Blir lesset ned med lidelseshistorier

- Nå må folk stå fram selv - for de gamle, dødes skyld, oppfordrer Anne B. Ragde. Stoppes på gata om mors død på sykehjem.

 TAR OPPGJØRET:  Allerede tre timer etter at moren døde, varslet Anne B. Ragde bydelsansvarlige på Stovner i Oslo at hun kom til å ta opp sviktende omsorg. Her er forfatteren ved kisten til Birte Solvej Ragde før begravelsesseremonien i Fossum kirke 3. april. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET.
TAR OPPGJØRET: Allerede tre timer etter at moren døde, varslet Anne B. Ragde bydelsansvarlige på Stovner i Oslo at hun kom til å ta opp sviktende omsorg. Her er forfatteren ved kisten til Birte Solvej Ragde før begravelsesseremonien i Fossum kirke 3. april. FOTO: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Forfatter Anne B. Ragde  har utløst et skred av lidelseshistorier fra pårørende til gamle mennesker etter at hun fortalte i Dagbladet om forholdene rundt sin mors død og politianmeldelsen av de sykehjemansvarlige i Stovner bydel i Oslo.

Hun mener morens liv ble forkortet av vanskjøtsel på sykehjem etter kreftoperasjon.

- Selv om jeg er vanskelig tilgjengelig med hemmelig telefonnummer og mailadresse, har over 20 personer funnet fram til meg i løpet av to døgn med konkrete og detaljerte historier som minner om de uverdige forholdene mor døde under i mars på Furuset sykehjem.

- I tillegg kommer de som gjenkjenner meg. For et par dager siden var det en sykepleier som kom bort til meg på gata i Lillestrøm og fortalte om ille arbeidsforhold i eldreomsorgen. Og på en holme utenfor Tvedestrand lørdag fortalte en kvinne om hvordan hennes mor også døde på Furuset sykehjem for ti år under forhold som hun fortsatt opplever som nedverdigende, sier Anne B. Ragde til Dagbladet.

Hun er på litteraturfestival i Tvedestrand i et forsøk på å gjenoppta normale arbeidsaktiviteter etter forholdene hun har virvlet opp i siden mor Birte Solvej Ragde (80) døde 27. mars.

Varslet oppgjør etter tre timer Hun døde klokka 04. Allerede tre timer seinere varslet forfatteren i en mail til avdelingslederen i Stovner bydel at det hun oppfatter som maktarroganse og høyst utilstrekkelig omsorg for sin døde mor.

- Historiene jeg har fått de siste dagene viser at det er dype sjelesår i mange familier flere år etter at deres kjære, gamle har gått bort, og kunne ha levd lenger hvis de hadde blitt tatt skikkelig vare på. Det er veldig mange som ikke vil stå fram med sine historier av frykt for arbeidsplassen eller andre personlige forhold.

- Jeg kan ikke redde alle. Folk må ta belastningen selv - eller få barna til å gjøre det -med å gå til politiet, fylkeslegen og media. Om ikke for egen del, så må de selv ta initiativ for den avdødes  skyld. Husk at slike saker ikke blir foreldet, oppfordrer den kjente forfatteren.

Selv ble hun kontaktet av Fylkeslegen i Oslo og Akershus etter at hun fortalte i Dagbladet om det hun opplevde som alvorlig omsorgssvikt etter at moren ble sendt ut av sykehus etter en omfattende kreftoperasjon.

Løste quiz
- Hun var klar i hodet, og løste quizen i Magasinet i Dagbladet og VG Helg to døgn før hun døde. Men hun ble ikke tatt vare på,  tordner Anne B. Ragde.

Hun har saksøkt Stovner bydel for 150.000 kroner i tapt arbeidsfortjenste i forbindelse med morens død - penger som på en eller annen måte skal komme eldres pårørende til nytte hvis hun får erstatning.

«Hun gamle på 420» - Hvorfor er det slik ?

- Det er i de store byene det er verst, og stikkordet er ansvarsfraskrivelse. Og det kommer av at ingen av omsorgsarbeiderne har noe personlig forbindelse til pasientene. Eller at alt blir overlatt til den som kommer på neste vakt. Og sånn er karusellen i gang i skyggen av pulverisert ansvar. Derfor blir det bare «hun gamle dama på rom 420».  På landet er det tross mange ansatte som vet at «hun gamle dama» er bestemor til han som går i klassen til sønnen.

 FALT PÅ BADET:  Slik så beinet til Birte Solvej Ragde (80) ut etter et fall på toalettet. Etter seks blodoverføringer ble hun ifølge Anne B. Ragdes politianmeldelse sendt rett tilbake til Furuset sykehjem. Foto: Privat.
FALT PÅ BADET: Slik så beinet til Birte Solvej Ragde (80) ut etter et fall på toalettet. Etter seks blodoverføringer ble hun ifølge Anne B. Ragdes politianmeldelse sendt rett tilbake til Furuset sykehjem. Foto: Privat. Vis mer