne, som får store problemer i ekstremvarmen. Foto: Alberto Novo / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Om du går nedover gatene vil det være 100 unger som ligger ved en bygning. Noen er døende og noen lever knapt.

Det forteller biologen Elena Moreno Portillo i miljøorganisasjonen Ecourbe til The Guardian.

Etter at en hetebølge slo inn over Sør-Europa i forrige uke, har det vært en kraftig økning i antall fugledødsfall i Sevilla.

Fuglene bygger ofte reder på bygninger, som får en økt temperatur når sola treffer dem.

- Bygningene er vanligvis laget av betong eller metallplater, og disse blir veldig varme. Det blir som en ovn for fugleungene, og ungene beveger seg dermed ut av redet før de kan fly, da de ikke tåler varmen. De blir bokstavelig talt kokt, sier biologen.

FLYGEDYKTIG: Seilerne er i utgangspunktet en svært flygedyktig fuglefamilie. Foto: Alberto Novo / Shutterstock / NTB
FLYGEDYKTIG: Seilerne er i utgangspunktet en svært flygedyktig fuglefamilie. Foto: Alberto Novo / Shutterstock / NTB Vis mer

Får ikke mulighet

Fuglene som sliter, tilhører seilerfamilien. En familie som ifølge Store norske leksikon vanligvis kjennetegnes ved at de er svært dyktige flygere.

Nå har derimot den ekstreme varmen i Spania gjort at mange av fuglene må bøte med livet allerede før de kan nyte livet på vingene.

- I midten av juli hadde nok mange av disse kunnet fly, men de har vært rammet av varmebølgen og har ikke hatt mulighet til å lære seg det, sier Portillo.

Ikke overrasket

I forrige uke var temperaturene på mellom 35 og 40 varmegrader. Det er over 20 år siden det har vært så varmt i Spania i månedene før sommeren.

Spesielt ille er det i regionen Andalucía, hvor man blant annet finner storbyen Sevilla.

Ornitolog og generalsekretær i Birdlife Norge, Kjetil Solbakken, er ikke veldig overrasket når Dagbladet tar kontakt.

NORDMENN RAMMET AV HETEBØLGEN: Tre nordmenn forteller hvordan de opplever den voldsomme varmen som får Europa til å koke. Video: Privat. Vis mer

Han sier at seilerne blir i reiret i overkant av én måned etter at eggene er klekket. Han støtter forklaringen om at reiret blir som en ovn.

- Det som skjer hvis de beveger seg ut i forkant av dette er at de ikke klarer å fly. Da faller de bare i døden.

Da han fikk vite om hetebølgen, ble han bekymret.

- Dette er bare et lite resultat av klimaendringene. Det gjelder også andre dyrs liv.

2000 døde kyr

Også i USA har heten hatt en dødelig effekt. I Kansas har det blitt rapportert om 2000 kyr som har mista livet som følge av varmen, skriver NBC News.

Kanalen siterer Kansas Department of Health and Environment, som forklarer at kyrne har dødd som følge av høye temperaturer og høy luftfuktighet.

Ifølge leder for den internasjonale værtjenesten World Weather, Drew Lerner, nådde temperaturen i Kansas over 42 varmegrader mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer