Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blir lurt trill rundt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Mer til alt og mindre inn til staten. Du skal ha uvanlig stor selvtillit for å stå fast på at dette regnestykket lar seg omsette i praktisk politikk til beste for alle. Gjennom sin lange politiske karriere har Carl I. Hagen tidvis hatt så stor mangel på velgere at han falt ut av Stortinget i en periode. Men selvtilliten har aldri fått seg noen merkbar knekk. Og nå ser det lysere ut enn noen gang også når det gjelder velgere, skjønt svært mange har det med å besinne seg når de faktisk skal legge seddelen i konvolutten, ikke bare svare på en meningsmåling. Men usikkerheten om det fortsatt er slik, stiger. Målingene viser en betryggende høy velgerlojalitet i Hagens flokk.
  • De av velgerne som tror at Hagen vil holde alle sine løfter, blir selvsagt lurt trill rundt. Selv ikke med rent flertall i Stortinget etter valget, ville han gjennomføre alt det han nå lover i øst og vest. Han ville ikke engang fått alle sine egne til å støtte et slikt eksperiment med nasjonen og nasjonens verdier. Hagens løfter er ikke alvorlig ment som praktisk politikk. De er kyniske velgeragn som bare en politiker som helt mangler ansvarlighet kan ha samvittighet til å strø rundt seg.
  • Dagbladet har gjennomført et nøkternt regnestykke av hva som er prislappen på Hagens stemmefiske. De summerer seg kjekt til mer enn 50 milliarder kroner i økte utgifter og reduserte inntekter. Mesteparten er utgifter eller inntektstap som vil komme tilbake år etter år. Selv om Hagen trekker inn absolutt hver eneste bistandskrone, Hagens store nummer i alle år, dekker han ikke mer enn femtedelen av dette.
  • Carl I. Hagen var en gang overbegeistret for skattelettelsene som Ronald Reagan gjennomførte i USA på åttitallet, og brukte det som sannhetsbevis på at ideene til den reaksjonære partigründeren Anders Lange både var forut for sin tid og var liv laga. Hagen har naturligvis aldri redegjort for resultatet av reaganomics, som var at USAs rike ble steinrike samtidig som fellesskapet ble grunnfattig og statens gjeld ble astronomisk.