Blir «krigens ansikt»

Jevgenij Prigozjin, kjent som «Putins kokk», seiler opp som Russlands fremste mann i Ukraina.

REKRUTTERER FANGER: Oligarken Jevgenij Prigozjin holdt en rekrutteringstale for «Wagnergruppen» i et russisk fengsel onsdag 14. september. Video: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oligarken Jevgenij Prigozjin er blant de største økonomiske bidragsyterne til den russiske, private, militære organisasjonen som i Vesten er kjent som Wagner-gruppen.

Wagner-gruppen finnes ikke på papiret, men i både Ukraina og andre konfliktsoner verden over kjemper leiesoldater tilknyttet organisasjonen.

Nå får Prigozjin stadig mer tillit av sin nære venn og støttespiller Vladimir Putin, skriver den britiske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) i sin daglige analyse av krigen i Ukraina.

«Jevgenij Prigozjin blir etablert som ansiktet på den russiske 'spesialoperasjonen' i Ukraina», skriver ISW.

Helt siden starten av krigen har russiske myndigheter omtalt invasjonen som en «spesialoperasjon». Det gjør de fortsatt.

Rekrutterer fanger

Bakgrunnen for ISWs analyse av Prigozjin er en rekrutteringstale han holdt i et russisk fengsel onsdag.

I en video som er frigitt av talen, ser man oligarken oppfordre innsatte i fengselet til å melde seg frivillig til å kjempe i Ukraina, mot redusert fengselsstraff.

I videoen lover Prigosjin «amnesti etter seks måneder om man overlever, begravelse om man dør eller ei kule om man stikker av», skriver Russland-ekspert Joshua Yaffa på Twitter.

Han sier også at russiske fanger har kjempet i krigen siden 1. juli, og blant annet var sentrale da russerne tok kontroll over Vuglegorsk-kraftverket, ifølge ISW.

BOMBET DAMANLEGG: Et russisk missilangrep mot et damanlegg ved byen Kryvyi Rih i det sentrale Ukraina førte onsdag kveld til raskt økende vannstand og storflom i Inhulets-elven. Video: Faktisk verifiserbar Vis mer

«En russisk militærblogger noterte seg at Prigozjin introduserer en 'stalinistisk' metode for at Kreml skal unngå å gi ordre om en generell mobilisering som kunne ført til økt sosial spenning i det russiske samfunnet», skriver ISW.

Sammenliknes med Stalin

Bloggeren det er snakk om er prorussiske Boris Rozhin, basert på Krim. På sin Telegram-kanal trekker han sammenlikningen til da Sovjetunionens leder Josef Stalin i sin tid tilbød straffedømte i fangeleirene å sone straffene sine ved fronten i andre verdenskrig.

- Som vi ser, når behovet kom, måtte vi vende tilbake til kamerat Stalins velprøvde metoder, skriver Rozhin.

- Årsaken til slike tiltak er klar. De ønsker ikke å kunngjøre mobilisering, men det nåværende antallet soldater i Ukraina er fortsatt utilstrekkelig, skriver han videre.

Lanseres som ministerkandidat

Ifølge ISW går noen av Russlands militære bloggere og eksperter så langt som til å introdusere Prigozjin som mulig ny forsvarsminister.

Årsaken er at sittende forsvarsminister Sergej Sjojgu får skylden for både den manglende framgangens i krigens tidligere faser, og for tilbakeslaget de siste ukene.

- Militærbloggere har konsekvent hyllet Prigozhins suksess i Ukraina og noen har til og med sagt at han bør erstatte forsvarsminister Sergej Sjojgu, som får skylda for nederlagene i Kharkiv-området av både militærbloggere og Kreml-lojale kommentatorer, skriver ISW.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer