- Blir kontaktet av smuglerbander flere ganger i måneden

Eksport av ulovlig ee-avfall fra Norge er stor butikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gjenvinningsbransjen i Norge får stadig henvendelser fra kriminelle bander som vil kjøpe elektrisk og elektronisk avfall (ee-avfall) for eksport til utlandet.

- Vi får henvendelser flere ganger i måneden fra smålugubre personer som sier de gjerne kan kjøpe alt vi har, forteller Rune Stensli ved Stena Metalls avdeling for el, jern og metall i Frogner, et av Norges største gjenvinningsanlegg for ee-avfall.

Guro Kjørsvik Husby i Elretur, landets største returordning for ee-avfall, opplever det samme.

- Jeg mottar mail på engelsk fra folk som vil kjøpe ee-avfall. Noen er til og med spesielt interessert i plast med brommerte flammehemmere, forteller hun.

- Vil ikke ha kvittering
Stensli og Husby er ikke i tvil om at det dreier seg om utenlandske bander, gjerne østeuropeiske, som forsøker å få tak i avfall for ulovlig eksport.

- Vi merker fort hva de er ute etter. De oppgir helst ikke navn, snakker engelsk og vil helst ikke ha kvittering. Da skjønner du hva det dreier seg om, sier Rune Stensli.

Begge er klare på at de takker nei hver gang.

Ved Stena metalls anlegg opplever de at folk bryter seg inn og stjeler fra burene som står utenfor selve gjenvinningsanlegget. Og både Rune Stensli og Guro Kjørsvik Husby kjenner til at ee-avfall stjeles fra kommunale mottak og private. For ee-avfall er stor butikk i land i Øst-Europa og Afrika, der avfallshåndteringen ikke er like godt regulert som i Norge.

TAKKER NEI: Både Guro Kjørsvik Husby i Elretur og Rune Stensli i Stena Metall opplever at smuglerbander kontakter dem for å kjøpe elektrisk og elektronisk avfall. Foto: Bjørn Langsem/ DAGBLADET
TAKKER NEI: Både Guro Kjørsvik Husby i Elretur og Rune Stensli i Stena Metall opplever at smuglerbander kontakter dem for å kjøpe elektrisk og elektronisk avfall. Foto: Bjørn Langsem/ DAGBLADET Vis mer

Dumpes
Produktene gjenbrukes, før de blir gjenvunnet, ofte på en miljø- og helseskadelig måte. Metaller og tungmetaller trekkes ut av gamle apparater, it-utstyr og biler, og blir solgt videre til gode priser. Resten dumpes på søppelfyllinger, der miljøgiftene får ligge og lekke ut i naturen. Dagbladet.no har tidligere omtalt en Greenpeace-rapport som avdekker hvordan ee-avfall hvert år «forsvinner» i u-land.

Det er forbudt å eksportere ee-avfall til land utenfor OECD, og til land innenfor OECD trenger man en eksporttillatelse, noe som er vanskelig å få. SFT er fullt klar over at det foregår smugling.

Avdekker flere

- Vi ser at aktører samler opp ee-avfall i Norge og sender det til den tredje verden via land som Tyskland, Danmark eller Nederland, sier seksjonssjef for produkt- og industrikontroll i SFT, Bjørn Bjørnstad.

Hittil i år har de avdekket ni saker. Tidligere år har antallet ligget på rundt fem.

En eksporttillatelse for avfall er svært vanskelig å få. SFT kommer over de fleste sakene etter at avsender har forsøkt å unndra seg kontroll ved å klassifisere forsendelsen som produkt i stedet for avfall. For produktforsendelser tas det bare stikkprøver. Men det er mange tollgrenser å passere, og dersom tollere avslører at forsendelsen inneholder avfall, sender de den i prinsippet tilbake til SFT. Noen sender den tilbake til avsender.

- Vi oppdager flere nå enn tidligere, men det er ikke så mange at det er en dramatisk økning. Årsaken er nok at det har kommet nye EU-regler på området, som gjør at man er mer på vakt, sier Bjørnstad.

Nå skal SFT i samarbeid med Tollvesenet skjerpe kontrollen. De varsler flere aksjoner i tida framover.

- Blir kontaktet av smuglerbander flere ganger i måneden
35000 TONN: Gjenvinnes årlig ved Stena metalls anlegg i Frogner. Hvert år kaster nordmenn 147 000 tonn ee-avfall. I Norge blir 90 prosent gjenvunnet, ifølge Elretur.